Jana Cagin och Mikael Söderblom var på väg hem från Ikea. De var inte helt nöjda med soffan som de valt. Den var bra och snygg på alla sätt – förutom att benen var så tråkiga.

– De var opersonliga och skrek massproduktion. Vi började googla om det fanns alternativ, säger Jana.

Och så kom idén, som en blixt från klar himmel: De skulle starta ett företag som tillverkade och sålde ben till varujättens möbler.

Artikelbild

| Är du inte nöjd med benen på din Ikeamöbel kan du byta ut dem mot mer originella. Här är några favoriter från Prettypegs.

Att ingen av dem egentligen hade någon erfarenhet av något liknande, Jana är organisationspsykolog och Mikael art director, spelade ingen roll. De investerade vartenda öre de hade på bröllopskontot.

– Och vi är fortfarande inte gifta. Det är sex år sedan.

Det var uppenbarligen inte bara Jana och Mikael som saknade snygga ben till Ikeamöblerna, efterfrågan är stor och nu har de också börjat designa knoppar och självhäftande frontskal som ska liva upp produkterna.

Jana och Mikael har byggt företaget Prettypegs kring det som de senaste tio åren spridit sig som en rörelse bland hängivna DIY (Do it yourself)-folk: Ikeahacks. Man tar helt enkelt en Ikeaprodukt och går loss utifrån tycke, smak och ambitionsnivå. Söker man på hashtagen Ikeahacks på sociala medier finns mycket fint och kreativt att frossa i, bland annat fullständiga ombyggnadsprojekt. Byråer har blivit loftsängar och pallar har förvandlats till bord. Men här finns framför allt förvaringsmöbler som fått en lättare ansiktslyftning med hjälp av tapet eller färg.

Artikelbild

| Soffan Delaktig står stadigt på nya ben.

– Det handlar inte bara om design och att vi vill göra våra möbler mer personliga, utan också om att komma ifrån slit- och slängkulturen. Textilbranschen har kommit längre när det gäller återvinning än möbelbranschen. Vi kan också få information om hur mycket vatten och energi det gått åt för att tillverka ett par jeans. Jag hoppas att möbelbranschen kommer ikapp snart, säger Jana Cagin.

Förutom Prettypegs finns också Bemz som har specialiserat sig på tyger och överdrag till Ikeas soffor och fåtöljer. Företagets drivkraft är att minska förbrukningen. I stället för att slänga hela möbeln om den blivit fläckig och nött kan man lätt klä om den och ge den nytt liv.

Artikelbild

| Köksskåpen Torhamn som tidigare var i ask har Helena Nord målat i samma färg som väggarna och förvandlat till smart hallförvaring.

På samma sätt som Jana och Mikael tyckte att det fattades fina ben till sin soffa är det just saknaden av något som gör att bloggaren och DIY-experten Helena Nord bestämmer sig för att hacka en Ikeapryl.

– Ofta är jag ute efter en viss sak som inte finns på marknaden, och då är det perfekt att botanisera i Ikeas sortiment för att hitta en stomme som man kan sätta sin personliga prägel på, säger hon.

Artikelbild

| Kökshanddukarna Ikea 365 har Helena Nord uppdaterat med spetskant från kläder som inte längre används.

Det första Ikeahacket hon gjorde var att måla om förvaringslådor för barnen att ha leksaker i. I och med det projektet började hon blogga. Det var elva år sedan och det var ungefär då som rörelsen började, även om den inte tog fart på allvar förrän för några år sedan. 2006 startade hemsidan Ikeahackers.net som drivs av Jules Yap från Malaysia som vid det här laget är Ikeahackare på heltid. Hennes hemsida och Instagramkonto samlar hacks från hela världen och är en guldgruva för likasinnade.

Helena Nord fick blodad tand efter lådorna. När hon senare var på jakt efter en stor lampa till vardagsrummet men inte lyckades hitta någon till vettig pris kom hon på att Ikea kunde vara en inspirationskälla.

Artikelbild

| Poppa upp din möbel med nya knoppar.

– Jag tog ett stort myggnät som jag satte en ljuskälla i och hängde upp i taket – och ja, där var min jättestora lampa. Personlig och till budgetpris!

Helenas favorithacks är allt uppfinningsrikt man kan göra med pallen Frosta. Alltifrån att måla den i fantasifulla mönster till att vända på den och göra den till en gunga, eller ta två och bygga om till en liten motorcykel.

Artikelbild

| Vitrinskåpet Björknäs fick en ny vintagelook av DIY-experten Helena Nord.

Och möbeljätten verkar ha välsignat rörelsen. Helena blev till exempel kontaktad av Ikea och ombads att i rollen som bloggare presentera ett antal hacks under ett år. Resultatet blev bland annat ett vitrinskåp som fick en vintagelook, handdukar som fick nytt liv med en påsydd spetskant, en julkalender gjord av glasburkar och ett överkast som färgades med shiboriteknik.

Jana Cagin är övertygad om att det inte finns några hopplösa fall, allt går att piffa till.

Artikelbild

| Estelle heter de här benen som ger din Ikeamöbel en snyggare hållning.

– Ivar är särskilt hackvänlig, designen är så enkel att det är lätt att addera färg eller vad som helst. Eller ta en trist låg Billybokhylla – tapetsera, montera ben på den och sätt dit några krokar på sidan och vips har du en helt unik och snygg möbel.