I Trendrapporten har mäklarföretaget Svensk Fastighetsförmedling med hjälp av Kantar Sifo frågat drygt 2 400 personer om när det är dags att flytta hemifrån och i hur stor omfattning föräldrarna stöttar sina barn ekonomiskt med det första egna boendet.

Drygt hälften, eller 51 procent, svarade att i åldern 21–23 år är det dags för barnen att skaffa eget. I åldersgruppen 50–59 år anser 58 procent att det är en det är en lämplig ålder. I gruppen 18–29 år är det dock bara 44 procent som anser att det är dags att flytta hemifrån i 20-årsåldern. Sammanlagt 34 procent anser att det är dags tidigare än så, redan vid 18–20-årsåldern.

Tre av tio uppger att man sparar i till exempel fonder till sina barns första bostad medan 11 procent ställer sina barn i bostadskön. Att belåna sin egen bostad för att hjälpa till att finansiera barnens bostadsköp är inte särskilt vanlig, 5 procent kan tänka sig den lösningen.

– I storstäderna är bostadspriserna mycket höga och bostadsköerna väldigt långa, vilket gör det extra svårt för unga att skaffa bostad. I exempelvis Stockholm är det för de allra flesta en förutsättning att föräldrarna ställer upp. Detta är ett stort problem som skapar stora klyftor som ökar segregationen i våra städer, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar på tydliga geografiska skillnader när det gäller att hjälpa barnen med bostad. I Värmland uppger 27 procent att man inte hjälper sina barn alls. I Uppsala län svarar 12 procent det.