Logga in
Logga ut
Vädersponsor:

Frida Westman

Matstyrka

Frida Harju tränar nästan varje dag och bloggar om mat som bygger muskler och innehåller allehanda nyttigheter. 2014 genomförde hon en Tjejklassiker, sprang ett halvmara och vann ett mini-triathlon. Sommaren 2015 debuterade hon i body fitness och knep en andra plats, under våren 2016 blev det en fjärde placering i Athletic Fitness. Vad blir nästa mål måntro?
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Earth hour och passande måltid - Kycklingballotine

Jag har fått frågan om jag inte kan skriva här när jag äter något onyttigt. Självklart kan jag det, för det sker ju såklart, helst på lördagar som är den dag i veckan som de flesta svenskar ser som den härliga, lediga dagen i veckan fylld med god mat och annat ätbart, så även jag. Även om jag gillar pizza och annan snabbmat/bekvämmat så uppskattar jag desto mer att laga ”onyttig” mat som även gör någorlunda gott för kroppen och musklerna, lagat med kärlek och från grunden. 

Eftersom det var Earth hour igår som innebär släckta lampor, ingen användning av bilen och inget rött kött tog jag hojjen till affären och handlade kyckling. Jag hade nämligen hittat ett recept på Kycklingballotine med Öremulsion. Taget från Lovisa Berg och mitt kök. Det innebär kort och gott utplattat kycklingfilé som fyllts med något, rullats ihop och sedan kokats/ångats och slutligen stekts. Örtemulsion är en form av majonäs. Till det tyckte jag även att det skulle passa bra med UNT-Malins potatisformar med philadelphia/getost dock lite omgjorda innehållsmässigt. Bara för att det är lördag så behöver man inte överdriva. Vill man göra originalreceptet hittar man det HÄR. Ugnsbakade grönsaker är ju också supergott och passande. Sedan lagade jag allt snabbt innan 20.30 då strömmen skulle släckas ner. nej skämt åsido.

Det här blev verkligen supergott, såsen så god att den skulle kunna ätas med sked rakt upp och ner. Har man tid över en lördag tycker jag definitivt att ni ska prova. Blir ingen kaloriräkning på det här eftersom det känns lite lönlöst.

 

rätten

 

Kycklingballotine med örtemulsion, rostade grönsaker och potatisformar

4 port

 

Kycklingballotine:

4 kycklingfiléer

10 st champinjoner

¾ påse spenat á 85 gram

 

1/2 kruka basilika

 

3 st vitlöksklyftor

 

salt, peppar

 

smör att steka i

 

Gör såhär: Koka upp en stor kastrull med vatten. Hacka champinjonerna och fräs i en stekpanna i smör. Pressa i vitlöken. Hacka basilika och spenat och fräs även det. Salta och peppra. Dela kycklingfileérna på tvären nästan hela vägen in och vik upp som en fjäril.

kyckling1

 

Lägg på varsin bit plastfolie. Fördela svampröran över filéerna och rulla ihop till korvar med hjälp av plastfolien. Jag nöp ihop ändarna med gummisnoddar men annars kan man nog bara tvinna dem. Lägg i halvt kokade vatten i ca 15 minuter, innertemperaturen ska bli över 65 grader.

korvar

 

Stek sedan kycklingen i smör i en stekpanna så att de får lite färg. Skiva upp innan servering.

 

skivad kyckling 

 

Örtemulsion:

 

2 dl färska kryddor (jag använde ¼ påse spenat, ½ kruka basilika, dragon och timjan)

2 äggulor

1 dl rapsolja

½ dl crème fraiche 15 %

½ tsk honung

½ tsk balsamvinäger

Salt

Peppar

 

Gör såhär: Mixa kryddorna i en mixer. Lägg i äggulorna och kör igång mixern, häll över oljan i en jämn stråle så du får som en majonäs. Ett tips är att ha äggen i rumstemperatur för att ha samma temperatur på alla ingredienser och då skär det sig inte lika lätt. Blanda ihop creme fraiche, balsamvinäger och honung och lägg i skålen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet ett tag för att få smakerna att sätta sig.

 

Rostade grönsaker:

 

½ rödlök

1 liten zucchini

1 morot

4 champinjoner färska

½ röd paprika

 

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Skala moroten och strimla sedan alla grönsaker i önskade storlek på bitarna. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla olivolja över. Strö lite chiliflakes och flingsalt över och tillaga i ugnen i ca 40 minuter. Lägg över i en form innan servering.

 

grönsaker

 

Potatisformar med philadelphia/getost:

 

700 gram potatis

2 ägg

1 dl matlagningsgrädde 15%

1 ask philadelphiaost 3 %

Ca 150 gram getost

1 msk fryst persilja

Salt

Peppar

Rapsolja till formar

 

Gör såhär: Koka potatisen i en kastrull och låt svalna. Det här gjorde jag tidigare på dagen och har man kokat potatis tidigare till någon rätt och då har lite över så använd den. Man kan säkerligen använda andra rotfrukter också. Skiva potatisen. Vispa samman oströran och smaka av med salt och peppar. Varva potatisskivor och oströra i smorda portionsformar. Avsluta med oströra. 

