När Joanna och Christopher Envall köpte huset i Berthåga, strax utanför Uppsala, visste de att det behövde renoveras. Deras senaste projekt var att göra om sovrummet där de bland annat har satt upp nya tapeter som ska kännas igen i hur huset ser ut i övrigt.

– Huset är gammalt så väggarna är buckliga men det har gått bra ändå tycker jag. Jag hade aldrig tapetserat innan vi flyttade hit men det är inte så krångligt när man väl har satt igång. Det jobbigaste var nog att flytta ut alla grejerna och bo i vardagsrummet några nätter, men det blev lite som camping, säger Christopher Envall.

De nya tapeterna heter Brunnsgatan och är från Duro Sweden, där Joannas morfar och morfarsfar varit direktörer, och har ett tidstypiskt mönster från 1920- och 1930-talet. Det passar väl i parets vackra hus som byggdes på 1930-talet.

Artikelbild

| När familjen gjorde om sovrummet ville de skapa en mysig känsla som harmoniserar med resten av huset.

– Tidigare hade vi en fin Morristapet som fondvägg och de andra väggarna var dåligt målade. Då bestämde vi oss för att göra om allting och jag ville behålla husets gamla stil. Jag är ute efter det personliga och en speciell känsla som är mysig, hemtrevlig och ombonad, säger Joanna.

Genomgående i huset är grönt en dominerande färg och så blev även fallet i sovrummet för att matcha stilen gentemot de andra rummen. Sovrummet är även inrett med mycket textilier för att göra det mysigt och ombonat och nu ska paret matcha resten av rummet, bland annat med tunga sammetsgardiner.

– Ett sovrum ska vara mysigt så att man vill vara där. Det gör inget om det blir lite mörkare där eftersom man ska sova och det var viktigt att tapeterna harmoniserar med rummet bredvid, säger Joanna Envall.

Fyra av rummen i huset har tapeter och alla har inslag av favoritfärgen grön, i dottern Saras rum är det stora vita blommor på den gröna tapeten. Annars är villan är full av arvegods, loppisfynd och andra köp som gjorts genom åren.

Artikelbild

| Till våren väntar arbete med rabatten och grusgången. I framtiden vill familjen även göra om källaren till bland annat ett gästrum och ett rum till dottern Sara.

– Jag tycker om gamla hus som har en själ och historia, de blir mer personliga på något vis. Jag har nog alltid velat bo i ett äldre hus och det har varit en del jobb men det känns som ett glatt och bra hus. Vi är båda lite av hemmaråttor och trivs med att tillbringa mycket tid här samtidigt som det är mycket underhåll av hus och trädgård som ska göras, säger Joanna.

Sovrummet är en av flera renoveringar som Joanna och Christopher gjort sedan de köpte huset i Berthåga för ett decennium sedan. Paret skulle titta på ett annat hus men åkte fel och såg detta huset som de tidigare ratat efter att ha sett bilderna i annonsen.

Artikelbild

| Joanna, Christopher och Sara Envall trivs med att bo i ett äldre hus. 30-talshuset i Berthåga var ganska slitet och innan de flyttade in slipades golven och kök samt badrum renoverades.

– Vi såg en till salu-skylt och tänkte att vi kan kolla på huset. Då märkte vi att det hade en mysig trädgård, låg nära skogen och vi fastnade för läget. Själva huset var ganska risigt med heltäckningsmattor och ett kök från 80-talet så det var mycket att göra, säger Joanna.

Innan de flyttade in slipade de golven och därefter har de bland annat renoverat badrummet, köket och byggt till en veranda på 15 kvadratmeter. Under renoveringen tog paret ett rum i taget och kände ingen stress utan det fick ta den tid det tog.

Artikelbild

| Dottern Saras rum är ett av fyra tapetserade rum i huset. Hon tycker om att pyssla och färglägga.

– Vi ville bo in oss och känna oss för så att vi inte gjorde något förhastat och kanske ångrade oss efter vi ändrat något. Vi gjorde de akuta sakerna som badrum och kök först och vi rev ut allting. Andra beslut har fått växa fram med tiden, säger Joanna.

Upprustningen av huset fortsätter och till våren finns planer på att fixa till grusuppfarten och rabatten, men just nu är paret nöjda med renoveringen av sovrummet.

Artikelbild

| Arkivskåpet i sovrummet köpte familjen via Blocket och behövde bäras ned från åttonde våningen.

– Med ett gammalt hus har man alltid att göra men vi har inga akuta planer just nu. Till våren planerar vi att göra om grusgången och rabatten men det får vänta. Vi är glada och nöjda över att sovrummet är klart och förhoppningsvis får det se ut så här ett tag, tills man kanske fastnar för någon annan tapet, säger Joanna Envall och skrattar.