Logga in
Logga ut
Vädersponsor:

Maria Mattsson Mähl

Välfärdsentreprenören

Det finns för få kvinnliga entreprenörer. De flesta startar företag där de har erfarenhet. Därför är det viktigt att sprida kunskap om företagande i välfärdssektorn. Det här är mitt bidrag:

Hand i hand med AF

Arbetsförmedlingen är en kritiserad myndighet. Senast härom veckan kom en rapport som återigen visade att myndigheten fick bottenranking (näst sämst) när svenskarna rangordnade sina myndigheterna. 

Jag har jobbat som leverantör åt AF i 15 år och kan konstatera att myndigheten har en komplex roll och ett namn som indikerar att man "förmedlar jobb". Tyvärr fungerar inte svensk arbetsmarknad så. Ingen kan förmedla jobb.

Matchning handlar om försäljning

För att lyckas med matchningen krävs väldigt mycket försäljning, försäljning och ännu mer försäljning.

AlphaCE:s uppdrag handlar ofta om att sälja in ett jobb till en arbetssökande, som kanske egentligen har ett annat drömjobb. Och att sälja in en arbetssökande till en arbetsgivare, som kanske hade en helt annan kravprofil än vad som går att uppbringa - i synnerhet i en högkonjunktur. 

Kostnaden för att ordna ett jobb

AlphaCE hjälper i snitt 40 arbetssökande ut i jobb varje vecka - och då jobbar vi med dem som står längst från arbetsmarknaden.

Kostnaden som samhället betalar för att AlphaCE ska ordna ett (1) jobb är ca 28.500 kr. Det är ca två veckors lön för en handläggare på AF, inkl sociala avgifter. 

Men riktigt så kan man inte räkna... För en handläggare på AF ska göra så otroligt mycket mer än att "fixa jobb". Att vara en myndighet är betydligt mer än att vara en matchningsaktör som AlphaCE. Därför är det så tråkigt att vi i debatten ställs mot varandra.

I praktiken jobbar vi ofta väldigt nära varandra. På många orter i Sverige känner jag mig som en kollega med både handläggare och sektionschefer. Ibland är vi oense - jag till och med förbannade på varandra - men oftast jobbar vi hand i hand för att åstadkomma smärre mirakel på arbetsmarknaden. 

Ställ oss inte mot varandra!

Det är inte AlphaCE mot Arbetsförmedlingen. Vi jobbar bäst när vi jobbar tillsammans! Arbetsförmedlingen är vår viktigaste kund och de orter där handläggarna går hand i hand med oss - där åstadkommer vi mirakel.

Här kommer två exempel som jag hittade på hemsidan. Två solskenshistorier av de över 800 som fått hjälp våren 2018 :) 

En hälsning från Borlänge

– Jag grät av lycka när jag pratade med min kollega om att Ali fått förlängt kontrakt och jag är inte killen som grinar, säger Pär Andersson på AlphaCE på hemsidan. Det kändes helt magiskt och Ali har verkligen kämpat hårt för både jobb och körkort!

Per arbetar hos AlphaCE i Borlänge och blev överlycklig när Ali erbjöds provanställning på Rolf Eriksson Bil. Ali började med två veckors praktik, vilket ledde till provanställning i tre månader. När det var klart körde han upp för körkort. Han har arbetat plikttroget, noggrant och punktligt med arbetstiderna och nyligen har han fått förlängt igen och glädjen gå ej att ta miste på.

 

 

Samarbetet i Västerås 

AlphaCE har ett nära samarebte med Max Hamburgare på flera orter i landet. Tack vare Stöd och matchning via AF i Västerås fick Nora jobb på Max vid Folkparksmotet efter bara en veckas praktik. På vår hemsida säger hon: 

– Det känns som att någon tror på mig. Arbetet på Max är bra träning inför mina framtida planer att bli kock. Det är mycket att hålla reda på och man lär sig mer än man tror. Jag har fått mer respekt för snabbmatsbranschen för jag vet vad det innebär nu. Inom Max känns det som om alla är en familj och att man kan vara ärlig och få hjälp. Man har förtroende för sin chef, säger Nora. 

