Med slöjd i fokus

Frida Arnqvist Engström har slöjdad inredning i fokus. Sedan 2008 driver hon bloggen Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

- Jag ville göra slöjd googlebart. När jag började blogga hade man precis börjat nämna hantverk som en del av design och formgivning. Men ingen pratade slöjd, det var ingen snackis. Eftersom det är mitt stora intresse så drog jag igång Kurbits. Jag ville visa att slöjd är lika med kvalitet och ett smart, hållbart val när man köper inredning.
Intresset för det handgjorda och hemgjorda är på uppgång över hela världen och Frida hittar mycket av sitt material på utländska bloggar och sajter.
- Det finns en stark internationell rörelse som hyllar det handgjorda och som ligger helt i linje med slöjdtrenden. Dessutom vill vi vara kräsna, vi vill inte leva med slit-och-slängprylar omkring oss. Därför har slöjden fått en revival och gamla tekniker används i modern tappning. Det blir vackert. Och häftigt. Det är de sakerna jag visar på Kurbits.

Blogg: www.kurbits.nu

Artikelbild

På Frida Arnqvist Engströms önskelista:
+ Återbruk: Lapptäckesfåtöljer från Design by leftovers.
+ Trä: Raw kandelaber av Jens Fager.
+ Näver: Pall av Sophia Lithell (ännu inte i produktion).


Koll på trenderna

En annan Frida är Frida Berglund. Hon började blogga om heminredning redan 2005 och är en av pionjärerna. I dag är hennes blogg Trendenser en av Sveriges största på området. Hon har järnkoll på vilka trender som står för dörren och inte sällan också varför vi inreder som vi gör.

- Nu är vi färdigrenoverade i badrum och kök och riktar blickarna mot sovrummet. Här kan vi inreda privat, det här är ett rum bara för oss själva. Sängen är rummets självklara huvudmöbel. Det behöver inte vara den dyraste, men önskan att köpa bra kvalitet ligger i tiden.
Själv konsumerar hon också med omsorg.
- I mitt arbete med bloggen ser jag den enorma mängd prylar som produceras och kanske slängs efter bara en kort tid, vilket gör att jag blivit mer sparsmakad. Jag väljer stil, kvalitet och tidlöshet framför tillfälliga trender.

Blogg: trendenser.se

Frida Berglund trendspanar:
+ I köket: Grytan. Det är inne att laga mat - mycket och länge.
+ I sovrummet: Sängen.
+ I vardagsrummet: Tavlor. Gärna med fina, fyndiga citat.
+ I arbetsrummet: Bohemisk ateljékänsla. Vi längtar efter en kontrast till det digitala.
+ I badrummet: Detaljerna. Vi är färdigrenoverade. Nu köper vi i stället pedalhinken för en tusenlapp eller duschskrapan med utbytbara torkarblad.


Antik inspiration

Bakom bloggen Mäster Henriks finns Magnus Lundgren, musikalartist, men också en av de få män som bloggar om inredning. Även hans blogg grundar sig på ett genuint personligt intresse och är kryddad med starka känslor om vackra saker.

Artikelbild

- Bloggen är min privata samlingsplats för all den inspiration jag hittar när jag själv söker på nätet. Här kan jag spara det jag gillar, kommentera och få kommentarer av andra, och återkomma till när jag vill. Dessutom tycker jag det är viktigt att riktiga antikviteter får utrymme bland allt det som kallas shabby chic.
En gång om dagen finkammar Magnus auktionskataloger på nätet, antikhandlares hemsidor och även mäklarsajter.
- Jag ser det som ett detektivarbete. Ett tips är att leta efter det du söker på flera språk och med lite olika formuleringar. Och att kolla både bild- och textträffarna.

Blogg: masterhenriks.blogspot.com

Magnus Lundgrens bästa just nu:
"Möbler och föremål som tillverkats av snickare och smeder på landet är ofta fulla av själ och skaparglädje. De har sneglat på de perfektionistiska mästarna i Stockholm och sedan gjort sina egna charmfulla och karismatiska tolkningar. Prisvärt."