Logga in
Vädersponsor:

Thomas Sonesson

Uppsalaentreprenören

Thomas Sonesson skriver om entreprenörskap och om livet som företagare, vad som driver honom och om passionen för att starta eget.

Tillväxt på agendan

Uppsala Tillväxt är ett populärt ord. Alla pratar om tillväxt. De flesta kopplar tillväxt till utveckling, vilket jag tycker är helt rätt. Men tillväxt behöver inte bara vara mer av något. Tillväxt när det är som bäst är när något effektiviseras, görs smartare, förbättras och när man löser något problem. Men för att få förutsättningar för tillväxt behövs nästan alltid kapital. Idag hade Almi, Lindahl och Swedbank ett väldigt bra seminarium om kapitalanskaffning i bolagets olika faser. 

Inledare var Bengt-Åke Ljudén, VD för Almi Uppsala och medarrangör av dagens evenemang. Här beskriver han Almis roll som länk mellan banken och ägarnas kapital. 

Karin Edström på Almi Invest berättar om vilka möjligheter Almi har genom att gå med som medinvesterare. Att vara medinvesterare innebär att man bara investerar i bolag tillsammans med någon annan investerare. 

Både Almi och Almi Invest upplever jag som grymt proffsiga och här i Uppsala-regionen har deras verksamhet blivit en allt viktigare faktor. De är naturligtvis en av många spelare, men bidrar starkt till att Uppsala faktiskt är bäst i Sverige när det gäller tillväxt. Entreprenörsstaden Uppsala!

Som alltid blir det bäst när man också får lyssna på någon som gjort resan i verkligheten. Jens Ålander som är CFO på IMINT Image Intelligence, berättade om bolagets resa. Om hur man var nära att lägga ned för att kapitalet tog slut, men att bolaget tillsammans med befintliga ägare och investerare, lyckades ta sig genom krisen och nu är på en väldigt spännande resa. Bland annat som leverantör till asiatiska mobilbolag som t ex Huawei och Oppo. Att lyckas med konststycket att starta, utveckla, överleva, hitta nya vägar och lyfta igen är väldigt inspirerande och något av entreprenörskap i ett nötskal. 

Investeraren Ted Elvhage klev upp på scenen och berättade på hur han som investerare och affärsängel arbetade när man bedömde företag som sökte kapital. Att lyssna på hur en investerare tänker är väldigt viktigt för den som söker kapital. Något jag tror det är lätt att underskatta. Ted själv har investerat i ett 45-tal bolag, vilket talar för att han vet vad han pratar om. 

Ted visade den här bilden som beskriver vilka steg han som affärsängel tittar på, när bolaget skall göra sin pitch. Om man använder den här listan som någon form av guideline, tror jag man gör en betydligt bättre prestation när det väl är dags att ta in kapital. 

Avslutningsvis berättade Helena Lindbäck tillsammans med Mattias Prage, om de juridiska fallgroparna och vad man skall tänka på för att inte får problem senare, både för gamla och nya ägare. Är regelverket tydligt brukar det alltid bli bättre.
Så även om juridik kanske inte är det första man tänker på som entreprenör, så är det absolut något väldigt viktigt att ha koll på. Annars får du ångra dig förr eller senare.

Några andra tänkvärda saker.
Det är inte bara pengar man tar in. Får man in fel eller oseriösa ägare så kan det stoppa andra investeringar i framtiden. Det är inte bara pengarna som räknas, utan vem du tar in. 

En viktig faktor under ett företags resa är att utvecklas och lära sig, det vet alla. Men att sluta göra det som inte längre fungerar är ofta lika viktigt, men svårt. Det kallade man för "Un-learn". Värt att tänka på. 

Från såddrunda till A-runda försvinner 78% av bolagen. Där är risken väldigt stor. Från A-runda till B-runda försvinner ytterligare hälften. Intressant att från B till C-runda så ökar risken igen. Orsak? Det är svårt att växa. 

Att ordning och reda är viktigt inser nog alla. Ändå är det påfallande ofta hur många entreprenörer som inte kan läsa en resultat och balansrapport. Rådet - lär dig hur ekonomin fungerar.

Ofta behöver man hjälp för att hitta rätt. Som alltid fungerar ekvationen - "sättet att få hjälp är att hjälpa någon annan först". Något som inte bara gäller i företagsvärlden. 

Slutligen något som borde vara en självklarhet - Grunden i alla affärer är att de är schyssta. Var transparant och ärlig vare sig du är investerare eller entreprenör, så blir den gemensamma resan både roligare och lönsammare. 

En dörr stängs, nya öppnas.

