Ökningen, i jämförelse med motsvarande period i fjol, är störst i landets storstadskommuner: 13 procent i Stockholm, 11 procent i Uppsala och Göteborg samt 8 procent i Malmö. Sifforna gäller marknadsplatsen Blocket.

– För perioden är det här ett ovanligt stort utbud, men det har sin naturliga förklaring. Andrahandsuthyrningen har en utveckling med nära koppling till bostadsmarknaden. De senaste månadernas negativa prisutveckling på bostadsmarknaden har gjort säljarna till hyresvärdar, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket i ett pressmeddelande.

Snitthyran för en etta i andrahand ökar också. För riket landar siffran på knappt 6 000 kronor. För Uppsala är den 7 600 kronor, vilket är 2 100 kronor mer än i Göteborg. Stockholm toppar ligan med 7 900 kronor.

2013 genomgick uthyreslagen förändringar vilket förenklade förfarandet med andrahandsuthyrningar och ledde till ett ökat utbud generellt. Den utvecklingen stannade dock av under fjolåret, men har nu tagit fart igen med den svaga bostadsmarknaden som trolig katalysator.