I Uppsala har de båda blocken fått 36 mandat vardera, sju har gått till SD och två till F!. Det placerar SD i en vågmästarroll. Partiet kommer att hållas utanför genom blocköverskridande samarbete. För majoritet krävs 41 av totalt 81 mandat, något som inget av blocken kan åstadkomma. Fredrik Ahlstedt (M) var segerviss på valnatten och såg framför sig ett alliansstyre i minoritet, hur detta ska se ut är han dock inte säker på. Erik Pelling (S) söker å sin sida samarbete med C och L. Någon kommer behöva ge vika. Under måndagen rapporterade UNT på nyhetsplats att alliansen kan komma att spricka eftersom C och L inte stänger dörren till S.

Valets stora förlorare, i Uppsala såväl som på riksplanet, är Miljöpartiet som nästan halverar sitt stöd. I vakuumet efter MP:s tapp träder Vänsterpartiet fram, framförallt hos Uppsalas studenter. På Djäknegatan och Rackarberget, i Flogsta och Studentstaden syns ett mönster. V kammar hem antingen flest eller näst flest röster i alla dessa valdistrikt med studentmajoritet. Gruppen är välutbildad, engagerad och påläst. Vänstern bör vara mycket nöjd med betyget från lovande unga.

De liberala partierna borde däremot vara missnöjda, de lyckades inte vinna över studenterna trots att beröringspunkterna borde vara många. I stället för frihet väljer studenterna ett parti som i praktiken kraftigt vill begränsa möjligheten till självförverkligande, inte minst för gruppen högutbildade som förväntas dra på sig studieskulder utan att få lön för mödan. Vänsterpartiet lockar med fokus på klimat och human flyktingpolitik, frågor som ligger unga varmt om hjärtat. Andra sidan av myntet är ett parti som gillar att säga att man står upp för flyktinginvandring, samtidigt som man har en tveksam hållning till öppenhet i andra avseenden.

Med all rätta talar vi mycket om Sverigedemokraternas rötter, men vi får för den skull inte glömma riksdagens andra parti med extrema rötter. Partiets kommunistiska historia ger avtryck i dagens politik. Sjöstedt har under valrörelsen visat på vilket Sverige han eftersträvar, med bland annat statligt ägande av storföretag. Partiledaren hyllade och var sedan sen att fördöma Venezuelas utveckling mot diktatur.

Jens Holm, riksdagsledamot för V, stod häromdagen på ett torg och läste högt från en lista med Sveriges miljardärer. En företrädare för ett riksdagsparti hetsade folkmassor mot individer. Så sent som i helgen rapporterade Expressen att partiets sjundenamn i Skåne driver en stödorganisation till militanta DFLP som bland annat utfört en massaker på judiska skolungdomar. Sjöstedt har besökt gruppen. Listan kan göras lång.

I såväl Uppsala som Sverige har de extrema krafterna tagit några steg framåt. På Rackarberget har man tagit ställning åt fel håll. Tomrummet som ett backande miljöparti lämnar borde inte fyllas av vänsterröster.