Solen skiner och temperaturen närmar sig 30 grader. Många i Sunnersta passar på att bada och svalka sig men värmen stoppar inte Fredrik Hemmingsson från att jobba ute i trädgården.

– Jag har gjort lite allt möjligt både här ute och inne i huset. Det har murats, gjutits och jag arbetade med trappan som tog ett tag att göra. Det finns alltid något projekt att hålla på med men förhoppningsvis är vi klara i trädgården snart, säger Fredrik.

Han köpte huset 2005 och har sedan dess rustat upp det på olika sätt. Det första han gjorde var att göra om köket och sedan följde flera olika projekt. I dag består den 310 kvadratmeter stora bostaden av två våningar, källare och förråd.

Artikelbild

| I dag bor Fredrik Hemmingsson i huset tillsammans med sambon Nina Ebeling och deras respektive barn.

– Det var ett totalt renoveringsobjekt med mycket som behövde göras men jag blev väldigt förtjust i läget. Jag är från Sunnersta från början, huset ligger bra till vid vattnet med fin utsikt. Sedan tänkte jag att man alltid kan ordna till och arbeta med huset, säger Fredrik.

Grunden till huset byggdes 1908 och byggnaden har en lång historia. Förutom privatbostad har det även varit ett daghem samt lokal för yoga, massage och frisör.

– Jag har inte gjort allting själv utan tagit hjälp med bland annat att byta fasad och schackjobben i trädgården. Det finns så mycket man vill göra på en gång, men man får vara realistisk och tänka på att det finns både ekonomiska och tidsmässiga begränsningar. Sedan är det här ett långsiktigt projekt så vi kanske är klara till pensionen, säger Fredrik med ett skratt.

LÄS MER: Högtryck för fönsterrenovering

Artikelbild

| Oftast är det mycket som händer i huset då barnen ska iväg på olika aktiviteter eller har vänner på besök.

Under uppväxten följde Fredrik med till sin pappas jobb inom byggbranschen och hjälpte till. Under tonåren sommarjobbade han på olika byggen med olika sysslor som grovarbetare, snickare och elektriker. Där lärde han sig det mesta som han använder sig av i renoveringsarbetet i dag och intresset för att arbeta med hus tog fart.

– Jag är likadan som min pappa, vi kan inte hålla oss borta från gamla hus utan vill dit och fixa till dem. Jag lärde mig mycket från honom under tiden som jag arbetade på relativt stora byggen. Jag är uppväxt med att fixa och det är skönt att pyssla med något som skiljer sig från mitt jobb inom it-branschen där jag sitter mycket framför datorn, säger Fredrik.

Artikelbild

| Huset 2005. En av de första sakerna Fredrik gjorde efter att ha köpt huset 2005 var att måla fasaden vit.

Paret har även ett hus i Jämtland som de också har totalrenoverat och tillbringar mycket ledig tid i.

– Det är framför allt Fredrik som tycker det är kul att fixa och dona med olika projekt medan jag hjälper till med det jag kan. Han mår bra av att ha saker att göra och att renovera hus är ett fritidsintresse för honom, säger Fredriks sambo Niina.

Artikelbild

| Huset i dag. Arbetet med trappan i trädgården var slitigt och tog längre tid än vad Fredrik men han är nöjd med slutresultatet.

LÄS MER: Drömvillan för 50-talsnostalgiker

LÄS MER: Bostadsnytt, inredning och trädgårdstips

Artikelbild

| Gabriela och Michelle pysslar mycket med leksaken squishi och i deras rum finns ett skrivbord där de brukar göra sina egna leksaker i form av till exempel tårtbitar, hamburgare och munkar.

När man går in i huset från trädgården kommer man till köket som är i en tidlös lantlig stil bredvid det stora vardagsrummet. I de två stora sofforna får hela familjen plats för att se på film eller tv. Samtliga sovrum ligger på övervåningen och alla fem barnen – de två yngsta Evelina och Michelle delar rum– inredde sina rum själva efter eget tycke och smak. Det gör att varje rum har sin egen stil och identitet som skiljer dem åt.

– De valde själva vilka rum de ville ha och det gick smidigt. Efter det valde de färger, tapeter och annat så att de ska känna sig hemma. Sedan får vi se om de vill göra om rummen när de blir äldre, säger Niina.

Artikelbild

Efter trädgården väntar andra projekt att pyssla med. Det dyker ständigt upp nya renoveringsarbeten för Fredrik – både planerade och oplanerade – men nästa kan behöva diskuteras.

– Ungarna är väldigt sugna på en pool och det står högst upp på deras önskelista men det kräver en hel del jobb och vi får se vad som händer. Troligen börjar vi med att glasa in altanen först, men det beror på hur mycket barnen tjatar, säger Fredrik och skrattar.