Det är en högtidsstund att ta in julgranen strax före dopparedan, doften sprider sig och stämningen är komplett. Sköter du den rätt kan den stå grön och grann ända till tjugondedag Knut. Viktigast av allt är vattnet.

– När granen kommer in i värmen är den supertörstig, en kungsgran kan dricka fem liter det första dygnet! Då gäller det att hänga med. Om granen torkar ut är det svårt att få den att komma igen, säger Anna Benson.

Hon växte upp i granskogen i Småland, sålde sin första julgran som tolvåring och har skrivit "Granboken" (Benzer Publishing).

Artikelbild

| En kungsgransfot rymmer mer vatten än en rödgransfot och passar alla granar.

När man ska skaffa gran gäller det att välja rätt exemplar hos försäljaren. Till att börja med ska den vara så färsk som möjligt.

– Fråga när den är huggen. Om den ska hålla sig fin ska den som tidigast vara huggen i november, men ju senare desto bättre. Många granar importeras från Danmark, trots att vi har så mycket egen skog, och de kan vara huggna redan i oktober, säger Anna Benson.

Det finns flera gransorter att välja på, kungsgran och rödgran är bland de populäraste.

– Rödgranen är vanligast, den doftar mest men barrar också mest och behöver tas om hand. Kungsgranen har tjockare barr och passar många allergiker eftersom den inte doftar lika mycket, säger Anna Benson.

Artikelbild

| Anna Benson är uppväxt med julgranar eftersom hennes pappa odlar och säljer gran. Hon är författare till "Granboken".

Husmorsknepen för hur granen ska vårdas är många. Det pratas om att hälla i alltifrån magnecyl till socker och whiskey i julgransfoten. Men det är ingen idé att mata den med något annat än vatten.

– I skogen finns varken magnecyl eller whiskey, säger Anna.

Artikelbild

| Rödgranen är vår vanliga svenska gran. 80 procent av de tre miljoner granar som säljs till jul är rödgranar. Doftar mycket och gott!

Och apropå julgransfoten – de allra flesta använder fel modell, menar hon.

– De flesta julgransfötter som säljs är trattformade rödgransfötter som inte är ett dugg funktionella. Jag rekommenderar alla att köpa en kungsgransfot, den funkar till alla granar och rymmer mycket mer vatten.

Artikelbild

| Blågran tillhör släktet ädelgranar och är en uppskattad julgran i Sverige. Mycket på grund av den blåa färgen och den karaktäristiska doften. Ädelgranar håller barren betydligt längre än en vanlig gran.

Granexperten själv lämnar granen ute vid jul.

– När jag har jobbat så intensivt med granar så länge är jag nästan trött på dem när julen kommer. Jag har min gran på terrassen och tycker att det är vackert med bara små belysningsljus i den. (TT)