Uppsala För ca fyra år sedan fick jag frågan att blogga om entreprenörskap i Uppgång. UNT:s dåvarande ekonomisajt som berättade om vad som hände i Uppsalas näringsliv. Det har varit en väldigt spännande tid och mycket givande. Mitt mål har varit att beskriva allt från vardagen för företagaren i Uppsala till affärsutvecklingen i Kina eller politikens påverkan på företagsklimatet. 

Många av bloggarna har kopplats till mina engagemang i Ung Företagsamhet och en del till Uppsala Stadsmission. Andra har handlat om den lilla frisersalongens förutsättningar som företagare och vilka utmaningar många av Sveriges enmansföretagare har. Men också globala rapporter från teknikmeckan som Shenzhen i Kina och Silicon Valley.

Att beskriva förutsättningarna för företagare på den politiska arenan har också varit frekvent. Den inte helt ovanliga skillnaden i synsätt på företagande från politiker och partier skapar utmaningar. Det blir svårnavigerat när politiska beslut påverkar förutsättningarna för företagare över en natt. Sånt är viktigt att skriva om. 

Att följa inspirerande och viktiga aktiviteter har varit kul att berätta om. Relations nätverksarbete, Ung Företagsamhets kickoffer eller när vi var ett antal Uppsalabor som besökte Silicon Valley. Där bloggade jag tillsammans med tidigare UNT-bloggaren och Kaliforniabon Maria Ingelsson och vi uppmärksammade många spännande möten i "Bay Area"

Inspiration till ämnen att skriva om har också kommit från en annan UNT-bloggare, Maria Mattsson Mähl. Marias vinkel från arbetsmarknaden är otroligt viktig att lyfta fram. Tillsammans med Maria har jag försökt belysa entreprenörens situation från våra olika perspektiv.

Men när en dörr stängs öppnas en annan. Tillsammans med Maria Mattsson Mähl startar vi ett nytt spännande projekt fredagen den 13/9 kl 16.00. Vad det kommer att bli får du se om du följer sociala medier.

Stort tack till UNT för samarbetet under åren. Det har varit ett fantastiskt sätt för mig att kommunicera ut mitt budskap om företagande och förhoppningsvis har det bidragit till läsvärt innehåll. Jag är övertygad om att vi hittar nya sätt att samarbeta med Entreprenörsstaden Uppsala i fokus.

 

#Getillbaka är tillbaka

Stockholm Idag har vi haft juryarbete i #Getillbaka2019. Ett projekt som startades av Wasabi Web för några år sedan och då var det en lokal tävling med finalister från Ung Företagsamhet i Uppsala. Nu har projektet utvecklats till en rikstävling där Wasabi är arrangör tillsammans med organisationen Företagarna och SJ. 

Dagen började med att tävlingens huvudperson och tillika Wasabis marknadschef Nils Engvall presenterade projektet för juryn och de tio finalisterna. 

Det var nog lite nerver hos finalisterna under frukosten på Företagarnas kontor i Stockholm. 

Under dagen fick de tio unga entreprenörerna pitcha sin idé under två minuter. Det var en imponerande samling drivna unga företagare. Åldern får max vara 35 år och kriterierna för juryn att förhålla sig till är att man skall vara förebild för unga entreprenörer, arbeta med hållbarhet och vara långsiktig och ambitiös. Dessutom ha ett gott ledarskap. Vi i juryn hade ingen lätt uppgift med idel fantastiska entreprenörer. 

Ur denna imponerande grupp av nominerade skulle vi ta fram fyra slutfinalister. Här ser vi de fyra som får en biljett till Företagargalan den 10 oktober. Två av dem kommer slutligen att koras till vinnare på galan. Från vänster Filip Reineby som är föreläsare, Louise Hammarbäck med företaget PACS och Assiye Süer som driver företaget Swespacetech. Sen har vi Wasabis Nils Engvall samt slutligen den sista finalisten Hamza Qadoumi som driver Ecobloom.  

Innovation Day imponerar

Uppsala

Idag på UKK arrangerades UID-dagen -  Uppsala Innovation Day. En dag som jag tror alla entreprenörer sett fram emot och en dag som visar hur otroligt viktigt entreprenörskap och innovationer är för framtiden. Dagen var verkligen mångsidig och här kommer några smakprov. 

Först var det "Vakna Uppsala", eller Wake up Uppsala, som det kallades denna gång. Här fick vi en kavalkad av personer på scenen med koppling till innovation. Allt från Vattenfalls innovationer för att minska koldioxidutsläppen med 200.000 ton i Uppsala till hur längdskidåkningen utvecklats genom mängder av olika innovationer. 

