Direkt när vi kommer in i lägenheten på Svartbäcksgatan slås vi av historiens vingslag som svalkar skönt i försommarvärmen. Solen skiner in genom de höga, vackra och nyligen rengjorda treglasfönstren som ger utsikt åt två olika håll. Dessutom har andra fönster utsikt mot den vackra innergården.

– Det är perfekt att sitta och titta ut ibland, läsa en bok eller lyssna på musik som vi brukar göra. Ibland nästan kivas jag och min sambo om en fåtölj som är väldigt skön att sitta i och vi turas om att hinna dit, säger Ingrid Holmbäck Rolander med ett skratt.

LÄS MER: Från dagis till drömhem för bonusfamiljen

Artikelbild

| I den stora hörnlägenheten från 1700-talet i centrala Uppsala blandas gammalt och nytt i en härlig mix. Ingrid och Thord har bott där i över 20 år och i det gigantiska vardagsrummet har de utsikt åt två olika väderstreck.

Kulturen och historien i det q-märkta huset i centrala Uppsala gör sig ständigt påmind och skapar en charm som Ingrid trivs i. Hon har bott i hörnlägenheten som är i två våningar i över 20 år tillsammans med sin sambo Thord Österberg och de trivs utmärkt.

– Det var flera tillfälligheter som gjorde att vi flyttade hit och det passade bra för oss båda. Jag tackade först nej till lägenheten, men sedan gjorde personen som bjudit över mig det också och då slog jag till och har inte ångrat mig sedan dess, säger Ingrid.

Bostaden är en del av Ernanderska Gården och byggdes under 1700-talets senare hälft. Huset fick sitt namn efter guldsmeden Erik Ernander som har levt och verkat i huset. I början av 1980-talet genomgick de två husen – som består av sju lägenheter och sex affärslokaler – flera räddningsaktioner och en rejäl upprustning skedde 1984–85.

– Det är svårt att veta exakt var Erik egentligen höll till men jag har tagit reda på en hel del information. Det är intressant och roligt att läsa om historien. Efter att vi flyttade in har vi rustat upp lägenheten rejält och den ser väldigt annorlunda och genuin ut i dag, säger Ingrid.

Artikelbild

| I den omtyckta fåtöljen brukar Ingrid sitta och läsa böcker eller lyssna på musik.

LÄS MER: Nytt om bostäder, inredning och trädgård

Hon flyttade in tillsammans med sin sambo Thord 1996 i deras första gemensamma bostad. De har bland annat gjort om köket, slipat vardagsrumsgolvet, bytt tapeter och inredning. Precis som Erik Ernanders verk nere på den permanenta utställningen på Upplands­museet visar lägenheten på konstnärlig förmåga och öga för detaljer.

Artikelbild

– Jag hade med mig en hel del möbler från min mormor och morfar när vi flyttade in. Vi har även en del statyer, glas och annat från flera länder i Afrika eftersom jag jobbat där i flera perioder och det ger lägenheten en blandning av stilar som vi tycker om, säger Ingrid Holmbäck Rolander.

Genom de höga spröjsade fönstren syns människor skynda förbi längs med de olika gatorna. Ingrid har sett andra boende, butiker och lokalinnehavare komma och gå. Medan paret bott i lägenheten har området byggts om och förändrats.

Artikelbild

– Det är mycket som har hänt här och det fortsätter att förändras. När vi flyttade in var vi lite oroliga att det skulle låta och höras musik eftersom en skivbutik låg nedanför oss och Katalins pub på andra sidan gatan. Det blev dock inte så allvarligt och i dag är det ännu bättre och vi hör knappt någonting alls utifrån, säger Ingrid.

LÄS MER: Hemma hos: Leif Lewins tjusiga paradlägenhet

Artikelbild

| Ernanderska gården andas rustik stil och historia som man kan läsa mer om på en skylt vid en av ingångarna.

Lägenhetens centrala läge passar paret som tycker om att bjuda in vänner och släkt till fest och göra olika utflykter (de har ingen bil utan cyklar, åker buss eller tåg). Det har varit viktigt för dem att bevara historien som sitter i väggarna och det gamla utseendet blandas med nya influenser.

– Det är speciellt att bo i ett hus som har den här fina historien och eftersom vi bott längst i huset känns det som att vi har ett ansvar att berätta den. Vi har faktiskt varit på väg att flytta några gånger men det har inte blivit av och det är verkligen inget som vi ångrar, säger Ingrid.