Det väl tilltagna bordet är byggt i ek och har plats för åtta personer, men med den här tekniken går bordet förstås att göra i valfri storlek.

– Välj ut två fina bänkskivor och såga till fyra tårtbitar. Skivorna som jag använde är 32 millimeter tjocka, berättar Kjell Wikander, som bor i Ekängen strax utanför Linköping.

– Sedan gör man spår i varje skiva med hjälp av en handfräs. I spåren trycker man in så kallade ”kex” som finns att köpa i en byggvaruhandel. Därefter limmar man kring kexen och trycker ihop bordsskivorna. Håll dem på plats med stora tvingar – knektar – tills limmet har torkat.

Artikelbild

| Benen byggs av limträstolpar.

Bordets underrede har Kjell byggt av limträstolpar i furu.

– Stolpar som tillverkats i ett stycke kan lätt vrida sig. Därför ska man välja limträ, säger han.

Stolparna – eller bordsbenen – hyvlas fina och kopplas ihop med kraftiga reglar.

– Glöm inte att ”tappa” mellan reglarna och hörnstolparna. Det är samma teknik som de små träpluggarna som alltid följer med en Ikea-möbel, säger Kjell. Man borrar hål och sätter i små trästavar – tappar – i de delar som ska limmas ihop. På så sätt kan man vara säker på att varje del hamnar rätt.

Artikelbild

| Kjell Wikander, nöjd med sitt egentillverkade köksbord.

LÄS MER: Proffpysslarens kreativa lösningar

Till sist skruvar Kjell fast en smal masonitskiva över varje skarv på undersidan av bordsskivan så att skivorna inte glider isär. Därefter är det bara att olja allt och lägga skivan på underredet. Den hålls på plats av sin egen tyngd.

Artikelbild

| Skivan är gjord av tårtbitar som sågats ut från en bänkskiva.

Välkommen till bords!