Logga in
Vädersponsor:

Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Nya tider

hemma Så, nytt år, nya tider, ny start. Dags att ta upp bloggeriet igen. Dagliga meninglösheter om vad jag upplever i livet. Först; lite re-cap av året som var.

På ett personlig plan ett helt fantasiskt år. Två nya barnbarn; Maya och Leon, så nu är dom tre. Har börjat bygga upp en klan... We are taking over the world. We are the world, we are the children...

Annars lufsar det väl på som det brukar. Vad förväntar man sig egentligen? Händer det något så är det väl alltid negativt så lika bra att det lufsar på. Snart tre år kvar att jobba... eller fyra... eller fem.. eller också blir man uppsagd innan det är dags att själv bestämma att man ska sluta. Under hur man kommer att klara sig på sin pension? Speciellt nu när aktierna går dåligt. Sänka kraven är väl det naturliga svaret. Sluta gå ut och drick öl då och då. Sluta beställa mat via Foodora. Börja äta kött igen ( fisk har blivit dyrt) köttfärs på extrapris. Blodpudding.. då går man iallafall ner i vikt.. blodpudding är, näst kåldolmar, det äckligaste som finns.. Vem kom på idén att hälla lingonsylt på en stekt skiva koagulerat grisblod? Svensk husmanskost.. nejtack... moderna svensk husmanskost som pizza, sushi o falafel däremot... det är grejer det... 

Så, nu blir det bloggande iallafall. om allt möjligt men mest om mig.. Me myself and I... 

Kompisar

Röster från soffan Har ni många kompisar? Tror jag knappast har några eller så är dom väldigt unga.
Brukar läsa dödsannonserna ( numera typ tre sidor en gång i veckan) och det är aldrig någon som jag känner som har avlidit. Det är ju iofs positivt men jag inser mer och mer att det beror på att jag inte känner några människor alls. Men, det kan bero på att jag är äldst av alla kanske… Vid trettio är man passe som Hasse och Tage sjöng, vad är man då vid sextio.

Man får väl vara nöjd med att man nått så långt, trodde jag aldrig. ” Hur är det att blir gammal? Jo, det är bättre än alternativet”. jaja

Så tillbaka till ämnet, Jag känner ingen, så vitt jag vet, som blivit smittad av coronaviruset eller så säger dom inget. Tyder på att jag antingen har väldigt friska vänner eller på att jag helt enkelt, enligt ovan, inte känner några.

Vi lever våra liv ungefär som tidigare, dvs vi sitter inne. Igår gick jag ut med soporna. totalt, enligt klockan, gick jag 500 steg, fick visserligen ryggskott så jag kröp från soffan till barskåpet men ändå.

Märkligt hur folks beteende ändras. Förrgår på IKEA strax efter 10; totalt tomt, samma tid vid återvinningscentral; kö för att komma in. Folk ”jobbar hemma” i förrådet som det ser ut.

Det är ju nu man ska ha hund har jag förstått. Försökt få på koppel på Jay-Z ( vår katt, gissa färg) men det är helt omöjligt. Normalt snäll men då får han fullkomligt spel. Tror inte någon skulle missta frun för en hund, lär inte fungera. Nej, får plantera mig på balkongen och studera alla äldre människor som med myrsteg tar sin rollator till affären för att köpa kvällstidningen. Inte mitt problem men känns lite oansvarigt. 

vad gör man på en söndagkväll?

soffan Lite märkligt situation när helgerna lunkar på ungefär som vardagen. Ingen måndagsångest längre, kunna sova minst en timme längre, ta en lunch på balkongen med ett glas rött. Rödvin till lunch på helgen är en självklarhet men nu kan det hända även i veckan. Tur man bor centralt så man kan gå överallt. Bilen får stå vilket innebär att rödvin är bra för miljön eller hur? Allt går att motivera med att det är bra för miljön. Såg att man tror att färre människor i Kina kommer att avlida av luftföroreningar nu i och med Coronan, tom fler som överlever än som dör av viruset, knepigt.. undrar hur man vet det? Var i Beijing en gång och trodde hela stan var täckt av dimma, icke, det var luftföroreningar, riktigt eländigt. Muskydd för att skydda sig mot avgaser, inte förkylningar. Tiderna förändras

