Det har gått två år sedan jag senast var i Vasahuset vindar. Då hade ombyggnaden av vindsförråden påbörjats bara någon dag tidigare. Det var dammigt, mörkt och det fanns fågelavföring i hörnen. Att vinden har förändrats är jag inställd på, frågan är hur mycket.

När hissdörrarna öppnas på sjätte våningen möts jag av ett svagt upplyst utrymme. Ljuskällorna är fokuserade på tavlor med olika konstmotiv. Till höger finns en trappa och till vänster en glasvägg med en dörr. För två år sen var vinden en våning, men nu finns här lägenheter på två plan. Jag ser inga namn på dörrarna och går långsamt mot glasväggen, öppnar dörren och fortsätter runt hörnet. Är jag verkligen i en lägenhetskorridor? hinner jag tänka innan en dörr öppnas.

– Hej, hör jag och ett blont huvud visar sig bakom dörren. Det är Matilda Andersson, en av de boende i Vasahusets vindslägenheter.

Artikelbild

| Förändring. För två år sen såg vinden ut så här.

Att 20-åriga Matilda Andersson bor här i dag kan hon delvis tacka Instagram för. Det var nämligen via appen hon upptäckte lägenheterna och blev intresserad. Lägenheterna blev inflyttningsklara den första mars och hon väntade inte med att flytta in.

– Jag hämtade nycklarna direkt. På riktigt tror jag att jag var den första att flytta in, för jag såg ingen annan när jag kom hit första gången, säger hon.

Matildas lägenhet går i färgerna svart, vitt och grått med framträdande detaljer i guld. Det är inget hon planerat, utan lägenhetens inredning har vuxit fram under tiden hon bott här.

– Eftersom det här är min första ­lägenhet har jag köpt allting med just den här lägenheten i åtanke. När jag flyttade in hade jag bara med mig min säng som jag tog med mig från föräldrarna i Sunnersta, berättar hon.

Artikelbild

| Galleri. I korridoren utanför lägenheterna vilar en speciell stämning.

Att fylla lägenheten har hon inte haft några problem med. Uttänkta detaljer samsas om utrymmet bredvid vackra ljusstakar och praktiska bruksföremål, som även fungerar som prydnader. Hon har flera speglar i lägenheten vilket gör att lägenheten känns större än sina 35 kvadratmeter.

– Man kan väl säga att jag prövar mig fram till min egen inredningsstil. Jag tycker ändå att jag lyckats skapa en mysig stämning och det är det viktigaste för mig, säger Matilda Andersson och ser sig omkring i vindslägenheten.

Artikelbild

| Tre av de tio dyraste lägenheterna förra året låg i Vasahuset i Luthagen.

LÄS MER: 8,5 miljoner priset för lägenhet i Vasahuset

Innan vinden byggdes om till bostäder fanns det endast några få fönster som släppte in ljus. För att få in ljus till alla lägenheter sattes flera takfönster in. Eftersom Vasahuset är över 100 år gammalt och har ett kulturhistoriskt värde tog arkitektbyrån Tengbom hjälp av en antikvarie för att inte förstöra något.

Artikelbild

| Luftigt. I Matilda Anderssons lägenhet möts gammalt och nytt.

Ett av få originalfönster är i Matilda Anderssons lägenhet. Det runda fönstret är det enda av sitt slag i Vasahusets vindar och erbjuder fin utsikt över Domkyrkan och Slottet.

Lägenheten är välplanerad och utnyttjar alla ytor, ett måste för Matilda.

Artikelbild

| Social lägenhet. Matilda Andersson gillar att kunna stå i köket samtidigt som hon socialiserar med sina gäster vid matbordet eller i soffan.

– Jag skulle det inte kunna bo i en så här liten lägenhet om det inte var så stort badrum och kök som det är, säger hon.

Speciellt köket är viktigt för Matilda. Hon tycker om att göra mat och samlar gärna sina vänner för middag kring det runda köksbordet.

Artikelbild

| Lurar ögat. Med speglar får Matilda Andersson lägenheten att se större ut än vad den är.

– Lägenheten är väldigt social och fast jag står i köket kan jag prata med kompisar som sitter i soffan eller runt köksbordet, berättar hon.

Hennes lägenhet är en av 29 lägenheter på ett rum och kök som byggdes på den tidigare förrådsvinden i Vasahuset. Lägenheterna varierar i storlek mellan 26 och 35 kvadratmeter och har olika planlösningar eftersom de anpassats efter vindens ursprungliga murstockar och takbjälkar. Så mycket som möjligt av de ursprungliga materialen och detaljerna har bevarats.

Artikelbild

| Ny lampa. ”Innan hade jag en kristallkrona här, men den här lampan passar bättre”, berättar Matilda Andersson.

I Matilda Anderssons lägenhet finns träbjälkar som jag känner igen från mitt senaste besök på vinden. Bjälkarna är nu förstärkta och också synliga i gången utanför lägenheterna.

Kombinationen av gammalt och nytt syns också i Matildas inredning. Ärvda saker och second hand-fynd kombineras med moderna möbler i glas och metall.

Artikelbild

| Sovalkov. För att skilja av sovalkoven från övriga lägen­heten har Matilda Andersson monterat upp en skiljevägg.

– Drinkvagnen är min favorit! Den är min mormors gamla, berättar hon.

Trots att hon bara bott i lägenheten mindre än ett år har hon hunnit ändra inredningen flera gånger. Exempelvis har kristallkronor bytts ut till modernare lampor, skåpluckor har fått nya handtag, soffan har bytts ut till en större och en glasvägg har satts upp för att avskärma sovalkoven. Men det är med mindre knep hon fulländat mysfaktorn i sin lägenhet.

Artikelbild

| Favorit. Drinkvagnen är Matilda Anderssons favoritmöbel. ”Den är min mormors gamla”, berättar hon.

– Jag har experimenterat väldigt mycket med att flytta runt saker i min lägenhet tills de hittat sin plats. Det är detaljerna som gjort helheten hos mig, konstaterar Matilda Andersson.