– Bostadssajten Booli erbjuder nu bostadsägare månadsrapporter med det aktuella värdet på bostaden. Genom att låta en mäklare komma hem och värdera bostaden och sedan lägga in värderingen hos Booli får man därefter månatliga uppdateringar som baseras på mäklarens värdering i kombination med hur marknadspriserna rör sig i det aktuella området.

– En träffsäker statistisk värdering är svår i områden där det inte säljs så mycket. Det här är ett sätt att hålla koll på värdet på din bostad på ett smidigt sätt eftersom det automatiskt justeras efter priserna på det som säljs i ditt område, säger Matilda Adelborg, pressansvarig för Booli, i ett pressmeddelande.

Den digitala tjänsten är gratis.

Mäklarföretaget Svenska Mäklarhuset lanserar en digital tjänst för bättre koll på privatekonomin i samband med köp av bostad. Syftet är att Ekonomikollen ska öka tryggheten hos bostadsköpare. I den kostnadsfria tjänsten kan man själv göra prognoser över hur bostadsköpet påverkar hushållsekonomin även på lång sikt, till exempel vad som händer om man köper ny bil eller skaffar barn.

– Vår uppfattning som fastighetsmäklare är att många kunder är osäkra på hur köpet av en ny bostad påverkar ekonomin både på kort och på lång sikt. Vi tror att våra kunder nu kan känna sig tryggare i besluten när Ekonomikollen finns, säger Anderas Mühlich, marknadschef på Svenska Mäklarhuset, i ett pressmeddelande.