 

 

Samhällsutvecklingen och företagarna

I veckan som gick samlades näringslivsstrateger och näringslivschefer från Sveriges kommuner på UKK i Uppsala för att inhämta inspiration och kunskap.

Kommunerna har en viktig uppgift i att säkerställa företagsklimatet i en kommun och vi företagare som har erfarenheter från både mindre och mer företagsvänliga kommuner vet hur viktigt det är att ha tjänstemän och handläggare i kommunen som arbetar i en konstruktiv anda. Därför tror jag dylika tillställningar är viktiga. 

Johan Rudström, ledarskribent från Unt, inledde fredagens program med att göra en exposé över de politiska tongångarna och alla vallöften som dominerar debatten. Politikerna tycks försöka vinna världsrekord i kretiva förslag som att minska momsen i vissa geografier för att gynna landsbygden eller att justera skatten på den eventuella vinst några procentenheter upp eller ned (förutom vissa politiska krafter som vill ta bort vinsten i vissa sektorer helt förstås). Johan Rudström konstaterade dock att de allra flesta företag vittnar om samma sak "ge oss långsiktiga spelregler och inga kreativa initiativ som nästa regering moneterar ned". 

Rudströms analys är helt korrekt. En företagare som ska investera i ny utrustning, i nya lokaler eller anställa mer personal behöver kunna göra en rimlig kalkyl. Det finns ofta stora risker och faktorer som skattejusteringar eller nya lagar kan välta omkull ett företag snabbt. Ett osäkert politiskt läge är därför väldigt dåligt för både företagen och tillväxten. Breda och stora överenskommelser är det bästa - men det är klart att det är svårt att vinna röster om alla har samma valprogram.

Jag fick förmånen att delta i en företagarpanel på fredagen som jag tror syftade till att bredda bilden av Uppsalas olika företagare. Förutom AlphaCE var Pillerpodden, Temakonsult och Drupps med i den panel som proffsigt moderarades av Beng-Åke Ljudén från Almi. 

Panelen visade verkligen hur vi entreprenörer kämpar med de utmaningar som som samhället står inför, vi hade:

  • En aktör som försöker lösa problemen med psykisk ohälsa (Pillerpodden)
  • En aktör som försöker lösa världens utmaning med bristen på rent vatten (Drupps) 
  • En aktör som försöker lösa arbetsmarknadens utmaningar (AlphaCE)
  • Och en företagare som lyckats lösa generationsskiftet i tre generationer (Temakonsult), vilket faktiskt är ett gigantiskt problem för många företagare i vårt land just nu...

Jag har erfarenhet av att bedriva verksamhet i orter som Hudiksvall, Eskilstuna, Kalmar, Göteborg, Malmö och drygt 50 orter till. Skillnaden mellan "bra orter" och "dåliga orter" är väldigt, väldigt enkel. På de orter där man utgår från att företagare vill samhället väl och är en konstruktiv kraft, där lyckas man flytta berg tillsammans. På de orter där man utgår från att företagare enbart är intresserade av pengar, där lyckas man inte med något alls.

Just därför är det så otroligt viktigt att vi tillsammans hjälper till att lyfta företagarnas och företagens viktiga roll i samhället. Det är så vi utvecklar samhället i rätt riktning.

Vi har passor av problem att lösa - som vattenbrist, integration och psykisk ohälsa. Men vi jobbar på det - i all fall vi entreprenörer. För ni som följer min blogg vet ju att vi entreprenörer gillar utmaningar och sådana finns det gott om i vårt samhälle. 

Här är en bild från panelsamtalet i fredags.

 

 

Den starka gemenskapen

Den viktigaste ingrediensen för att lyckas i affärer är utan tvekan goda relationer. Du kan ha världens bästa idé - men saknar du förmågan att knyta till dig bra personal eller stabila leverantörer kommer du inte att kunna bygga en verksamhet.

