Med utsikt över Tärnsjö garveri och vattnet nedanför ligger den lilla gula villan byggd 1954. Det tidigare garverikontoret har hunnit vara både omklädningsrum och matsal innan det blev privatbostad. Och 2011 var det gyllene året då det blev Isabelle Biloffs och Alf Östlunds hem.

– Vi visste att det här var huset vi ville ha, men spelade ointresserade inför mäklaren. Men vi kände det direkt, berättar Isabelle Biloff.

Hon står i den lilla trädgården och vårens första värmande solstrålar lyser upp hennes 40-talsfrisyr victory rolls och den gula 40-talsklänningen med smalt skärp i midjan. Tillsammans med partnern Alf Östlund och en av bandkollegerna Johan Wallin har hon precis varit och uppträtt i Östervåla församlingshem. Sing-O-Alla Trio hann med såväl en Lill-Babs-hyllning och ett par Cornelis-låtar till publikens stora förtjusning.

Artikelbild

| Det gula 50-talshuset var från början kontorshus till Tärnsjö Garveri. Och även om målarburken tagits fram ett antal gånger har huset samma genuina känsla som då.

Men den gula retroklänningen och Alfs bredaxlade kostym i mörkbeige är inte bara scenkläder. För paret är det 40- och 50-talet som är den estetik de känner sig hemma i.

– Jag är uppvuxen med gamla radioprogram och sjöng med till Alice Babs. Och när det gäller inredningen är det more is more som är vår grej, säger Isabelle.

Och hon skojar inte. Trots att huset till ytan inte är särskilt stort tar det tid att gå mellan rummen: här finns så mycket att titta på! Vinylskivor, teakmöbler, porslinsfigurer och tavlor i mängder.

– Ganska snart började vi spika högre och högre upp på väggarna för att få plats med allt, berättar Alf under vår rundtur.

Artikelbild

| Att gå en rundtur i huset tar tid: det finns så många saker att titta på och värdparet har små berättelser om nästan allt.

Även om de båda delar intresset av gamla ting från tiden så spanar de inte sällan efter olika saker när de är på loppis. Isabelle samlar just nu på porslinsåsnor och vinylsinglar. För Alf – ståbasisten som var med och startade rockabillybandetFatboy 1996 – är det instrument som gäller.

Estetik är en sak men inte allt. Att laga strumpor, se värdet i gamla saker och undvika överkonsumtion av nyproduktion är även det en stor del av Isabelle och Alfs liv. Att lättvindigt kasta bort saker ser de som en ”styggelse”.

Artikelbild

| Husets originalkök är kvar med några uppgraderingar: den gamla, dovt gröna färgen på luckorna fick bli en piggt gul. Och bakom ett tygstycke står en av de få moderniteterna undangömd: diskmaskinen.

– Jag undviker faktiskt att åka med till återvinningen. Det är för jobbigt att se alla fina saker som inte görs längre och som människor bara slänger bort! Jag vill ju bara rädda dem där från containrarna ... säger Isabelle och låter ett skratt bryta igenom den plågade minen.

Inredningsdetaljer tillkommer hela tiden, rum möbleras om och Tärnsjöhuset är i ständig förändring. I det gamla garverikontoret råder ingen brist på idéer och framöver planeras både en bastu och ett musikrum få flytta in.

Artikelbild

| För Isabelle och Östlund gäller 40-50-talet – både i klädsel, inredning och musiken de spelar med bandet Sing-O-Alla Trio.

BILDSPEL: Hemmet där tiden stått stilla