Du älskar din nya partner. Du är redo att börja om. Nu är det dags att dela dina drömmar med en ny människa.

Men en eller bägge två av er har egna barn med er in i det nya förhållandet. Och plötsligt är det så enormt mycket mer som står på spel än bara ni två. Barnen ska också trivas i den nya situationen.

Kanske har ni valt att vänta med att presentera dem för den nya bonusföräldern, eftersom ni vill att de först ska få en chans att återhämta sig efter skilsmässan, som förmodligen inneburit en sorgeprocess.

Men förr eller senare är det dags: Barnen ska få träffa sin bonusförälder och ni ska bilda en ny familj.

– Alltför många försöker få bonusfamiljen att likna kärnfamiljen. Det går inte, eftersom kärleken inte är lika självklar i en bonusfamilj, säger familjeterapeuten Jesper Juul.

Kärlek behöver nämligen tid för att växa till sig, och även om ni vuxna har utvecklat en stark känsla för varandra, har förmodligen barnen inte hunnit gå igenom samma procedur. Och det är inte heller nödvändigt. För det finns ett mycket bra alternativ till kärlek, hävdar Jesper Juul: Vänskap.

– Att dina barn och din nya partner blir vänner, eller att du och din nya partners barn blir vänner, är mycket värdefullt. Det kommer ni att komma långt med. Barn kan inte få för många nära, vuxna vänner, precis som vi vuxna mår bra av att få nära, yngre vänner, säger Jesper Juul.

Det är alltså lika bra att inse det direkt. Du kommer inte att bli dina bonusbarns nya förälder, precis lika lite som din partner kommer att bli dina barns nya förälder. I stället fyller ni helt andra funktioner.

– Däremot kan du sträva efter att lära känna din partners barn. Tillbringa mycket tid med dem, men förbered dig på att det tar tre, fyra år att lära känna varandra, säger Jesper Juul, som tycker att man så långt det är möjligt ska undvika att uppfostra sina bonusbarn. Det är en uppgift som den biologiska föräldern bör stå för.

Däremot kan du säga ifrån om du anser att ditt bonusbarn beter sig direkt felaktigt, kanske kastar mat omkring sig vid middagsbordet, strör saker omkring sig där hemma. Ta då ansvar för dina åsikter genom att säga "Jag tycker inte om när någon..."

– Försök vara ett stöd för din partner i hans eller hennes sätt att uppfostra sina barn. Och tycker du att han eller hon beter sig galet, fråga om det är okej att du lägger dig i innan du säger något.

För att smälta samman två redan existerande familjer innebär också att man köper sin partners sätt att vara förälder. Kanske tycker du att din partner skämmer bort sina barn, eller kanske tycker du att din partner är onödigt sträng mot sina barn. Oavsett vilket gör du bäst i att ta ett steg tillbaka.

– Det är viktigt att påminna sig om att det inte bara finns ett sätt att vara förälder på. Det finns sällan något rätt eller fel här, och därför gör man bäst i att undvika att kritisera varandras föräldraroll.

Däremot är det viktigt att du tar dina barns parti om du ogillar din partners sätt att behandla dem på. Men tala då på ett personligt plan till din partner.

– Säg "jag vill inte att du behandlar mina barn på det eller det sättet". På så vis tar du ansvar för vad du tycker och tänker, säger Jesper Juul.

leva@unt.se