Logga in
Logga ut
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Rilton Cup - bäst i Sverige?

Uppsala I Stockholm spelas tävlingen Rilton Cup varje år i mellandagarna och över nyår. Det är en anrik tävling, i år är det 45:e upplagan, och i den samlas både Sveriges elit och många starka utländska spelare. Dessutom brukar några unga svenska talanger ges chansen att spela mot de allra bästa, en möjlighet som i år bland annat givits Uppsalas 15-årige Joakim Nilsson. Och för de som inte är elitspelare finns gott om andra klasser att ställa upp i, det är helt enkelt en stor schackfest. 

Och eftersom många utländska spelare gärna är med och spelar så är nivån genomgående mycket hög på spelet. De två senaste åren har norske Jon Ludvig Hammer, god vän och medarbetare till världsmästaren Magnus Carlsen, segrat. Och han ligger bra till även i år (när detta skrivs är det tre ronder kvar).

I sjätte ronden mötte Hammer den dittills obesegrade polacken Krasenkow. Hammer har de svarta pjäserna och i det läget vi kommer in ligger han under med en bonde, men har en del andra små fördelar som kompenserar. Det är svarts tur och han gör ett drag som polacken förmodligen missat helt.

31...Ta2!! Hammer ställer helt tonet rakt i slag. Men efter några drag ser man att Hammer har sett mycket längre än så. 32.Txa2 Lxc4

Nu ser det som om det farligaste hotet svart har är att löparen tar ett av tornen. Men efter till exempel 33.Tab2 Lh4!! ser man den verkliga faran - nämligen 34...Ld5 schack matt. Så vit får hitta på något annat. 33.g5 Lxb3 34.gxf6† Kxf6 35.Td2 Lxd1 36.Txd1 Te3† 37.Kf2 Te4

och nu ser man Hammers belöning för de vackra dragen - han kommer att vinna bonden på f4 (på 38.Kf3 följer 38...Kf5) och efter det är det lätt vinst. Åtminstone om man är på deras höga nivå. 38.Td3 Txf4† 39.Ke2 Ke5 40.Tg3 Ke4 41.Tg7 d3† 42.Kd2 Tf2† 43.Kc3 Tc2† 44.Kb3 Tc1 45.Te7† Kf3 46.Tf7† Ke2 47.Te7† Kd1 48.Kb2 d2 49.Te4 Tc2† 50.Kb1 Tc3 och Krasenkow gav upp.

Inför de tre sista ronderna så är det nu alltså Jon Ludvig Hammer som leder. Den som vill följa upplösning av Rilton Cup kan antingen bege sig till Stockholm (Clarion Hotell vid Skanstull) eller så kan man följa de insiktsfulla direksändningarna varje dag.

 

Viktor intervjuad om schack i Gottsunda

Uppsala Viktor Carlfors blev under SM intervjuad av Jesper Hall från Sveriges Schackförbund om vårt schackprojekt som vi sedan ett par år har tillsammans med Kontakten i Gottsunda. Projektet driver vi tillsammans med Studiefrämjandet, bland annat med generöst stöd från Gillbergska stiftelsen.

Se intervjun här.

 

/Carl Fredrik Johansson

Jesper Jonsson tvåa i Schackfyranmästaren

Eskilstuna SM-tävlingarna i Eskilstuna har just börjat och den första tävlingen som avgjordes var Schackfyranmästaren. 
15000 deltagare var med från början och i finalen deltog 172 spelare från hela landet. Elva av dessa var från Uppsala SSS och bäst av dem lyckades Jesper Jonsson som tog en mycket fin silverplats. 
Stort grattis!

Jesper Jonsson

 

/Carl Fredrik Johansson

Uppsala SSS får pris av Henrik Lundqvist

Uppsala
Uppsala Skolschacksällskap är en av bara 30 föreningar i Sverige (och den enda i Uppsala) som blivit tilldelade ett pris ur 30/30-fonden. Det är en fond som NHL-legendaren Henrik Lundqvist har startat för att stödja svenskt föreningsliv och bidraget är på 30 000 kronor till Uppsala SSS verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala.
I går kväll delade Henrik själv ut priset vid en ceremoni i Göteborg och Viktor Carlfors och Carl Fredrik Johansson från klubben var på plats för att ta emot det. 
Henrik Lundqvist, Carl Fredrik Johansson och Viktor Carlfors
/Carl Fredrik Johansson

Brons till Uppsala i flick-SM

Helsingborg Uppsalas tjejer under flick-SM

I helgen spelades flick-SM i Helsingborg med fyra deltagare från Uppsala SSS. Största framgången var Julia Östenssons bronsmedalj, men även de andra tjejerna spelade många fina partier. Lisa Reimegård följde med som ledare och så här berättar hon om helgen:

"I helgen har jag haft förmånen att följa med fyra representanter för USSS till Flick-SM 2019 i Helsingborg: Pian Sjöåker, Ida Zimmermann, Julia Östensson och Nohmi Reimegård.

Vi har bott i ett klassrum på Olympiaskolan, där tävlingen ägde rum, och tack vare Idas medhavda schackspel (och möjligheten att spela schack och följa/analysera partier på mobilerna) har det spelats/pratats schack nästan hela tiden. Ett besök på Prison Island, tillsammans med övriga deltagare, hanns dock med på lördagskvällen.

Även om USSS-spelarna mest umgåtts med varandra har de även fått nya - eller återsett gamla - vänner från andra klubbar runt om i Sverige, inte minst under denna aktivitet. Kul att se!

USSS-spelarna har hejat på och stöttat varandra på ett fantatiskt sätt under tävlingens gång och glädjen var förstås stor när Julia kom på tredje plats i kategorin 14-16-åringar och därmed tilldelades en pokal. Grattis igen Julia!

Nu reser vi hemåt, från gröna gräsmattor mot vintern i Uppsala, med många fina minnen."

Här är alla resultat från flick-SM

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se