Logga in
Vädersponsor:

Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Tisdag

hemma Om onsdag är lill-lördag så måste väl tisdag vara lill-måndag. lika trist på tisdagar som på måndagar, enda skillnaden är väl att man fått ytterligare en dålig natts sömn.

Om vi hade fyra dagars vecka skulle jag nog vara ledig på tisdagar. Då kommer lätt förbi måndagen och sen är det bara tre dagar kvar och fredag eftermiddag är det iallafall ingen som jobbar.

Kanske skulle börja med någon form av helgjobb istället? då blir det aldrig jobb-måndag. Jobba på bar vore nog det bästa. Får betalt samtidigt som man inte gör av med några pengar.

Allt handlar om pengar eller brist på pengar. Förr klarade man sig på väldigt lite men nu räcker inte lönen till för allt man vill göra. Kraven har ökat. Dags att sälja av kanske. Köper men säljer aldrig. Ta ett ryck och sälja av de kvarvarande CD-skivorna ( någon som är intresserad?), DVD-skivorna (någon som är intresserad?) och urusla vinyl typ ABBA och Carola ( någon som är intresserad?). Carola, säger ni, har Björn Carola skivor.. jo, fick med i en låda med mer intressant musik. ABBA? Usch.. var trist förr, är lika trist nu. Hela retrovågen är trist. Kommer otroligt mycket bra musik så varför gå och se Duran Duran eller Simple Minds... The Ark... totalt ointressant när dom stod på topp men  helt plötsligt är det rusning efter sjuhundrakronors biljetter. Märkligt. 

Rekommenderar dock Sollidens sommarscen; The National, Cat Power och Albert Lee Meldau. Speciellt Cat Power är en stor favorit. Lyssna själv..

This is Cat Power

 

 

Denna dagen, ett liv

Sofaville Denna dagen, ett liv

Sveriges största filosof var säkert Melker, inte kocken dummer. Denna dagen, ett liv… I sommaren ska jag bada, om jag nu gör det, med kläderna på.. bara för att hedra denna filosof. ”Salta med behag”. Var fick han / tanten allt ifrån..

Så, varje dag en dag att ta tillvara på. Om inte annat så lär man sig väl nåt, kanske inte just idag men oftast, som igår.. fast det har jag redan glömt. Under hur mycket man lärt sig som man sen glömt? 90% minst… kunde tom… nu kommer jag inte riktigt ihåg vad det var jag kunde men nåt var det iallafall, helt säkert. Nåt viktigt.

Hur kan man gå upp halv sju och sen lägga sig elva på kvällen och inte uträtta någonting alls? det är fan i mig en prestation. Kronblom skulle vara avundsjuk ” I am not worthy”. Slöheten utvecklad till en konstform. Fast jag samlar mig nog bara.. till nåt framtida stordåd.. Karl-Bertil Jonsson och jag ni vet. The sequel. Bergmans storverk.. ” vaknade och så var den dagen förstörd”. jaja, inte vara negativ nu. ”slog du dig? jajamänsan”.

Spik i foten.. jag har ont i en axel, tur att man har två, då kan man se fram emot när man har ont i bägge axlarna… tänkte skriva lite upplyftande men kommer inte på något speciellt… och bilen går bra?

Kompisar

Röster från soffan Har ni många kompisar? Tror jag knappast har några eller så är dom väldigt unga.
Brukar läsa dödsannonserna ( numera typ tre sidor en gång i veckan) och det är aldrig någon som jag känner som har avlidit. Det är ju iofs positivt men jag inser mer och mer att det beror på att jag inte känner några människor alls. Men, det kan bero på att jag är äldst av alla kanske… Vid trettio är man passe som Hasse och Tage sjöng, vad är man då vid sextio.

Man får väl vara nöjd med att man nått så långt, trodde jag aldrig. ” Hur är det att blir gammal? Jo, det är bättre än alternativet”. jaja

Så tillbaka till ämnet, Jag känner ingen, så vitt jag vet, som blivit smittad av coronaviruset eller så säger dom inget. Tyder på att jag antingen har väldigt friska vänner eller på att jag helt enkelt, enligt ovan, inte känner några.

Vi lever våra liv ungefär som tidigare, dvs vi sitter inne. Igår gick jag ut med soporna. totalt, enligt klockan, gick jag 500 steg, fick visserligen ryggskott så jag kröp från soffan till barskåpet men ändå.

Märkligt hur folks beteende ändras. Förrgår på IKEA strax efter 10; totalt tomt, samma tid vid återvinningscentral; kö för att komma in. Folk ”jobbar hemma” i förrådet som det ser ut.

