– Vi var förvånade när vi var det enda paret på visningen och fick köpa huset flera hundratusen kronor billigare än utgångspriset, säger Andreas Bergstedt.

Som nybliven husägare konstaterar han att de fick ”bra mycket mer hus för pengarna” en bit ifrån Uppsala än om de hade köpt det där radhuset i Näs-Focksta. Huset är dessutom inte vilket som helst. Det är en över hundra år gammal lanthandel, byggd 1901.

Invändigt är väggarna klädda med både liggande träpanel och målad pärlspont. Känslan av rymd är påtaglig med högt i tak och många, stora fönster. Det är först när det målade trägolvet sluttar en aning som husets aktningsvärda ålder gör sig påmind.

Artikelbild

| Andreas med en krumbuktande Nils i famnen och Charlotte håller i familjens nyaste tillskott – Gustav, två veckor.

– Vi hade svårt att hitta en plan yta till vårt löpband och var tvungna att palla upp det med brädor, säger Andreas som tillsammans med Charlotte delar ett stort löparintresse.

Som bäst har han placerat sig på 20:e plats på Stockholm Maraton. Charlotte Backlund har inte samma meritlista, men har däremot sprungit sedan barnsben då hennes mamma är löpare.

Båda konstaterar att löprundorna är mycket mer varierande i Torstuna än i Uppsala, även om den senaste tiden inte inneburit så mycket löpning för Charlotte. För två veckor sedan födde hon Gustav och nu sitter hon i en rymlig fladdermusfåtölj och ammar. Hon ser både avslappnad och cool ut. Andreas har det stressigare då han gång på gång försöker hindra storebror Nils från att ställa sig upp i barnstolen.

Andreas Bergstedt och Charlotte Backlund konstaterar att livet som tvåbarnsföräldrar är annorlunda mot hur det var att ha ett barn. Då bodde familjen i en tvårummare vid Vaksala torg, centralt i Uppsala.

Artikelbild

| Lanthandeln har ett stort och rymligt kök som går i en u-form. På hyllorna står autentiska byttor och kärl från en lanthandel i Jämtland. Det är arvegods från en släktning till Andreas.

– För mig är det helt nytt att behöva planera alla inköp och att vara så beroende av bilen, säger Charlotte som alltid bott i Uppsala.

Samtidigt är hon tacksam över att pendlingen till jobbet som polis i Enköping blivit kortare.

Artikelbild

| Så fort Charlotte lagt ifrån sig Gustav i den mobila vaggan blir det full fart på Nils som vill ta en åktur i sin träbil.

Andreas är däremot van. Han växte upp i en by i Jämtland och är imponerad av att det finns en skidbacke i närheten.

– Skattmansö är verkligen superfint! Backen har både pistmaskin och snökanoner och drivs av ideella krafter. Jag hoppas verkligen att den är igång när barnen är stora nog.

Artikelbild

| Charlotte Backlund och Andreas Bergstedt blev förvånade över att vara det enda paret på visningen av lanthandeln byggd 1901. Nu har de tillsammans med barnen Nils och Gustav gjort sig hemmastadda i huset – som var nyrenoverat redan när det köptes.

En annan sak som gör lanthandeln till Charlottes och Andreas drömhus är att de slipper kombinera småbarnsåren med penslar och sågspån.

– De tidigare ägarna helrenoverade huset och de gjorde verkligen ett bra jobb, säger Andreas.

Artikelbild

| Porslin och andra fina saker förvaras på öppna hyllor över köksbänken. Från köket kan familjen ta sig ut på den 75 kvadratmeter stora altanen.

Charlotte och Andreas uppskattar de renoveringsval som gjorts, allt från den ombonade och charmiga New England-stilen till att huset värms upp av en bergvärmepump. Eftersom renoveringen är klar kan de lägga tid på detaljerna, möbler och tavlor är valda med omsorg, allt hänger ihop.

– Det är tur att jag gillar att inreda, ropar Charlotte från fåtöljen.

Artikelbild

| Huset har möjlighet till två eldstäder, en på vardera sidan av huset. Det innebär att köket har en fin vedspis och att vardagsrummet också har den möjligheten. De tidigare ägarna har förstärkt golvet så nu är det bara upp till Charlotte och Andreas att fatta beslut: kakelugn eller kamin?

På frågan om Andreas och Charlotte träffades under en löptur skrattar båda.

– Jag brukade ljuga och säga att vi träffades på jobbet eftersom vi båda arbetade i skoaffärer då. Jag tyckte det var pinsamt att berätta att vi träffats på Tinder, säger Andreas.

Artikelbild

| Av en släkting fick Andreas ärva inredning från en lanthandel i Jämtland. Även om sakerna flyttats geografiskt är de tidstypiska detaljer som blir pricken över i:et i det lantligt ombonade köket.

Trots matchningen tog det några månader innan Andreas fattade att det var Charlotte och inte löpningen han borde satsa på.

– Jag förberedde mig inför ett maratonlopp och tog faktiskt bort matchningen med Charlotte eftersom jag ville fokusera helhjärtat på löpningen.

Artikelbild

| Andreas och Charlotte har successivt fyllt det rymliga huset med rätt typ av möbler. Det får ta den tid som behövs. Därför blev de extra glada när de fick ett gediget matsalsbord gjort av handbilat virke från 1700-talet. Virket låg som golv i ett härbre i Jämtland och Andreas fick raskt koppla på släpkärran för att hämta hem det.

Men loppet gick dåligt och när Andreas loggade in på Tinder igen hade han turen att svajpa med Charlotte på nytt.

– Då hade jag fattat att jag inte behöver bli en kuf för att bli bra på löpning, att det finns viktigare saker.

Artikelbild

| Öronlappsfåtöljen är den självklara amningsplatsen för Charlotte och Gustav. Här infinner sig lugnet även när Nils pockar på uppmärksamhet.

Andreas fick bevis på att han valt rätt. Inte nog med att han hade hittat sitt livs kärlek, efter att han träffat Charlotte sprang han personbästa på två maratonlopp i rad.