Det riktiga programmet började med Mouna Esmaeilzadeh som berättade om sin resa som läkare och företagare. Mouna (som säkert ni kanske känner igen från TV4-soffan) har verkligen en optimistisk syn på framtiden. Jag älskar hennes positiva inställning till världens utmaningar och tron på att vi människor hittar lösningarna. Mycket wow på den föreläsningen. Här ser vi henne tillsammans med dagens underbara moderator Johan Wester. 

En annan imponerande person var minnesmästaren Mattias Ribbing. Han berättade att han låg i minnesvärldstopp. Genom att titta på ett papper med blandade siffror en timme lyckades han komma ihåg rätt ordning på 1066 siffror. Hur är det möjligt? Han hade även lärt sig hela dagens UNT genom att läsa den en gång. Han gav också två tips för bättre inlärning. Positions-läsning och kunskaps-skelett. Värt att googla på. 

En annan höjdpunkt var pitchparaden. Företag med koppling till Uppsala Innovation Centre pitchade för publiken och vi fick lyssna på ett antal strålande innovationer och idéer. Man får verkligen gott hopp om att entreprenörskapet kommer att vara väldigt viktiga för vår framtid. Här är några av företagen som pitchade:

Magnus Rahm med företaget Manta Wind som skapat ett flytande vindkraftverk.

 

Prevet med Jenny Gagnér som skapat en app för att koppla samman hästägare, veterinärer och försäkringsbolag. 

Malin Alpsten, Bright Day Graphene, håller på att utvecklar en produkt som gör att lagring av el (batterier) kan bli väldigt mycket effektivare. 

Samuel Lindgren pitchade Matomatic som hjälper storkök och restauranger att minska matsvinnet. 

Inossia pitchades av Malin Nilsson. ett företag som har en lösning med cement som löser problem med benskörhet. 

Animech, ett företag som skapat en virtuell säljprocess för komplexa köpprocesser. Niclas Krüger pitchade. 

Avslutande programpunkten var också väldigt spännande. Via länk från Silicon Valley fick fyra företag pitcha sin idé inför fyra affärsänglar i Silicon Valley. Väldigt häftigt programinslag och inspirerande att höra änglarnas feedback på presentationerna. 

Samtidigt som programmet genomfördes pågick en innovationsmässa. Där var två av de bolag vi i Företagsänglarna investerat i med. Här ser vi Lennart Sör som är grundare till greentech-bolag Optima Planta.

Och här ser vi teamet bakom Leafymade som gör engångsartiklar av löv från Indien. Meenu, Suman och Vinh är grundare och operativ ledning. 

En hel dag fylld med innovationer och entreprenörskap. Man får en otrolig inspiration och påminns om hur avgörande entreprenörskap och innovationer är för jobb, välfärden och hållbarhet. Tack UIC och Relation. 

 

 

 

 

Global entreprenör

Shenzhen Ännu en spännande arbetsvecka i Shenzhen går mot sitt slut. Sedan första augusti har vi vårt kontor på WeWork, världen största coworkingföretag, i Shenzhen. Alla trivs som fisken i vattnet och miljön har gett ett riktigt lyft. Här är mest kinesiska företag, men vi möter även företagare från alla jordens hörn. Miljön blir otroligt kreativ. 

Under en av våra luncher träffade en svensk entreprenör med en otroligt spännande story. Han heter Assis Ghrieb och driver en liten men oerhört populär restaurang som heter Shawarma House. Restaurangen ligger i teknikmeckat Huaqiang Bay där mycket av den hårdvaruutveckling vi har i världen utvecklats. 

Assis har verkligen en spännande bakgrund. Hans livsresa började i Algeriet och Tunisien för att fortsätta till Frankrike. Där har Assis en verksamhet som producerar olivolja och har sitt eget hudvårdsmärke "Oliskin". Efter Frankrike har Sverige varit basen innan Thailand och Kina blev Assis nya hemländer. I dagsläget är det framför allt Kina och Shenzhen som är Assis bas. Shawarma House har han drivit i ca två år och har redan planer på att starta nya restauranger på franchise. Först och främst i Shenzhen, men också i Shanghai. Kön på intressenter är lång.  

Shawarma är turkiska och betyder - king of meat. Här blandas världens smaker med inspiration från Syrien och Libanon. Man går defintivt inte härifrån hungrig. Så här glada ser vi ut när vi fick hänga med Assis och höra hans spännande historia. Att lyssna på hur människor med driv bara ser möjligheter och inte problem är så inspirerande. 

Cykelsemester

Göta Kanal För några år sedan åkte vi Göta Kanal med en av de gamla kanalbåtarna.

Start i Göteborg och mål i Stockholm. En helt fantastisk resa genom det svenska landskapet. En upplevelse utöver det vanliga.