Goda relationer med kunderna är viktigt, det fattar nog de flesta. Däremot underskattar många vikten av goda relationer med sina konkurrenter. Duktiga konkurrenter är utan tvekan det effektivaste verktyget för en företagare som vill utveckla sin verksamhet och sin bransch. Dåliga eller oseriösa konkurrenter kan däremot göra livet surt. 

I Uppsala finns det numera en stark gemenskap bland företagarna. Frisörer, privata vårdleverantörer, fiskhandlare, e-handelsföretag, bagerier, restauranger, hotell, konsulter eller gym - listan kan göras lång och vi ställer upp för varandra. Vi delar samma entusiasm över ungdomar som vill driva UF-företag. VI blir överlyckliga när någon får pris eller uppmärksammas. Och vi delar frikostigt med oss av tips och kontaktnät. Det finns hurrarop i medgång och det finns stöd att hämta i motgång.

Det där sista är viktigare än allt annat. Vi företagare vet nämligen att medvind snabbt kan bytas ut till motvind. Då behöver man ha upparbetade goda relationer att luta sig mot.

Härom veckan hamnade jagVeckans affärers lista över 125 mäktigaste kvinnor i näringslivet. Jag är förstås inte mäktigare idag än jag var före den 8 mars, då listan publicerades. Däremot har alla möjliga (och omöjliga) personer plötsligt blivit intresserade av min position i näringslivet. Och det är förstås kul när okända personer kommer fram och gratulerar spontant på stan, men jag är väl medveten om det lagarbete som ligger bakom resultaten. Bakom mig finns hundratals duktiga kollegor som sliter varje dag. 

Jag är också väl medveten om hur snabbt vinden kan vända. Under mina år som företagare har jag behövt hjälp med kort varsel många gånger... Då behöver man sitt kontaktnät och sina relationer. Just därför är jag så otroligt tacksam för det fina arbete som görs av så många entreprenörer i Uppsala nu. Ni bildar ett finmaskigt nät som kommer att skapa förutsättningar för generationer av företagare i framtiden. 

Uppsala må ha en dålig ranking i Svenskt näringslivs årliga mätning över företagsklimatet, men det är sannerligen inte hela sanningen. Med den starka sammanhållning som finns i stan har vi goda förutsättningar att klättra i på listan. 

Jag ser fram emot att följa utvecklingen :) 

Företagsklimatet i Uppsala

Uppsala Det brukar vara bra att reflektera över året som gått i samband med ett årskifte och som bloggare på Uppgang.com kan jag förstås inte låta bli att reflektera lite över företagsklimatet här i Uppsala. Det finns både positiva och negativa saker att säga om företagandeklimatet.

Förra året fick vi lägga ned vår SFI, Svenska för invandrare, i Uppsala. Det var ett sorgligt kapitel i mitt företagarliv av flera skäl. Dels för att vi hade investerat mycket pengar i verksamheten (de första två åren gick vi minus 100-200.000 varje månad), dels för att det var en välfungerande och omtyckt verksamhet där vi fick hjälpte många SFI-elever att hitta jobb. Att ordna jobb åt SFI-eleverna ingick inte i vårt uppdrag, men det var bra för eleverna och bra för arbetsgivarna i stan. 

Samtidigt hände det mycket positivt i stan. Företagsänglarna hade sitt andra verksamhetsår och även om det är en tv-produktion så genererar projektet både nya entreprenörer och bygger ett fantastiskt kontaktnät. Jag har fått många nya vänner i Uppsala tack vare Företagsänglarna. Dessutom går det bra för n

Det där med vänner och relationer är avgörande för entreprenörskap och affärsmannaskap. Därför ser jag ljust på framtiden, även om Uppsala åkte långt ned i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet. För i den här staden finns gott om entreprenörer - och är det en sak som vi entreprenörer är kända för så är det att vi gillar motvind. 

Eftersom det är valår vill jag därför ge ett tips till alla de politiker som avser kandidera - sätt företagsfrågorna högt på agendan, säkerställ att det blir mycket verkstad och mindre snack. Då kommer ni att få företagarna i staden på er sida, det gynnar både företagsklimatet och Uppsala. 

