Logga in
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Världsmästaren i högform

Upspala Norske världsmästaren Magnus Carlsen spelar flitigt i turneringar mot den övriga världseliten och ser just nu inte ut att vara hotad på tronen. Hans rating är långt högre än följarnas och han prenumererar på toppplaceringar i de tävlingar han ställer upp i.

Nu spelas en av årets stora turneringar i Holland, och han möter tufft motstånd i alla de 13 ronderna. Men som så många gånger förr verkar han inte ha några större problem, och när bara ett par ronder återstår ligger han ensam i täten.

I femte ronden spelade Carlsen mot hemmahoppet Loek van Wely, och på ett lite otypiskt sätt (för Magnus) valde han en komplicerad och svåröverskådlig väg i partiet. Magnus senast drag var 23...Dg5!? vilket innebär att han offrar en springare för högst oklar kompensation.

24.fxg4 Vit tar självklart den erbjudna pjäsen, och nu är det upp till Magnus att bevisa att hans attack är tillräckligt stark! 24...Txd4 25.Ke1 De5 26.Ne2 Txg4 27.e4

Ännu är det inte helt självklart hur Magnus har tänkt sig nara ett litet misstag kan vara avgörande. 27...Txg2 28.Dh6† Kf6 29.Tc3 Td8 30.Dh3 Dg5 31.Tf1† Kg7 32.Df3 Td7 33.Tf2 Tg4 34.Sf4 Dh4 

Magnus verkar inte stresaad trots att han offrat en pjäs. Han undviker avbyten, behåller sina attackerande pjäser och gör det hela tiden så svårt som möjligt för sin motståndare. Och länge har van Wely hållit jämna steg med världsmästaren - nu gör han däremot ett direkt misstag som gör att Magnus kan avgöra snabbt .35.Le2? Tg1† 36.Lf1 Kg8 37.Se2

Och här finns en lite nätt kombiation som fastställer resultatet. 37...Txf1† 38.Kxf1 Td1† 39.Kg2 Lxe4 och vit gav upp.

I de allra flesta vinster Magnus Carlsen visar upp är det hans tålamod och förmåga att utnyttja små, små fördelar som brukar vara avgörande. Men han kan också offra pjäser om det behövs!

 

Carl Fredrik Johansson

Viktor intervjuad om schack i Gottsunda

Uppsala Viktor Carlfors blev under SM intervjuad av Jesper Hall från Sveriges Schackförbund om vårt schackprojekt som vi sedan ett par år har tillsammans med Kontakten i Gottsunda. Projektet driver vi tillsammans med Studiefrämjandet, bland annat med generöst stöd från Gillbergska stiftelsen.

Se intervjun här.

 

/Carl Fredrik Johansson

Jesper Jonsson tvåa i Schackfyranmästaren

Eskilstuna SM-tävlingarna i Eskilstuna har just börjat och den första tävlingen som avgjordes var Schackfyranmästaren. 
15000 deltagare var med från början och i finalen deltog 172 spelare från hela landet. Elva av dessa var från Uppsala SSS och bäst av dem lyckades Jesper Jonsson som tog en mycket fin silverplats. 
Stort grattis!

Jesper Jonsson

 

/Carl Fredrik Johansson

Uppsala SSS får pris av Henrik Lundqvist

Uppsala
Uppsala Skolschacksällskap är en av bara 30 föreningar i Sverige (och den enda i Uppsala) som blivit tilldelade ett pris ur 30/30-fonden. Det är en fond som NHL-legendaren Henrik Lundqvist har startat för att stödja svenskt föreningsliv och bidraget är på 30 000 kronor till Uppsala SSS verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala.
I går kväll delade Henrik själv ut priset vid en ceremoni i Göteborg och Viktor Carlfors och Carl Fredrik Johansson från klubben var på plats för att ta emot det. 
Henrik Lundqvist, Carl Fredrik Johansson och Viktor Carlfors
/Carl Fredrik Johansson

Brons till Uppsala i flick-SM

Helsingborg Uppsalas tjejer under flick-SM

I helgen spelades flick-SM i Helsingborg med fyra deltagare från Uppsala SSS. Största framgången var Julia Östenssons bronsmedalj, men även de andra tjejerna spelade många fina partier. Lisa Reimegård följde med som ledare och så här berättar hon om helgen:

"I helgen har jag haft förmånen att följa med fyra representanter för USSS till Flick-SM 2019 i Helsingborg: Pian Sjöåker, Ida Zimmermann, Julia Östensson och Nohmi Reimegård.

Vi har bott i ett klassrum på Olympiaskolan, där tävlingen ägde rum, och tack vare Idas medhavda schackspel (och möjligheten att spela schack och följa/analysera partier på mobilerna) har det spelats/pratats schack nästan hela tiden. Ett besök på Prison Island, tillsammans med övriga deltagare, hanns dock med på lördagskvällen.

Även om USSS-spelarna mest umgåtts med varandra har de även fått nya - eller återsett gamla - vänner från andra klubbar runt om i Sverige, inte minst under denna aktivitet. Kul att se!

USSS-spelarna har hejat på och stöttat varandra på ett fantatiskt sätt under tävlingens gång och glädjen var förstås stor när Julia kom på tredje plats i kategorin 14-16-åringar och därmed tilldelades en pokal. Grattis igen Julia!

Nu reser vi hemåt, från gröna gräsmattor mot vintern i Uppsala, med många fina minnen."

Här är alla resultat från flick-SM

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se