Logga in
Logga ut
Vädersponsor:

Sanna Graan Östlund

Funbobloggen

Sanna Graan Östlund bloggar om vad som händer i området Funbo, där hon bor.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Höstens färger och alla dessa äpplen

Varje år tänker vi att vi ska lämna in äpplen för att göra must. Varje år glömmer vi det! Ibland får jag dåligt samvete för att jag inte gör något med alla dessa äpplen. Så förra veckan gjorde jag äppelmos. Men vem äter äppelmos? Pappa fick en burk i alla fall. Men hos oss äter vi inte äppelmos. Men jag har i frysen till skinkan i jul. Det ska man ju ha. Fast jag skulle aldrig drömma om att äta äppelmos till skinkan. Konstig kombi! Men nu har jag gjort äppelmos och har smakat det i min vaniljkvarg på morgonen och det var ju riktigt gott!

Sa till min son att han också ska lägga detta på minnet, så han kan minnas sin äppel-mos-kokande-mamma och en bra barndom!

Däremot har Funbos alla rådjur gott om mat här hos oss ifall vintern blir tuff! Vi är djurvänner!

Annars är vildssvinsfrågan uppe på agendan hos Funbo-borna. Med rätta! De ökar på sina håll här ute och ställer till besvär när de blir för närgågna. Vilda djur ska vara i skogen och inte i trädgårdar eller hästhagar! Här behövs diskussion, samarbete, kunskap och jakt. Detta djur jagas flitigt men vildsvinsstammen ökar och frodas. De har väldigt goda förhållanden just nu. Svårt att minska stammen. Sedan i måndags pågår älgjakten och de flesta jaktlag jagar även vildsvin under tiden. Så vi får hoppas på en hög avskjutning denna vecka. Själv har jag kutat runt i skogen och jagat men vi har inte sett skymten av något vildsvin........

Njut nu av detta underbar höstväder-det tänker jag göra! 

Ett riktigt hundliv i Funbo

Nu är vi ute på spaning här i Funbo minsann. Grågäss, sädgäss, kanadagäss, sångsvan och tofsvipa m.m. har anlänt. Trevligt värre!

Då ljuset och värmen är tillbaka så kan vi också köra olika hundträningar på kvällarna. Jag lägger en hel del viltspår för att träna eftersök och det går så himla bra. Lite apportering och vanlig lydnad får vi också till. 

Det är också härligt att grilla lite korv på helgerna med grannarna. Det gjorde vi i söndags. Nice!

Foto: Sanna Johansson på Sanna J Jaktkläder

Matlagning utomhus

Foto: Sanne-Lie Pettersson

 

När barnen var små var vi väldigt ofta ute på picknick här i Funbo-skogarna. Att pickna, som min dotter sa. Mysigt och ett bra sätt att få ut barnen på. Nu har jag fått för mig att börja laga mer mat ute. Tycker att det är mysigt. Det behöver inte vara så avancerat, ute mer fokus på att man faktiskt är ute. För ett par veckor sen gjorde jag upp en eld och stekte på lite souvas (rökt renkött), värmde pitabröd och hade med en sallad och vitlökssås. Väldans gott! Allt blir godare ute. Det tyckte även de 19, 24 och 25 åriga barnen som jag bjussade. 

Så nu när det är vår tycker jag att man ska ut och laga mat mer. Ta gärna med kikare för att kolla alla vårfåglar som intar Funbo nu. Igår kom ett gäng gäss och flög över mig och Isabelle när vi gick. Hon och jag har förresten bokat in en övernattning ute nu i vår. Återkommer om den rapporten!/<Sanna 

Vilket liv!

Nu börjar det bli vår och det är full fart på djuren och deras vårkänslor. Varje kväll i ett par veckor nu har jag hört kattugglan här hemma. Det är en njutning!

Det rapporteras om lodjur i Funbo på olika ställen. De rör sig mycket nu när parningssäsongen är på gång. Nu är bästa tidpunkten för att få se de skygga djuren.

Igår gick jag en luch-promenad med hunden. Exakt klockan 12 såg jag två havsörnar sväva över mig. Till slut flög de väldigt nära varandra och "lekte" sig iväg bortom synhåll. Det var ganska självklart vad de skulle pyssla med. 

Visste ni att 12-slaget dagtid kallas örntimmen. Det är en vanlig tid för örnar att ta sig en svävande tur.

I Funbo har jag sett berguv tidigare och just berguven håller man på att inventera i hela landet just nu.

Så ser du berguv bör du hjälpa inventerarna. Mer info om detta här: Inventering berguv

Ut och njut i vår fina natur! 

Så var det fina över...

Alltså, det går inte ens att gå ut och gå här i Funbo nu. Blöt isgata på vägarna. Jag gick med hunden på åkrarna där det ligger snö. Men det är väldigt mycket vatten i snön så jag blev väldans blöt! Känns lite tråkigt att vi inte kunde få ha fin vinter lite till. 

Men det går ju inte att påverka, det är bara att bita ihop. 

Förutom detta rullar livet i Funbo på. På granntomten byggs det nya hus. Det är många som vill flytta till Funbo! Trädgården är full av domherrar som lyser upp den gråa vardagen och härom morgonen hade vi en kattuggla sittandes i en enbuske i trädgården. Bella skrämde iväg den och den flög iväg på ett litet för vingligt sätt. Undrar om den var skadad?

Ja, sånt är livet i Funbo!

Hej mitt vinterland!

Så fick vi vinter i Funbo då. SÅ härligt! Jag har gjort ett tappert försök att åka skidor med vovven Bellan runt midjan. Ni kan ju testa att åka skidor på en åker full med rådjur och harar med en jakthund så får ni se att det inte blir så bra. Jag ramlade några gånger och svetten rann. Helt ärligt så kom det också några fula ord ur munnen på mig.

Hoppas att ni alla njuter av skridskoisen. Själv har jag inte vågat eller haft tid att ta mig ut och det svider lite. Men man läser ju i tidningen om att folk går ner sig lite då och då och det gör mig så rädd. Men jag vet ju att jag älskar det.

Annars hänger jag i skogen en hel del som ni vet. Det är ju så galet skoj!

Foto: Sanna Johansson

Namn: Sanna Graan Östlund Ålder: Minus 50 Bor: Funbo Gör: Verksamhetsutvecklare på en statlig myndighet Familj: Man, dotter, son , en hund (snart 2). Gillar: Familjen, jakt, djur och natur, vänner, läsa böcker, promenader, resor Gillar inte: Att handla mat Gör om tio år: Reser mer än vad jag gör i dag, har en stående fågelhund som jag jagar i fjällen med. Bäst med Funbo: Naturen och närheten till sjöarna Sämst med Funbo: Att hastigheten på 282 är 70 km/h genom Funbo och Gunsta samhälle


Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se