Sommaren är kort, särskilt för grönsaker och blommor som inte härstammar från våra breddgrader. Men får de en mjukstart inomhus så hinner de ikapp och blommar och ger skörd innan hösten river tag i dem. Lena Israelsson, trädgårdsprofil och författare till bland annat ”Odla året om”, förkultiverar mycket för att hinna njuta av skönheten och skörden. Hennes första tips för att lyckas är att tänka på ljuset.

– Du behöver ett soligt fönster eller växtbelysning för att det ska bli bra. Finns det inte tillräckligt med ljus blir plantorna rangliga, säger hon.

Efter ljuset är det vanligaste bekymret att komma ihåg att vattna sin sådd.

Artikelbild

| Det är viktigt att vattna ordentligt när man har sått nya frön och sedan hålla jorden fuktig. Om den torkar ut har fröna svårt för att gro.

– När plantorna kommit upp är det ingen katastrof om man glömmer vattna och de slokar lite, men glömmer du vattna medan fröna gror kommer de aldrig upp.

Lena Israelsson har genom åren utverkat ett system som är enkel och inte så platskrävande. Till exempel har hon ett knep för att slippa omskola plantorna.

– Man brukar säga att man ska så i såjord och sedan plantera om i plantjord när plantan behöver mer näring. Men jag brukar fylla krukan med två tredjedelar vanlig jord, och den översta tredjedelen såjord. På så sätt kommer plantorna åt näringen när rötterna blivit tillräckligt djupa. Stora frön som gurka, squash och pumpa sår jag direkt i vanlig planteringsjord.

Nysådda frön behöver först och främst värme för att gro. Ställ dem gärna på en plats med golvvärme i badrummet eller liknande. Först när de börjar spira behöver de ljus.

Artikelbild

| Flera sorters grönsaker och blommor tar sig bäst genom förkultivering.

– Om de får mycket ljus klarar de sig bättre. Ha gärna lite svalare – jag brukar lösa det genom att helt enkelt skruva ned elementet under fönstret. Ibland sätter jag ut plantor i trapphuset, säger Lena Israelsson.

När rötterna fyller krukan är det dags att skola om plantorna. Det ser du enkelt om du vänder krukan upp och ned – är det rotkaka ända ut till kanterna är det hög tid att plantera om.

Artikelbild

| Lena Israelsson

– Har du börjat tidigt kan du behöva skola om flera gånger. Gödselvattnar du lite kan du skjuta på omskolningen.

När du är helt säker på att risken för nattfrost är över kan du plantera ut dina försådda plantor i rabatten eller trädgårdslandet. Men innan de flyttar ut behöver de avhärdas – vänja sig vid klimatet. Lena Israelsson tipsar om att ställa dem utomhus i skuggan några timmar varje dag.

Artikelbild

| Det är viktigt att vattna ordentligt. Jorden får inte torka ut innan fröna har grott.

– Om de har vuxit i för lite ljus tidigare är de väldigt känsliga för sol. Låter du dem stå i skuggan blir de kraftigare. Efter en vecka kan de stå i solen.

När plantorna till slut planteras ut kan lite fiberväv kännas tryggt för de minsta, som skydd mot kyla och starkt solsken.

Artikelbild

| Märk upp krukorna med vad du har planterat. Det är svårt att se skillnad på de första hjärtbladen.

Ett säkert sätt att få tidig potatisskörd – och därmed också undvika det fruktade potatismöglet – är att låta knölarna börja slå rot inomhus.

– Täck en ugnsplåt eller en bricka med två till tre centimeter jord ungefär en månad innan du brukar sätta potatis ute. Stick ned sättpotatis av en tidig sort med några centimeters mellanrum, ställ plåten ljust och håll jorden fuktig. Potatisen gror inte bara utan börjar även utveckla rötter. När det är dags att plantera ut den har man riktiga plantor! Om rötterna växt ihop till en enda rothärva brukar jag skära itu dem som en chokladkaka, berättar Lena Israelsson.(TT)