Inget "god morgon" från din tonåring i dag? Bara en surmulen blick? Dra ett djupt andetag och inse att din älskade unge är på väg att bli vuxen. Livet i en tonårsfamilj innebär för många en helt ny period av glädjeämnen och utmaningar. Och stora möjligheter.
– Man brukar äga att tonårstiden är en andra chans att skapa en positiv anknytning med sitt barn. Står du som förälder pall och visar kärlek och respekt här, så kommer er relation att fördjupas ytterligare, säger barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom.

Och det låter ju positivt. Frågan är bara hur du själv ska klara av den här turbulenta perioden med vettet i behåll.
– Hur mycket en tonåring behöver revoltera är helt individuellt. En del klarar av det redan som småbarn, andra gör det som tonåringar. I själva verket handlar det om att ta ett steg bort från föräldrarna, en nödvändig process på väg mot att bli vuxen, konstaterar Jenny Klefbom.

Oavsett orsaken är de många gånger så tvära kasten mellan sprudlande glädje och mörkaste förtvivlan påfrestande. Såväl för din tonåring som för omgivningen. Så de stora frågorna är hur du kan hjälpa din son eller dotter - och hur resten av familjen ska må bra under den här perioden.
– Jag brukar råda föräldrar att hitta sin egen sinnesro. Att verkligen inse att de tvära känslokasten och känsloutbrotten inte är riktade mot dem personligen. Först då kan du som förälder hjälpa ditt barn, tipsar Jenny Klefbom.

Artikelbild

| Att ta ett steg bort från föräldrarna är en nödvändig process i att bli vuxen.

Känslor är aldrig farligt. Det är inte farligt att bli arg eller att smälla i dörrar. Men du som förälder har ett ansvar att visa att du finns där och att få din tonåring att förstå att man får mer gehör för det man vill uppnå genom att prata på ett mer sansat sätt.
– Du som förälder har ett ansvar för att inte låta dig dras med här. Det är oerhört lätt att bli provocerad och säga saker som du sedan ångrar, saker som inte kan bli osagda och som kommer att finnas mellan er resten av livet, poängterar Jenny Klefbom.

Bit ihop alltså. Och ta en diskussion när situationen lugnat ned sig. Ta upp hur ni ska bete er mot varandra, hur ni ska undvika att kränka och göra varandra illa mitt i bråken.

Sedan gäller det att hitta en lagom blandning mellan flexibilitet och gränsdragningar. Prata med ditt barn om vad han eller hon vill. Berätta vad du vill och varför. Prata med andra föräldrar och läs gärna föräldraforum och böcker.
– Det handlar om att ge och ta. Barn mår bra av gränser, men du måste också ge efter ibland. Kompromissa och försök hitta lösningar som ni alla mår bra av.

Jenny Klefbom poängterar också vikten av att vara nyfiken och visa intresse för din tonårings tillvaro, utan att du agerar polis.
– Det finns massor av undersökningar som visar att tonåringar verkligen vill prata med vuxna.