Logga in
Logga ut
Vädersponsor:

Håkan Lundh

OS-bloggen

Håkan Lundh har skrivit om sport i UNT sedan i oktober 1978. Första referatet var en träningsmatch i ishockey mellan IFK Dannemora/Österby och Knivsta. De kommande veckorna kommer mycket handla om OS och åter OS.

Det ser bra ut det här...

Ingen medalj för Sandra Näslund, men en bra start för skidskytteherrarna i stafetten.
Peppe Femling var det svaga kortet, men han sköt riktigt bra och åkte fint på den första sträckan. Just nu, när jag skriver det här, ligger Sverige på en topp 6-placering.
Det ser bra ut det här...!

Vemod blandat med lättnad och lycka

OS 2018 ät snart slut. Bara avslutningsceremonin återstår.
Jag har skrivit en avslutningskrönika och här kommer länken till den:

http://www.unt.se/sport/vemod-blandat-med-lyckokansla-4911690.aspx

Ovetande Nilsson spurtade hem ett brons

Så kom den då, bronsmedaljen. Och det blev inte Charlotte Kalla som tog den. En ovetande Stina Nilsson spurtade in som trea före Ingvild Flugstad Östberg. Hon blev glatt överraskad när det gick upp för henne att hon blivit trea.
Jag vet inte varför Nilsson var så ovetande. Möjligen för att Teresa Stadlober körde fel tidigare under tremilen och tappade från andraplats till en placering långt ner i fältet, men då måste det ha varit en rejäl kommunikationsmiss i det svenska laget. Rimligen  borde Nilsson fått informationen om att hon körde om en bronsmedalj i kamp med Östberg.
Hur som helst, det här var Sveriges första (och enda) brons i OS 2018, som blev Sveriges bästa någonsin.
Till sist: I hockeyturneringen hade Tyskland guldet när det var 56 sekunder kvarl. Då kvitterade Ryssland och avgjorde sedan i förlängningen.

Vad ska man säga om Tyskland?

Alltså Tyskland... Här sätter Ryssland 2-1 med mindre än sju minuter kvar. Och DÅ skulle väl tyskarna vikla ner sig? Men nej, det tog bara nio (!) sekunder innan det rasslar till i det ryska nätet - 2-2.
Hur det här än slutar så kan det inte jämföras med USA:s skräll mot Sovjet i Lake Placidn 1980, men skulle Tyskland vinna så är det den näst största skrällen i OS-hockeyn genom tiderna.

Sveriges bästa OS någonsin

Nu är det ett faktum: Sverige gör sitt bästa vinter-OS någonsin.
Efter lag Hasselborgs curlingguld har Sverige tangerat Turin-OS 2006 med sju guld, men den gången blev det bara två silver och nu, i Sydkorea, har det hittills blivit sex andraplatser.
Charlotte Kalla ska strax starta på tremilen, och där kan det bli en medalj till.
Men det som håller på att hända i hockeyturneringen stjäl all uppmärksamhet just nu. Ska Tyskland vinna guld? Det står 1-1 en bit in i den tredje perioden.
Till sist: Jag måste erkänna att jag sov när Sverige och curlingtjejerna tog det historiska guldet. Jag såg den första omgången i finalen mot Sydkorea, men vaknade efter några timmar med surfplatten på magen - och då var matchen slut. 

De största tidsskillnader jag sett

Det har blivit några femmilar genom åren - framför tv:n alltså. Men jag kan inte minnas att jag har sett sådana tidsskillnader som det blev under OS - i alla fall inte på en masstart. I Holmenkollen brukar det kunna bli många minuter hit och dit, men inte fyra (!) minuter mellan ettan och sjuan.
Jag är oerhört imponerad av Ivo Niskanen, som nu vann sitt första indviduella OS-guld.
Han gjorde en "Johan Olsson" - gånger två. Han "ryckte" efter typ några kilometer. Bara Aleksej Poltoranin orkade, eller vågade, gå med, något han fick ångra till slut. Han stod still de sista kilometerna.
Det blev en kamp mellan Niskanen och ryssen Alexander Bolshunov. Det som avgjorde var att Niskanen hade fräschare skidor.
Bakom dessa två gjorde Daniel Rickardsson en bra femmil. Han åkte in som sjua, och hade ett guldtempo under nästan hela den andra halvan.
Tidigare under natten satt jag framför tv:n och fick se Sverige bli utslaget av Österrike i den alpina lagtävlingen. Det var faktiskt inget snack om saken, även om Frida Hansdotter förlorade det första racet med bara någon hundradel.
När man ändå har ångan uppe så fortsätter jag med curlingfinalen. 3-2 till USA just nu efter fyra omgångar. Sverige har sista sten i den kommande omgången.
Sova får man göra någon annan dag. Eller natt.

Bloggaren
Namn:
Håkan Lundh
Gör:
Reporter på UNT-sporten

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se