Logga in
Logga ut
Vädersponsor:

Håkan Lundh

OS-bloggen

Håkan Lundh har skrivit om sport i UNT sedan i oktober 1978. Första referatet var en träningsmatch i ishockey mellan IFK Dannemora/Österby och Knivsta. De kommande veckorna kommer mycket handla om OS och åter OS.

Svenska guldchanserna - rekordet ska slås

OS i Turin 2006: Sju guld, två silver och fem brons. Totalt 14 svenska medaljer. Det rekordet ska Sverige försöka slå - och det kan faktiskt gå. Sverige har fem skapliga guldchanser kvar. Om två av dem slår in så blir det svenskt OS-rekord.
Jag ska lista dem:
1) Lag Edin i curling, som vann grundserien och som utklassade Schweiz i semifinalen, som i princip var avgjord redan i paus efter fem omgångar. Finalen spelas klockan 7.35 på lördag morgon svensk tid.
2) Den alpina lagtävlingen med André Myhrer, Frida Hansdotter och förmodligen Anna-Swenn Larsson och Mattias Hargin. Myhrer är nog världens bästa parallellåkare med sin förmåga att "krossa" portarna med nävarna. På lördag natt klockan klockan 3.00 är det dags.
3) Lag Hasselborg i curling, som gjorde en mycket vass grundserie även om många av matcherna var knappa segrar. Det finns kapacitet för att vinna, särskilt nu när Kanada är borta från semifinalen, som avgörs i morgon klockan 12.05.
4) Skicross med Sandra Näslund. Hon har haft stora framgångar i världscupen den här vintern och är en av guldfavoriterna i nattens final.
5) Charlotte Kalla på tremilen. Hennes fantastiska form i klassisk åkning ger förhoppningar om en medalj, kanske guld. Men jag vill inte påstå att hon är favorit, det är Marit Björgen. Start klockan 7.15 på söndag morgon.
Fredagens svenska stafettlag i skidskytte kan vara en medaljbubblare, men det skulle förvåna mig mycket om det skulle bli en pallplats. Nu har Sverige tre bra åkare: Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström. Den fjärde länken, oavsett vem det blir (Peppe Femling?), är det svaga kortet.
Det här fantastiska svenska OS:et måste väl avslutas med ett par guld till. Och tänk vilka kandidater till Bragdguldet och Jerringspriset det finns redan. Nu kanske till och med Charlotte Kalla kan vinna Jerringpriset, eller kanske inte förresten, det lär nog gå till Peder Fredricson...

Frida Hansdotter

Vemod blandat med lättnad och lycka

OS 2018 ät snart slut. Bara avslutningsceremonin återstår.
Jag har skrivit en avslutningskrönika och här kommer länken till den:

http://www.unt.se/sport/vemod-blandat-med-lyckokansla-4911690.aspx

Ovetande Nilsson spurtade hem ett brons

Så kom den då, bronsmedaljen. Och det blev inte Charlotte Kalla som tog den. En ovetande Stina Nilsson spurtade in som trea före Ingvild Flugstad Östberg. Hon blev glatt överraskad när det gick upp för henne att hon blivit trea.
Jag vet inte varför Nilsson var så ovetande. Möjligen för att Teresa Stadlober körde fel tidigare under tremilen och tappade från andraplats till en placering långt ner i fältet, men då måste det ha varit en rejäl kommunikationsmiss i det svenska laget. Rimligen  borde Nilsson fått informationen om att hon körde om en bronsmedalj i kamp med Östberg.
Hur som helst, det här var Sveriges första (och enda) brons i OS 2018, som blev Sveriges bästa någonsin.
Till sist: I hockeyturneringen hade Tyskland guldet när det var 56 sekunder kvarl. Då kvitterade Ryssland och avgjorde sedan i förlängningen.

Vad ska man säga om Tyskland?

Alltså Tyskland... Här sätter Ryssland 2-1 med mindre än sju minuter kvar. Och DÅ skulle väl tyskarna vikla ner sig? Men nej, det tog bara nio (!) sekunder innan det rasslar till i det ryska nätet - 2-2.
Hur det här än slutar så kan det inte jämföras med USA:s skräll mot Sovjet i Lake Placidn 1980, men skulle Tyskland vinna så är det den näst största skrällen i OS-hockeyn genom tiderna.

Sveriges bästa OS någonsin

Nu är det ett faktum: Sverige gör sitt bästa vinter-OS någonsin.
Efter lag Hasselborgs curlingguld har Sverige tangerat Turin-OS 2006 med sju guld, men den gången blev det bara två silver och nu, i Sydkorea, har det hittills blivit sex andraplatser.
Charlotte Kalla ska strax starta på tremilen, och där kan det bli en medalj till.
Men det som håller på att hända i hockeyturneringen stjäl all uppmärksamhet just nu. Ska Tyskland vinna guld? Det står 1-1 en bit in i den tredje perioden.
Till sist: Jag måste erkänna att jag sov när Sverige och curlingtjejerna tog det historiska guldet. Jag såg den första omgången i finalen mot Sydkorea, men vaknade efter några timmar med surfplatten på magen - och då var matchen slut. 

De största tidsskillnader jag sett

Det har blivit några femmilar genom åren - framför tv:n alltså. Men jag kan inte minnas att jag har sett sådana tidsskillnader som det blev under OS - i alla fall inte på en masstart. I Holmenkollen brukar det kunna bli många minuter hit och dit, men inte fyra (!) minuter mellan ettan och sjuan.
Jag är oerhört imponerad av Ivo Niskanen, som nu vann sitt första indviduella OS-guld.
Han gjorde en "Johan Olsson" - gånger två. Han "ryckte" efter typ några kilometer. Bara Aleksej Poltoranin orkade, eller vågade, gå med, något han fick ångra till slut. Han stod still de sista kilometerna.
Det blev en kamp mellan Niskanen och ryssen Alexander Bolshunov. Det som avgjorde var att Niskanen hade fräschare skidor.
Bakom dessa två gjorde Daniel Rickardsson en bra femmil. Han åkte in som sjua, och hade ett guldtempo under nästan hela den andra halvan.
Tidigare under natten satt jag framför tv:n och fick se Sverige bli utslaget av Österrike i den alpina lagtävlingen. Det var faktiskt inget snack om saken, även om Frida Hansdotter förlorade det första racet med bara någon hundradel.
När man ändå har ångan uppe så fortsätter jag med curlingfinalen. 3-2 till USA just nu efter fyra omgångar. Sverige har sista sten i den kommande omgången.
Sova får man göra någon annan dag. Eller natt.

Bloggaren
Namn:
Håkan Lundh
Gör:
Reporter på UNT-sporten

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se