När vi åkte genom kanalen såg vi cyklister som cyklade längs kanalen. En ny idé väcktes. Tänk att cykla längs kanalen någon gång.
Något som gör det extra bra för cykling är de gamla dragvägarna på sidorna som man använde för att dra fartyg genom kanalen. Nu är de perfekta cykelvägar. I år var det dags att genomföra äventyret.

Visst kan det vara skönt att koppla bort vardagen. Men det är väldigt svårt att inte se hur avgörande alla de småföretag som finns är för att det skall fungera. För utan privata initiativ, entreprenörer och eldsjälar skulle vi det mesta vi vill göra, vara omöjligt att genomföra. 

Resan började med buss i Uppsala. Stopp i Enköping och byte till tåg. Nytt stopp i Västerås och annat tåg. Slutligen tåg från Örebro till Motala. Inte helt lätt att resa effektivt i Sverige, men det går om man har tålamod. Incheckning på hotell Nostalgi precis vid inloppet till Göta Kanal. 

Där kom vår första positiva överraskning. Ägarna till hotell Nostalgi har byggt ett helt fantastiskt museum för historiens bilar, radio, telefoner mm. Här kan vi nog prata om entreprenörer modell eldsjäl. Vilket engagemang det måste ligga bakom ett projekt som detta. 

Efter en god natts sömn var det dags att ta första etappen. Båt mellan Motala och Borensberg. En resa på ca 2,5 timmar. Här fick vi åka med Kung Sverker som drivs av en annan eldsjäl och entreprenör. 

Här passerar vi Göta kanals brantaste slussar i Borenshult. Häftigt att slussa fem slussar med tre meters höjdskillnad per sluss. 

Nu hade vi kommit till Borensberg. Har var vi helt beroende av nästa företagsamma person. På Kaffeteriet som ligger mitt i lilla Borensberg var det dags att ta tag i cyklingen och här hade vi hyrt vår utrustning. 

Men först en god lunch på Göta Hotel. Alla ni som är tillräckligt gamla för att ha sett första filmen "Göta Kanal" känner till hotellet. Precis vid kanten av kanalen kunde vi få i oss en god lunch. Hotellet ägs av Göta Kanalbolaget men drivs av en privat krögare. Bra laddning inför dagens 25 km cykling. 

Fyra välpreparerade cyklar med två cykelkärror för packningen, stod snyggt parkerade och väntade på oss och vårt äventyr. Vädret var kanon och humöret på topp. 

Så här härligt var det att cykla längs kanalen. Sverige när det är som bäst. Efter 25 km cykling kom vi fram tll Berg och Bergs slussar. Här hade vi hyrt en stuga för övernattning. Lite trötta ben fick välbehövlig vila. 

Tisdagen var den tuffa dagen. 60 km cykling varav det mesta i kuperad terräng. Fast det var inte det värsta. Dagen innan var det 30 grader i skuggan och sol bytts mot 12 grader och regn. Optimister som vi är räknade vi helt enkelt med att väderleksrapporterna var fel, så vi hade varken varma kläder eller regnskydd med oss. Så det var bara att ge sig iväg till ICA och köpa sopsäckar. Ett underskattat regnskydd som funkar alldeles utmärkt. Och humöret var fortfarande på topp.

Från Bergs Slussar till Söderköping är det som sagt 60 km. Här cyklar man längs sjön Roxen och det är mycket uppför och faktiskt lite nerför också. Glädjande nog slutade det regna och framme i stoppet i Norsholm sken faktiskt solen igen. Nu var det vara 25 km kvar, mest längs kanalen, men också en riktigt backig avstickare längs sjön Asplången. Benen fick ännu en rejäl genomkörare och det var duktigt trötta cyklister som kom fram till Söderköping. Men väldigt nöjda.

Där checkade vi in på fantastiska Söderköpings Brunn. Tror det var extra lätt att älska hotellet efter dagens etapp på cykel. 

Dagen efter var det dags att bege sig iväg hem till Uppsala igen. Buss till Norrköping, tåg till Flemingsberg och sen SL-tåg till Uppsala. 

När man genomför en aktivitet som denna är det intressant att tänka på hur många företagsamma människor man är beroende av, för att det skall vara genomförbart. Det är en tanke som man kanske borde tänka vad man än gör, både på semester och till vardags. 

Slutligen är det på sin plats med en rekommendation. Cykla Göta kanal! Vill du inte cykla hela så åk till Borensberg och cykla den vackra vägen längs kanalen så långt du vill och vänd tillbaka till samma ställe. Cyklar finns det att hyra på Kaffeteriet så det är bara att bestämma sig. 

 

 

 

Bloggare: Thomas Sonesson
Född: 1959.
Gör: Byggde Gallerix-kedjan under många år. Nu: arbetar med styrelsearbete och är engagerad i ett antal nya företag. Ideellt: Mentor till unga entreprenörer och engagerad i UF m m.