Fritidshusmarknaden har inte varit så värst het de senaste åren. Om det blir ändring 2018 återstår att se, säsongen har precis börjat komma i gång efter en lång och seg vinterperiod.

Fastighetsmäklarförbundets Mäklarpanel listade nyligen de åtgärder som anses som viktigast när fritidshuset ska ut till försäljning. Majoriteten av mäklarna (panelen bestod av 374 svarande mäklare) ansåg att "Dra in vatten" var viktigast, nästan lika avgörande är att "rensa bort skräp och skrot från hus och tomt". Även "installera förbränningstoalett" om det inte finns vatten är en nyckelpunkt.

Sune Eriksson på Svensk fastighetsförmedling i Östhammar håller med, men har även märkt en förändring i folks köpbeteende. Han har precis varit och tittat på hus i Stenskär och på Raggarön när UNT får tag i honom.

– Ja, det kan inte se ut hur som helst, man bör städa av tomten. Men något som märkts av de senaste åren är att folk är bekväma nu för tiden. De vill ha nästan samma standard som hemma.

Och det gäller både kök och badrum.

– Nu för tiden finns det bra förbränningstoaletter. Med mulltoa så är det lite att ta reda på, det är inte så populärt ...

Den numera helt vedertagna stylingen av objekt är emellertid inte något som hör till fritidshusmarknaden.

– Det är skillnad mot hur det är med lägenheter i Uppsala och Stockholm. Det är sällan vi stylar om och tar in andra möbler och sånt. Men visst får säljaren själv göra fint och ställa fram en blombukett om de vill.

Allra viktigast enligt Sune Eriksson är emellertid något som inte går att göra något åt: läget.

– Det är många gånger viktigare än husets standard. Huset går att renovera, läget är som det är.

Många fritidshus är byggda på 1960- och 1970-talet och en del har inte renoverats alls.

– Några som bytt ägare några gånger kan vara i toppskick och samma standard som hemma. Men de flesta är i lite äldre skick. Men är läget fint så bryr sig inte folk så mycket. De köper läget och närheten till bad- och båtplats, säger Sune Eriksson.

Köpare då, vad ska de tänka på?

– Vi rekommenderar att man gör en undersökning, byggnaderna står ofta på pelare så att man kan krypa in under, även om fritidshus kan vara lite enklare byggnader. Antingen anlitar man besiktningsföretag eller så kan man ta hjälp av bekanta som är snickare eller byggare.