 

potatisform1

 

Tillaga potatisformarna mitt i ugnen, på 200 grader, ca 20 minuter, tills de fått fin färg. Förslagsvis de sista 20 minuterna av tiden som grönsakerna är i ugnen.

 

potatisform2

Hälsosam västerbottenpaj och jag har gift mig

Hallihallå, alldeles för längesedan som jag delade med mig av ett smarrigt recept, lika bra att kasta upp gårdagens lyckosamma kreation. Men först och främst, hörrni, jag HAR GIFT MIG. snacka om att samla vuxenpoäng va? jag heter numera Frida Westman så det är alltså ingen ny person som tagit över min kostblogg, det är samma gamla Frida. om än något mer kär och galen.

Men nu över till pajen, alltså ni måste prova den. med hemslagen aioli och agavepicklad rödlök, hur gott liksom. Det råder kräfttider igen, tänk så fort tiden går. Här har ni ett recept som gör att kalaset blir lagom energifyllt men utan att tumma på kvalitén och smaken. Vad sägs om ett skal med crust och motstånd och en fyllning behaglig med smak av ost och salladslök? Skalet är alltså gjort som den gamla favoriten med mandelmjöl och sesamfrö, glutenfri alltså, den här gången tog jag dock linfrön istället och det gick ju lika bra, Prova ni med vettja.

 

Lök- & västerbottenpaj på mandelmjölsbotten

4 port (ca 400 kcal/port)

botten:

4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 msk linfrö

1/2 tsk salt

1 äggvita

1 msk (20 g) smör

Gör såhär: Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en mixer,  tillsätt allra sist ägget (ta ett helt ägg om du inte har äggvita på dunk). tryck ut degen i en pajform, nagga med gaffel och stoppa gärna i kylen ca 20 minuter, eller tills ugnen är varm. grädda skalet i ugnen ca 12-15 minuter. Tills den har en fin färg.

Fyllning/stanning:

1 påse salladslök

2,5 dl matlagningsgrädde 4%

70 g riven västerbottenost

3 ägg

valfria kryddor (jag tog bara svartpeppar)

Gör såhär: Hacka salladslöken. Vispa ihop grädden och äggen först, tillsätt sedan resten av ingredienserna till en stanningen och fördela över skalet. Ställ in i ugnen i ca 35 minuter. Täck med folie på slutet om den får för mycket färg.

jag fräste även några kantareller i smör och fördelade ihop med lite salladslök på pajen när jag tagit ut den och innan servering. 

 

Vegetarisk Daal med Mifú

Förra veckan hade en kille i mitt team med sig en riktigt intressant matlåda. Han tycker om att pyssla i köket och försöker även äta veganskt till så stor del som möjligt. Jag har inga problem med att laga veganskt men är himla förtjust i ost och andra mejeriprodukter varför vegetariskt passar mig bättre.

Jag tänkte att lite mifú i skulle bli himla gottans och även höja proteinvärdet något, sagt och gjort. Det här blev fantastiskt gott. Prova du med vettja.

Vegetarisk Daal med Mifú

4 port (ca 450 kcal per port)

1 förpackning krossade tomater

1 vitlök

en bit riven ingefära

1/2 gul lök

1 msk olivolja

3 dl lätt kokosmjölk

2 tsk Tikka Masala krydda

lite kanel

1 grönsaksbuljong

100 g uncle bens parboiled ris

160 g röda linser okokta

2 små morötter

3-4 dl vatten

salt, peppar

1 förpackning mifú (jag valde den med tomat och örter)

Gör såhär: Hacka löken, pressa vitlöken, skala och slanta morötterna och finriv ingefäran och fräs i olja i en kastrull. Häll på Tikka Masala. Lägg i resten av ingredienserna förutom Mifún och låt småputtra i ca 20 minuter. Fräs under tiden mifu i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg i Mifun i grytan i slutet och smaka av med salt och peppar.

 

Kallrökt laxpaj på mandelmjölsbotten med kvargromsås

Paj, en av mina största svagheter. Men tänk om man kan göra en glutenfri version utan varken fet stanning eller fylld med ost. Men blir det gott då? O ja, den här är oförskämt god. Det här är faktiskt en av få gånger jag använder gräddfil i varm matlagning men det blir riktigt bra alltså.

 

Kallrökt laxpaj på mandelmjölsbotten med kvargromsås

4 port (ca 470 kcal/port)

botten:

4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 msk sesamfrö

1/2 tsk salt

1 ägg

1 msk (20 g) smör

Gör såhär: Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en mixer,  tillsätt allra sist ägget. tryck ut degen i en pajform, nagga med gaffel och stoppa sedan in i ugnen ca 12-15 minuter. Tills den har en fin färg.