Här är en bild på mig tillsammans med några av mina partners i Företagsänglarna på AlphaCE:s 5-årskalas, som för övrigt var ett annan trevlig sak som inträffade 2017 :) 

 

 

 

 

 

Karriärtips

De flesta tänker på att "klättra i hierarkierna" när man pratar om karriär, men det finns faktiskt väldigt många olika sätt och möjligheter att göra karriär på. En karriärstil kan också variera över tid. Det som passar när barnen är små är kanske inte alls är rätt för den som har utflugna barn.

Här är fyra olika karriärstilar som vi jobbcoacher brukar prata om:

Hoppjerkan - Vissa personer vill göra nya saker, i nya miljöer och de drivs av nyfikenheten att göra saker som de aldrig provat på tidigare. Deras cv kan se ut som ett lapptäcke  där olika titlar och varierande branscher avlöser varande. Förr i tiden - när guldklockan var eftersträvandsvärd - kallades dessa för "hoppjerkor" och klingade negativt. Idag finns det en större tolerans mot hoppjerkor då drivkrafter som nyfikenhet och äventyrslusta ofta gör gott för utvecklingen på en arbetsplats.

Specialisten - Dessa personer vill få chansen att fördjupa sina kunskaper. De vill vara "specialister" och brinner för möjligheten att få vara riktigt nördiga inom ett visst område. Framgångsrika forskare är exempel på denna karriärstil. Andra exempel är duktiga skattejurister, reviorer eller författare - dvs yrken som krävs fokus och långsiktighet för att bli riktigt duktig inom just detta område.

Breddaren - Den vanligaste karriärstilen är den där du sakta men säkert "utvidgar" din kompetens genom att bredda din kompetens eller ditt ansvarsområde. För dem som har denna karriärstil är drivkrafterna kontrollerad utveckling, man vill känna viss utveckling men inte ta sig vatten över huvudet. Ett exempel på "karriär" kan vara att få bli projektledare över sitt team, för att så småningom få ansvara för ett utvecklingsprojekt.

Karriäristen - Slutligen finns förstås dem som gillar den klassiska "karriärstegen", dvs att klättra i hierarkier och få tjusigare titel, lön eller tjänstbil. Dessa personer drivs av ansvar och statussymboler.

De flesta av oss har förstås en kombination av ovanstående karriärstilar. Karriärstilen kan som jag nämnde inledningsvis också variera under olika faser i livet. Den som har små barn och villalån tenderar att vara mer av en "breddare" medan en nyexaminerad student är mer av en "hoppjerka".

På AlphaCE är vi experter på att hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden till jobb. Många av dem som vi hjälper har aldrig funderat på att "göra karriär". Men drivkrafter är alltid viktiga när man söker jobb. Att hitta sin motivation och sitt drömjobb kan vara precis den mirakelmedicin som krävs för att man ska våga ta klivet att börja studera, flytta till en annan ort eller ha modet att kontakta en potentiell arbetsgivare.

Varje dag hör det av sig 3-5 personer till oss på AlphaCE och vill ha hjälp att söka jobb. Nu kommer vi att dela med oss av vår erfarenhet på en ny portal https://www.workprogram.se/ där vanligt folk kan få hjälp med studie- och yrkesvägledning.

Det här är ett nytt fenomen på svensk arbetsmarknad - då de flesta tidigare har varit hävisade till Arbetsförmedlingen eller behövt bli uppsagda för att få tillgång till ett professionellt bollplank. Inom kost och hälsa har det länge funnits PT, nu finns det ett koncept för dem som vill ha stöd och hjälp med sitt jobbliv. Det ska bli enormt spännande att se vart detta tar vägen :)

Maria Mattsson Mähl Född och uppvuxen i Uppsala. Bor i Bälinge, har två barn och är gift med Stefan. Gillar att spela musik på fritiden och motionerar allt för lite mellan barnens olika aktiviteter.