Så, vad gör vi nu… sitter inne och väntar på domedagen eller Party like its 1999?;
Party Party Party
Var på Stationen i fredags, skön afterwork i solen.. fullt, ”Generations I dont care…” medelåldern brukar vara 35+ nu var det snarast 25-…. lönehelg? snarast barnbidragsutbetalning. Va fan får alla ungarna pengar ifrån? Pappa betalar eller? flaskorna på bordet, så klart, ska vi riva hela haket, så klart, så klart. mycket märkligt.

Nej, nu får man isolera sig, som vi brukar göra på söndagkvällar, business as usual. men imorgon,,, vad gör vi då? slänger ett getöga ( märkligt uttryck) på DI och inser att konkursen närmar sig, chattar lite, tar en promenad för man är för fet för att springa ( för fet för ett fuck,,, svullo, vilket geni Captain Freak)
Jaja, det gnälls för mycket,  som dom sa på Casino revyn Livet går vidare.
Fast det är tur man bunkrat… skåpet fullt med vin och gin.. mat? toapapper? hell no.

Karantän i förrådet

Källarförrådet Passat på att göra om förrådet nu när det finns tid. Ställa upp högtalare, fixa en bira och sen skruva skruva. Tänkte väl att två stora lagerhyllor skulle fixa problemet men icke sa Nicke ( ibland undrar vad allt kommer ifrån, vilken.... Nicke.. Lill-troll eller? Mossa mossa alla människobarn, min julaftonsfavorit, märkligt att man kommer ihåg vilket barnprogram man lyssnade på när man var fem år men knappt hur gammal man är, vilket telefonnummer man har, tur man kommer ihåg att man är gift.. sa frun).

Hur mycket skit kan man samla på sig? skit och skit förresten. hälften är böcker, vinyl och cd.. släng!!!! det är som att stänga av folk på facebook, så gör man inte mot vänner ( om dom nu inte är racister, vännerna alltså, inte böckerna). 


Tycker återvinningscentralen skulle bli mer mobil. Ungefär som tidningsåtervinningen en gång i världen. Måndagar kartonger, onsdagar elektronik, fredagar coronasmittade... vi kommer och hämtar, inga problem. 


Om det finns nåt positivt med nuvarande virusproblems så är det väl att man måste vara mer kreativ... sa han som ligger i sängen med en kopp kaffe och en dator i knäet.. jag menar självfallet alla andra, inte jag... Företagare levererar mat till dörren. SJälv beställde jag en GT från Domtrappen men den kom aldrig... dom kanske inte kör ut kl 2 på natten. 

Kulturlivet lider såg jag i tidningen. Om Mello är kultur så är det jag som lider... Dags att börja med Cmore-Music... sända konserter mot en billig penning. 350.000 såg bandyfinalen på tv, hur många hade sett en konsert med Bryan Ferry eller Lundell ( eller plagiatören HH) om det kostat typ 50 spänn? Inte samma sak som att vara där men ibland kan second best duga.

Jaha, dags att gå ner i förrådet igen, sen återvinningen, sen förrådet, sen återvinningen, sen Myrorna och köpa tillbaka det man precis slängde på återvinningen... kretsloppet måste hållas igång.

same shit, different day

soffan Så, hur har ni det? Hemförlovade… märkligt ord, förlovad, jag är hemgift, kan man ju inte heller säga… Frun är hemma iallafall, jag ligger på soffan, totalt ändrat rutiner. I normala fall ringer det 5,45, jag går upp, sätter på kaffe, ger katten mat ( tur att det inte är tvärtom), går på toa, läser UNTs e-tidningen och då är klockan sex,dags för nyhetsmorgon på TV4. Ett; vi går nu upp senare. Två; går inte att se på nyheterna.. ” nu har 18 dött av Corona virus, igår var det 16″ är det verkligen den största nyheten? ungefär 300 personer dör varje dag, av olika orsaker.. när får vi höra… ” idag är en bra dag att leva, inte att dö” ” idag blev så och så många friskförklarade”. Vi har fått ett katastrofmedia. Varje negativ händelse upprepas ett antal gånger, positiva händelser redovisas inte.