Fyllning:

1 påse spenat

1/2 gul lök finhackad

1 förpackning kkallrökt lax á 180 gram

några körsbärstomater

svartpeppar, paprikapulver

Gör såhär: Fräs lök och spenat i lite smör i en panna. Fördela sedan detta i det gräddade skalet, klyfta tomater och lägg i samt klipp laxen i strimlor och fördela över.

stanning:

2,5 dl mjölk

2,5 dl gräddfil

3 ägg

klippt dill

Gör såhär: Vispa ihop stanningen och fördela över skalet. Ställ in i ugnen i ca 45 minuter. Täck med folie på slutet om den får för mycket färg.

Romsås/Dipp

1/2 dl gräddfil

1 dl lättkvarg

1 msk stenbitsrom

1 msk finhackad rödlök

1 msk finhackad dill

Gör såhär: Blanda ihop allt till såsen och låt stå och dra sig i kylskåpet innan servering.

Vi åt ihop med min goda sockerfria pizzasallad.

Asiatisk biffsallad med het dressing

Ibland kan jag få sånt där galet sug efter asiatiska smaker - jag tänker då på chili, lime, ingefära och soja. Gärna fräscha grönsaker också, i en wok typ. Hittade en version på den här i UNT faktiskt. Valde dock glasnudlar och även lövbiff istället för vanlig biff då, så freestylade vi lite med dressingen då vi inte hade alla ingredienser hemma, det blev galet bra. Prova du med vettja. Lagom lätt, inte tung måltid som ändå mättar bra.

Asiatisk biffsallad med het dressing

4 portioner (ca 450 kcal per port)

700-800 g lövbiff

3 salladslökar

1 förpackning sockerärter

1 morot

1 msk rapsolja

160 g (1 förpackning) glasnudlar

salt, svartpeppar

 

dressing:

2 msk sweet chilisås

2 msk soja

1 msk sesamfrö

1 kruka hackad färsk basilika

torkad chili

Gör såhär: Koka upp vatten i en kastrull till glasnudlarna. Blanda ihop dressingen och ställ åt sidan. Strimla lövbiffen, lök, morot och sockerärter. Fräs lövbiffen i olja i en wokpanna och ha sedan i grönsakerna när köttet börjat få färg. salta och peppra. Lägg i glasnudlarna i tre minuter i det heta vattnet. När de är klara häll av vattnet i ett durkslag och blanda sedan ner nudlarna i kött- och grönsakswoken. Fördela på fyra tallrikar och ringla dressingen över.

Fridans version på Carbonara

Igår när jag kom hem från jobbet hade jag ingen lust att äta en matlåda, något som annars är lätt hänt när inte Simon var hemma och det bara var jag som skulle ha mat i magen. Jag liksom många andra var trött och hungrig igår och ville att middagen skulle gå snabbt. Jag blev sugen på Carbonara för någon dag sedan då jag blivit exponerad av nån bild med det på. Visste att jag hade 1 portion bönpasta kvar hemma i skafferiet, även lite riven ost i kylen och ägg har vi alltid hemma. Perfekt, det enda som behövde införskaffas var kycklingbacon. Detta är ju en charkvara om en snäppet "hälsosammare" än griskött. Man får fuska ibland, helt klart. Väljer man bönpasta höjs både proteininnehållet (indirekt mättnaden) och man slipper bråkigheter som gluten. Genom att välja kyckling- eller kalkonbacon så har man "råd" rent energimässigt att strö lite riven ost i rätten, gärna en smakrik sådan. Prova du med vettja! du kommer inte att bli besviken.

Fridans version på Carbonara

1  portion (ca 450-500 kcal)

1 förpackning kycklingbacon

1/4 förpackning bönpasta (jag hade risenta)

1/2 tomat

2 msk riven ost

1 ägg

lite persilja till garnering

Gör såhär: Koka upp vatten till pastan i en kastrull. Lägg i pastan och låt koka i 6-7 minuter. Fräs under tiden kycklingbaconet hackat i småbitar i en teflonpanna, strö lite svartpeppar över. Skiva upp en halv tomat. Häll bort vatten från pastan, rör ner bacon, tomat och riven ost och lägg sedan upp på en tallrik. Ta bort toppen av skalet på ett ägg och placera det i högen av pasta. Strö lite persilja över. Bon apetit.

 

Bloggare: Frida Westman Ålder: 28 Familj: Hennes man Simon. Uppvuxen i älvkarleby med mamma och tre syskon - Elina, Henrik, Christian. Kostvetare: läst kostvetarprogrammet, Uppsala universitet, jobbar nu som Nutritionist/projektledare på företaget Lifesum Extraknäck: Egna föreläsningar, kostscheman På fritiden: Tränar och lagar mat i massor, läser mycket både skönlitteratur och tränings/matfakta i tidningar Äter helst: Frukostmat (havregrynsgröt och mitt surdegsbröd, tröttnar aldrig) Annars min pulled chicken som är lika god som pulled pork men mer hälsosam och snällare mot miljön. Äter aldrig: vitt bröd, pasta, falukorv och köttbullar Drömmer om: Att få fortsätta att jobba med sådant som hjälper människor i deras vardag med kosten och hälsan på något sätt. Mer av Frida Harju:: http://fridawestman.squarespace.com/

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se