Den ska stå emot väder och vind, vara inbrottssäker och samtidigt snygg. Kraven på en ytterdörr är många. Ändå glöms den ofta bort. Det är synd, för som bekant får man aldrig en andra chans till ett första intryck. På en del hus kan det till och med vara knepigt att förstå vilken dörr som är huvudingång. Karin Bäcklund är arkitekt och för henne hamnar just det överst på priolistan när det gäller husentréer.

– Den ska vara tydlig och lätt att hitta, säger hon.

Helst ska besökaren få vägledning redan i trädgården via en grusgång eller stenläggning. Det är bra om några yttre detaljer på huset ramar in ytterdörren och signalerar att det är här man går in. Det kan till exempel vara ett tak, sidofönster eller en trappa.

Artikelbild

| I bästa fall förhöjer ytterdörren husets helhetsintryck. Ulrica Bild bytte ytterdörr när huset renoverades. "Tidigare satt en garageport här. När vi byggde om valde vi en ekdörr av karosseripanel och klädde in väggen runtom i samma material".

Det gäller att hitta balansen och skapa rätt proportioner. Entrén ska harmoniera med husets övriga arkitektur.

– Det är bra att utgå från husets stil och karaktär, säger Karin Bäcklund.

Det gör man enklast genom att utgå från den tidsepok huset är byggt. Studera bilder på hus från den tiden och se om det finns idéer att låna. Att ta en promenad i ett område som du gillar är ett bra sätt att hitta inspiration. Lägg märke till vad det är som gör att entrén ser inbjudande ut.

– Det kan vara fina detaljer och taktila material – alltså att de känns behaglig att ta i. 1950-talsdörrar har ofta bearbetade träpartier med rundade hörn som alltid ger en välkomnande känsla, säger Karin Bäcklund.

Artikelbild

| Ulrica Bild ville skapa en entré som passade ihop med huset som är byggt 1938. Trots att dörren är nytillverkad harmonierar ekpanelen fint till den putsade fasaden.

Hon tycker att man ska undvika alltför vilda stilkrockar, som att sätta en modern plastdörr i ett funkishus eller 1920-talsvilla med snickarglädje.

– Jag tycker att man kan vara mer lekfull med färgen än med stilen. Om man leker med stilen ser det bara fel ut, men om man målar dörren i en färg som sticker ut så verkar det mer medvetet och ett sätt att göra entrén tydlig.

Artikelbild

| Oljad ek och koppar passar fint ihop. På kvällen lyser lamporna upp fasaden både uppåt och nedåt.

Karin föredrar dörrar i trä, som oftast ger en behaglig känsla. Men det materialet kräver underhåll och är ganska dyrt. I de flesta flerbostadshus som byggs i dag används stål.

– Det kan också vara fint och bli välkomnande med stora glaspartier och sköna handtag.

Ulrica Bild och hennes man bor i ett vitt, rappat hus från 1938, som ligger i Nacka öster om Stockholm. De tog hjälp av en arkitekt när de gjorde om entrén i samband med en renovering. Ursprungligen låg ingången på övervåningen, i markplan fanns ett garage. 1974 gjordes garageingången om till huvudentré – en blå 1970-talsdörr sattes in. Överhänget gjorde intrycket mörkt och inte särskilt inbjudande.

– Vi flyttade ut väggen, fick en mer välkomnande entré och en större hall på köpet, säger Ulrica Bild.

Hon ville också hitta en dörr som harmonierade mer med husets 40-talsstil, och letande länge på nätet.

– Jag tyckte att de flesta var för plastiga. Till slut hittade vi en i ek med så kallad karosseripanel.

De köpte till panel och lät en snickare sätta upp den runt dörren och i taket som går ut över entrén. Slutligen ramades alltsammans in av en kopparlist.

– Det var ett litet pussel att få till, men resultatet blev himla snyggt och trots att det fortfarande finns en annan dörr till huset är det ingen tvekan om var huvudentrén ligger, säger Ulrica.

Träet måste oljas in, men eftersom ingången ligger ganska skyddad från solen, behöver de inte göra det så ofta. Ulrica uppskattar det till vart tredje år ungefär. Då slipar de panelen försiktigt först.

– Det blir lite kladdigt, så man vill inte göra det för ofta. Men vi har två hundar som gillar att stå och kika ut på ett ställe och just där har vi behövt göra det lite oftare.

Bygga nytt

När Karin Bäcklund ritar nya hus tänker hon också på att ingången ska vara utrustad med bra belysning. Försäkringsbolag kan kräva en viss säkerhetsklass på ytterdörrdörren och man kan även ta hänsyn till ljud- och brandaspekten.

– Storleken spelar också roll, beroende på vad man vill åstadkomma. Tänker till exempel på Stadsbiblioteket i Stockholm där man känner sig väldigt liten och nästan lite andaktsfull när man går in eftersom entrén är så hög och stor.

I en villa kan det kännas frestande att pynta förstukvisten med blommor, krukor och lyktor.

– Dekorationer kan fungera om de passar med husets stil. En krans på dörren kring jul är alltid trevligt, men i första hand tycker jag att entrén ska tala för sig själv och ha tillräcklig dragningskraft utan att behöva pyntas.