Vi lever vårt liv precis som tidigare. Bowlar lite, går ut och äter, går ut och dricker. Sitter folk hemma? faktiskt inte, fullt på Restaurang Granhof i fredags, fullt på Domtrappen, fullt på vinbar.

Back from London

Soffan Alla inlägg ska börja med en kommentar om Corona, viruset alltså, annars får man inte det publicerat. Själv har jag gått i soffkarantän... gå ut? glöm det. Ta mig ur soffan? glöm det... ok, för att släpa mig till barskåpet kanske. Personligen är jag rätt säker på att det där med att sprita händerna inte fungerar. Viruset etablerar sig inombords alltså ska man sprita sig i halsen och då gärna ett flertal gånger per dag. Om man nu tänker att det är för tidigt för dagens första drink så man väntar ett tag då innebär det väl att den stora riskperioden är dagtid så... soffan är min bästa vän
Min soffa / av han som döpte användandet av fjärrkontroll

Back on track... London. Tänkte skriva en lång reseskildring men blev övermäktigt. Korta resor ska ha korta inlägg..

London torsdagkväll. Kommer sent. Taxi från Heathrow ( vill ni ha tips på bästa taxin i London, hör av er). Bor på Hotel Rembrandt, känd från Himmel över Berlin av Nesser. En av det få böcker jag lyckats avsluta av honom. Rekommenderas, både hotellet och boken. En av tjejerna i receptionen hälsade oss på svenska.. what? inte ens varit i Sverige. Märkligt. Svårt att hitta matställen sent på kvällen så det blev en pasta på hotellet ( får man äta italienskt eller kinesiskt? jag tar risken). 
Fredag blev det bla Hell on earth, dvs Oxford street, då hustrun ville handla på Primark. Finns väl en poäng i det, enda som är billigt i hela London. Hustrun fick muta mig med en drink först

Fredagens stora event var annars Ginutbildning på Portobello road. Inte hur många man kan dricka utan hur man smaksätter sin egen. Mycket intressant. Blev iofs några drinkar också men men, inte läge att gå hem så det blev en Uber. Min blev sådär, hustruns bättre. Nedan bild på alla smaker som man kunde blanda. 

Lördag. Camden Stables förstås. Vår italienske skovän var faktiskt kvar, måste vara över åttio nu, lika trevlig som vanlig men skröpligare. Omslaget till Clashs första togs tydligen i Camden. Medger att jag inte ser så himla punkig ut på bilden, kanske mer " I´m so bored with the USA" än "White riot".
Lördagen avslutades med Lejonkungen. Otroligt bra. Skönt med teater där man får ta in drinken. Allt blir bättre med en drink i handen

Söndag gick i kulturens tecken. Tutanchamon utställning på Satchi and Satchi. Oerhört imponerande. Sista gången utanför Egypten.

Sen ännu mer kultur.. Clash igen "the only band that matters"

"Me and Paul". underskattad basist. 
Rekommenderar starkt Spotifys podcast med Chuck E som narrator

The only band that matters

Måndag. slutdag, en snabbist in på Victoria and Albert sen en shoppingrunda på Kings Road. Köpte inget... London är dyrt och jag är snål. köpt för mycket redan. Hela garderoben full av kläder. " Man ska slänga mer" säger frun " man ska köpa mindre" säger jag.. färre plagg alltså, inte mindre... ja ni fattar... vet inte om ni har samma problem som mig men mina kläder krymper i garderoben. 

Ursäkta bilderna, fattar inte hur man roterar, hur jag än försöker så blir det på snedden...ni får ligga ner när ni kikar på dom

Björn Bergman

Ålder: 61 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, katt. Just ja, en fru också

Gillar: Det mesta faktiskt

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter någonstans och skriver plattityder och förvånas över all tid jag lagt ner på bloggande utan att tjäna en enda krona

Bäst med min stadsdel: Tyst och lugnt men ändå nära

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se