Logga in
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Schackbloggen i Uppsala har kollegor i landet

Schackbloggen i Uppsala i UNT är långt ifrån den enda schackbloggen i Sverige. Nej, vi är begåvade med en lång rad olika bloggar den schackspelare och schackintresserade bloggar om det ena och det andra. Följande presentation av svenskspråkiga bloggar är inte på något sätt uttömmande utan det finns mycket annat läsvärt men här kommer något av det jag försöker följa:

Lars Grahns blogg, Inte bara schack gör skäl för namnet. Mest schack förvisso, men inte bara schack. Lars är en av Sveriges bästa skribenter och den som mer än någon annan måste framhållas sedan början av 1970-talet då han startade Schacknytt i konkurrens med förbundets tidning Tidskrift för schack och sedan har han också varit redaktör för just Tidskrift för schack och numer Korrschack. Grahns blogg har många turneringsreportage från både när och fjärran, utsökta bilder som illustrerar och mycket partimaterial. Alltfrån tävlingarna i den svenska GP-serien till Dortmund, London, Tata och Norway Chess. Inte bara schack får helt klart fem kraxande guldkajor!

GM Tiger Hillarp Perssons blogg Chess at the bag of cats är snävare och mer inriktad på hans eget spelande och de turneringar han ställer upp i. Ett klart plus är det fina partimaterialet som Tiger själv kommenterar naturligtvis. Från dem intresserade av spelet Go finns också en hel del att hämta här. Tidigare har Axel Smith bloggat från Norge men han tycks ha tagit uppehåll nu så Tiger, tror jag, är den (enda) av de svenska toppspelarna som regelbundet skriver om sitt schack på detta sätt.

Schacksnack är en kombination av nyhetssajt och blogg som hållit igång i många år. Den har sitt huvudsakliga fokus på Sverige och svenska turneringar och är alltid mycket väl uppdaterad. Ett måste om man vill hänga med!

Bo Sjögren bloggar under bosjo surrar och har inlägg om både schack, litteratur, musik och vetenskap på sin blogg. Bo är en både finurlig och duktig skribent och satsar på att ha ganska få men genomarbetade och matiga inlägg. Ett stort plus för den myckna självdistansen!

En klubb som har satsat på att blogga är Malmö AS. Där är det framförallt Thomas Johansson som håller i taktpinnen. Av naturliga skäl är det främst material från klubbens egna tävlingar och det allsvenska spelet. MAS-bloggen har många foton som alltid är trevligt att beskåda.

/Henrik

Viktor intervjuad om schack i Gottsunda

Uppsala Viktor Carlfors blev under SM intervjuad av Jesper Hall från Sveriges Schackförbund om vårt schackprojekt som vi sedan ett par år har tillsammans med Kontakten i Gottsunda. Projektet driver vi tillsammans med Studiefrämjandet, bland annat med generöst stöd från Gillbergska stiftelsen.

Se intervjun här.

 

/Carl Fredrik Johansson

Jesper Jonsson tvåa i Schackfyranmästaren

Eskilstuna SM-tävlingarna i Eskilstuna har just börjat och den första tävlingen som avgjordes var Schackfyranmästaren. 
15000 deltagare var med från början och i finalen deltog 172 spelare från hela landet. Elva av dessa var från Uppsala SSS och bäst av dem lyckades Jesper Jonsson som tog en mycket fin silverplats. 
Stort grattis!

Jesper Jonsson

 

/Carl Fredrik Johansson

Uppsala SSS får pris av Henrik Lundqvist

Uppsala
Uppsala Skolschacksällskap är en av bara 30 föreningar i Sverige (och den enda i Uppsala) som blivit tilldelade ett pris ur 30/30-fonden. Det är en fond som NHL-legendaren Henrik Lundqvist har startat för att stödja svenskt föreningsliv och bidraget är på 30 000 kronor till Uppsala SSS verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala.
I går kväll delade Henrik själv ut priset vid en ceremoni i Göteborg och Viktor Carlfors och Carl Fredrik Johansson från klubben var på plats för att ta emot det. 
Henrik Lundqvist, Carl Fredrik Johansson och Viktor Carlfors
/Carl Fredrik Johansson

Brons till Uppsala i flick-SM

Helsingborg Uppsalas tjejer under flick-SM

I helgen spelades flick-SM i Helsingborg med fyra deltagare från Uppsala SSS. Största framgången var Julia Östenssons bronsmedalj, men även de andra tjejerna spelade många fina partier. Lisa Reimegård följde med som ledare och så här berättar hon om helgen:

"I helgen har jag haft förmånen att följa med fyra representanter för USSS till Flick-SM 2019 i Helsingborg: Pian Sjöåker, Ida Zimmermann, Julia Östensson och Nohmi Reimegård.

Vi har bott i ett klassrum på Olympiaskolan, där tävlingen ägde rum, och tack vare Idas medhavda schackspel (och möjligheten att spela schack och följa/analysera partier på mobilerna) har det spelats/pratats schack nästan hela tiden. Ett besök på Prison Island, tillsammans med övriga deltagare, hanns dock med på lördagskvällen.

Även om USSS-spelarna mest umgåtts med varandra har de även fått nya - eller återsett gamla - vänner från andra klubbar runt om i Sverige, inte minst under denna aktivitet. Kul att se!

USSS-spelarna har hejat på och stöttat varandra på ett fantatiskt sätt under tävlingens gång och glädjen var förstås stor när Julia kom på tredje plats i kategorin 14-16-åringar och därmed tilldelades en pokal. Grattis igen Julia!

Nu reser vi hemåt, från gröna gräsmattor mot vintern i Uppsala, med många fina minnen."

Här är alla resultat från flick-SM

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se