1. Odla upphöjt!

Nummer ett av Linda Schiléns smarta genvägar är att odla i upphöjda bäddar, antingen i pallkragar eller odlingssängar.

- Det minskar arbetsinsatsen att man inte behöver gräva. Jag odlar på mitt sommarställe i skärgården där det bara är berg i dagen, och eftersom jag inte kan gräva nedåt bygger jag uppåt, säger hon.

Artikelbild

| Bygg en odlingsbädd: markera med gräsklipparen så du blir nöjd med placeringen. Placera dit odlingsbädden. Täck insidan med markduk. Fyll med jord.

Andra fördelar med odlingsbäddar är att ogräsrensningen blir minimal eftersom inget rotogräs kommer upp från marken. Odlingen blir väldränerad och jorden värms snabbt upp av solen.

LÄS MER: Krönika: Extra ansvar kan ge gröna fingrar

2. Välj tacksamma grödor!

Vad ska man odla i sina pallkragar då? Linda Schilén tipsar om lätta grönsaker som ger stor skörd, som zucchini, mangold, sallad eller sockerärter. Börja med att fundera över vad du helst äter.

Artikelbild

| Ibland tycker jag att kollegor till mig gör odlandet mer avancerat än vad det behöver vara, säger trädgårdsmästaren Linda Schilén, här med plocksallat och mangold, plantor som du kan skörda om och om igen.

- Välj bara sådant du vet att du faktiskt kommer att använda i din matlagning. Vilka är dina favoritrecept? Om din gröna tråd är ruccola satsa då på det i stället för asiatisk pak choi.

3. Fröså eller köp plantor!

Artikelbild

| Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om att odla i upphöjda bäddar, här hennes egen favorit odlingstårtor.

Linda tycker inte heller man ska lägga alltför mycket energi på att förodla inomhus. Ofta behövs det inte.

- Mycket går att fröså direkt, och vill man kan man köpa färdiguppdrivna plantor i trädgårdsbutiken. Om man frösår lite samtidigt som man planterar de köpta plantorna hamnar man i bra fas för två skördar.

Artikelbild

| Linda Schiléns bok.

4. Så lagom mycket och gödsla med pellets!

- Sår du inte för rikligt blir det inte så mycket gallring. Sätter du fem sockerärtsfrön får du väl tre plantor, och det kanske är lagom. Men du kan ändå behöva gallra en del för att alla ska få sin plats, om något växer på bekostnad av något annat.

När det gäller gödsling använder Linda Schilén gärna hönspellets som man blandar ut med vatten.

- Det är som att ge näringsdropp åt växterna, man ser effekten direkt.

5. Lagra inte skörden!

I genvägsträdgården odlar man hellre sådant man kan äta direkt än saker man lagrar eller förädlar, tycker Linda Schilén.

- Det blir lätt för mycket av ett projekt, och risken är att skörden förgås i stället för att avnjutas. Hos oss går sockerärterna direkt till munnen, de hinner sällan passera tallriken ens.

6. Höst = slappa!

Nu kommer det bästa av allt: När det blir höst i genvägens köksträdgård gör man – ingenting. Ingen höstgrävning, ingen rensning, ingen täckning. Efter skörden går man helt enkelt bara därifrån.

- Om man till exempel har odlat sockerärtor eller bönor som kvävegödslare ska de definitivt få vissna ned och förmultna på platsen, annars gör de ingen nytta. Dessutom tycker jag att det är ganska vackert med fröställningar som får vara kvar. Det blir också en bra marktäcka mot ogräs, säger Linda Schilén.

Enda gången man ska gräva upp och slänga något är om man har haft skadegörare som annars övervintrar kring växternas rötter. (TT)