Det är ju nu man ska ha hund har jag förstått. Försökt få på koppel på Jay-Z ( vår katt, gissa färg) men det är helt omöjligt. Normalt snäll men då får han fullkomligt spel. Tror inte någon skulle missta frun för en hund, lär inte fungera. Nej, får plantera mig på balkongen och studera alla äldre människor som med myrsteg tar sin rollator till affären för att köpa kvällstidningen. Inte mitt problem men känns lite oansvarigt. 

vad gör man på en söndagkväll?

soffan Lite märkligt situation när helgerna lunkar på ungefär som vardagen. Ingen måndagsångest längre, kunna sova minst en timme längre, ta en lunch på balkongen med ett glas rött. Rödvin till lunch på helgen är en självklarhet men nu kan det hända även i veckan. Tur man bor centralt så man kan gå överallt. Bilen får stå vilket innebär att rödvin är bra för miljön eller hur? Allt går att motivera med att det är bra för miljön. Såg att man tror att färre människor i Kina kommer att avlida av luftföroreningar nu i och med Coronan, tom fler som överlever än som dör av viruset, knepigt.. undrar hur man vet det? Var i Beijing en gång och trodde hela stan var täckt av dimma, icke, det var luftföroreningar, riktigt eländigt. Muskydd för att skydda sig mot avgaser, inte förkylningar. Tiderna förändras

Så, vad gör vi nu… sitter inne och väntar på domedagen eller Party like its 1999?;
Party Party Party
Var på Stationen i fredags, skön afterwork i solen.. fullt, ”Generations I dont care…” medelåldern brukar vara 35+ nu var det snarast 25-…. lönehelg? snarast barnbidragsutbetalning. Va fan får alla ungarna pengar ifrån? Pappa betalar eller? flaskorna på bordet, så klart, ska vi riva hela haket, så klart, så klart. mycket märkligt.

Nej, nu får man isolera sig, som vi brukar göra på söndagkvällar, business as usual. men imorgon,,, vad gör vi då? slänger ett getöga ( märkligt uttryck) på DI och inser att konkursen närmar sig, chattar lite, tar en promenad för man är för fet för att springa ( för fet för ett fuck,,, svullo, vilket geni Captain Freak)
Jaja, det gnälls för mycket,  som dom sa på Casino revyn Livet går vidare.
Fast det är tur man bunkrat… skåpet fullt med vin och gin.. mat? toapapper? hell no.

Karantän i förrådet

Källarförrådet Passat på att göra om förrådet nu när det finns tid. Ställa upp högtalare, fixa en bira och sen skruva skruva. Tänkte väl att två stora lagerhyllor skulle fixa problemet men icke sa Nicke ( ibland undrar vad allt kommer ifrån, vilken.... Nicke.. Lill-troll eller? Mossa mossa alla människobarn, min julaftonsfavorit, märkligt att man kommer ihåg vilket barnprogram man lyssnade på när man var fem år men knappt hur gammal man är, vilket telefonnummer man har, tur man kommer ihåg att man är gift.. sa frun).

Hur mycket skit kan man samla på sig? skit och skit förresten. hälften är böcker, vinyl och cd.. släng!!!! det är som att stänga av folk på facebook, så gör man inte mot vänner ( om dom nu inte är racister, vännerna alltså, inte böckerna). 


Tycker återvinningscentralen skulle bli mer mobil. Ungefär som tidningsåtervinningen en gång i världen. Måndagar kartonger, onsdagar elektronik, fredagar coronasmittade... vi kommer och hämtar, inga problem. 


Om det finns nåt positivt med nuvarande virusproblems så är det väl att man måste vara mer kreativ... sa han som ligger i sängen med en kopp kaffe och en dator i knäet.. jag menar självfallet alla andra, inte jag... Företagare levererar mat till dörren. SJälv beställde jag en GT från Domtrappen men den kom aldrig... dom kanske inte kör ut kl 2 på natten. 

Kulturlivet lider såg jag i tidningen. Om Mello är kultur så är det jag som lider... Dags att börja med Cmore-Music... sända konserter mot en billig penning. 350.000 såg bandyfinalen på tv, hur många hade sett en konsert med Bryan Ferry eller Lundell ( eller plagiatören HH) om det kostat typ 50 spänn? Inte samma sak som att vara där men ibland kan second best duga.

Jaha, dags att gå ner i förrådet igen, sen återvinningen, sen förrådet, sen återvinningen, sen Myrorna och köpa tillbaka det man precis slängde på återvinningen... kretsloppet måste hållas igång.

same shit, different day

soffan Så, hur har ni det? Hemförlovade… märkligt ord, förlovad, jag är hemgift, kan man ju inte heller säga… Frun är hemma iallafall, jag ligger på soffan, totalt ändrat rutiner. I normala fall ringer det 5,45, jag går upp, sätter på kaffe, ger katten mat ( tur att det inte är tvärtom), går på toa, läser UNTs e-tidningen och då är klockan sex,dags för nyhetsmorgon på TV4. Ett; vi går nu upp senare. Två; går inte att se på nyheterna.. ” nu har 18 dött av Corona virus, igår var det 16″ är det verkligen den största nyheten? ungefär 300 personer dör varje dag, av olika orsaker.. när får vi höra… ” idag är en bra dag att leva, inte att dö” ” idag blev så och så många friskförklarade”. Vi har fått ett katastrofmedia. Varje negativ händelse upprepas ett antal gånger, positiva händelser redovisas inte.

Vi lever vårt liv precis som tidigare. Bowlar lite, går ut och äter, går ut och dricker. Sitter folk hemma? faktiskt inte, fullt på Restaurang Granhof i fredags, fullt på Domtrappen, fullt på vinbar.

Björn Bergman

Ålder: 61 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, katt. Just ja, en fru också

Gillar: Det mesta faktiskt

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter någonstans och skriver plattityder och förvånas över all tid jag lagt ner på bloggande utan att tjäna en enda krona

Bäst med min stadsdel: Tyst och lugnt men ändå nära

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se