Logga in
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Inledning för Uppsalaschacket

Uppsala Nu har schacksäsongen börjat på allvar i Uppsala. Igår tisdagen den 21 augusti invigdes den nya säsongen på Storgatan 11 i Upsala Allmänna Schacksällskap. En blixtturnering (3+2) spelades och en debutant vann. Med jämna mellanrum får UASS nytillskott i form av utländska spelare, ofta studenter eller forskare vid universiteten i staden.

Ett nytillskott denna säsong är Juan Ovejero. Han gjorde en debut som inte gick av för hackor. I ett startfält med 24 spelare vann han med 11 poäng av 13. På andra plats kom William Cardenas ett halvt poäng efter och delad trea-fyra på 9 p. blev Henrik Malm Lindberg och Joakim Nilsson.

Nästa tisdag, alltså 28 augusti och senaste anmälningen sker 19.00, spelas lagblixten med tre spelare i varje lag över 7 dubbelronder. Ni kan forma lag redan på förhand eller komma ned utan och så sätter vi ihop lämpliga lag på plats. På programmet står flera intressanta tävlingar denna säsong. Efter lagblixten den 28 augusti så inleds lagtävlingen Korpen över fem ronder (4, 11, 18 september och sedan 2 och 9 oktober). Anmäl lag till Bo Nyberg snarast!

Den populära Septemberturneringen går av stapeln helgen den 15-16 september. Grupp A brukar vara för spelare med 2000 och över och B-C-grupperna för dem med 1900 och nedåt. Allsvenskan har denna säsong UASS förstalag i superettan, men vi siktar ju på Elitserien! Övriga fyra lag spelar i lägre divisioner men vi tror att minst ett av dem avancerar uppåt denna säsong.

Den andra stora klubben i Uppsala är Uppsala Skolschacksällskap som främst sysslar med just skol- och juniorverksamhet. De inleder säsongen med en lördagsblixt kl 10.00 den 25 augusti i sin lokal på Sysslomansgatan 8, 1 tr. Nästa stora evenemang är faktiskt en schacklärarutbildning (European School Chess Teacher) som sker 1-2 september också på Uppsala Schackcentrum, Sysslomansgatan 8

USSS stora tävling under hösten är annars Uppsala Schackcentrum Open som spelas under 8 måndagar och som är öppen för spelare också utanför Uppsala. En av landets starkaste juniortävlingar, Uppsala Young champions, spelas 26-31 oktober alltså delar av höstlovet då Uppsalas främsta juniorer mäter sina krafter med några av Sveriges elitjuniorer och därtill några internationella spelare. 

Varmt välkomna till schacket i Uppsala!

 

Viktor intervjuad om schack i Gottsunda

Uppsala Viktor Carlfors blev under SM intervjuad av Jesper Hall från Sveriges Schackförbund om vårt schackprojekt som vi sedan ett par år har tillsammans med Kontakten i Gottsunda. Projektet driver vi tillsammans med Studiefrämjandet, bland annat med generöst stöd från Gillbergska stiftelsen.

Se intervjun här.

 

/Carl Fredrik Johansson

Jesper Jonsson tvåa i Schackfyranmästaren

Eskilstuna SM-tävlingarna i Eskilstuna har just börjat och den första tävlingen som avgjordes var Schackfyranmästaren. 
15000 deltagare var med från början och i finalen deltog 172 spelare från hela landet. Elva av dessa var från Uppsala SSS och bäst av dem lyckades Jesper Jonsson som tog en mycket fin silverplats. 
Stort grattis!

Jesper Jonsson

 

/Carl Fredrik Johansson

Uppsala SSS får pris av Henrik Lundqvist

Uppsala
Uppsala Skolschacksällskap är en av bara 30 föreningar i Sverige (och den enda i Uppsala) som blivit tilldelade ett pris ur 30/30-fonden. Det är en fond som NHL-legendaren Henrik Lundqvist har startat för att stödja svenskt föreningsliv och bidraget är på 30 000 kronor till Uppsala SSS verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala.
I går kväll delade Henrik själv ut priset vid en ceremoni i Göteborg och Viktor Carlfors och Carl Fredrik Johansson från klubben var på plats för att ta emot det. 
Henrik Lundqvist, Carl Fredrik Johansson och Viktor Carlfors
/Carl Fredrik Johansson

Brons till Uppsala i flick-SM

Helsingborg Uppsalas tjejer under flick-SM

I helgen spelades flick-SM i Helsingborg med fyra deltagare från Uppsala SSS. Största framgången var Julia Östenssons bronsmedalj, men även de andra tjejerna spelade många fina partier. Lisa Reimegård följde med som ledare och så här berättar hon om helgen:

"I helgen har jag haft förmånen att följa med fyra representanter för USSS till Flick-SM 2019 i Helsingborg: Pian Sjöåker, Ida Zimmermann, Julia Östensson och Nohmi Reimegård.

Vi har bott i ett klassrum på Olympiaskolan, där tävlingen ägde rum, och tack vare Idas medhavda schackspel (och möjligheten att spela schack och följa/analysera partier på mobilerna) har det spelats/pratats schack nästan hela tiden. Ett besök på Prison Island, tillsammans med övriga deltagare, hanns dock med på lördagskvällen.

Även om USSS-spelarna mest umgåtts med varandra har de även fått nya - eller återsett gamla - vänner från andra klubbar runt om i Sverige, inte minst under denna aktivitet. Kul att se!

USSS-spelarna har hejat på och stöttat varandra på ett fantatiskt sätt under tävlingens gång och glädjen var förstås stor när Julia kom på tredje plats i kategorin 14-16-åringar och därmed tilldelades en pokal. Grattis igen Julia!

Nu reser vi hemåt, från gröna gräsmattor mot vintern i Uppsala, med många fina minnen."

Här är alla resultat från flick-SM

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se