Att fixa julfint hemma behöver inte vara svårt. Det gäller bara att våga prova. Blir det fel så gör det inget, tycker Sofie Stenberg.

Hon är konstnär och inredningsarkitekt, utbildad vid Konstfack och driver nu ett eget företag. Hon, maken och deras tre barn bor i slutet av en villagata i Danmark.

– Vi hittade inget hus i Uppsala, men den här tomten var över. Den är så snäv så ingen ville ha den.

Artikelbild

| Gamla böcker med röd bindning kan bli en adventsljusstake. En ljusslinga med led-lampor ger julstämning. Köksbordet från Röda korset omvandlas till pingisbord varje eftermiddag. Fanettstolarna är från Edsbyverken från mitten av 1900-talet.

Huset har hon ritat själv. Egentligen är det långsmalt, men de stora fönstren på nedervåningen vetter ut mot skogen och skapar en känsla av rymd.

Sofie har just påbörjat årets julpynt – och det finns ett lugn i bostaden. En varm ombonad känsla.

På köksbordet står fyra blockljus i rad på gamla böcker. Sofie har tagit bort böckernas pappersomslag och den varmröda tonen från läderbindningen framträder. Det blir en julröd adventsljusstake.

– Det är fint att dekorera med böcker. Många har gamla boklådor som bara står och man kan nästan alltid få tag på böcker på second hand eller loppis.

Artikelbild

| Bostadsguiden hälsar på hemma hos hållbara julpysslaren Sofie Stenbergs.

Led-slingorna som löper kring ljusen bidrar till julkänslan. Det finns ett genomgående färgtema i mjuka toner av rött, grönt och grått.

På väggen bakom vardagsrumssoffan har Sofie kombinerat en tuschmålning av Alundakonstnären Ragnar Johansson (1913­–1997) med ett eget kompisporträtt och bilder från utrivna boksidor. Allt går i grått och är utplacerat med svart tejp i form av en gran. För den som tycker att det är läskigt att riva ut illustrationer ur böcker tipsar Sofie om att man kan välja boktitlar som redan är lite luggslitna.

Artikelbild

Sofie Stenberg har tömt en tavellist och ställt böcker med röda omslag där i stället.

På en byrå från sent 50-tal står återanvända flaskor fyllda med vatten och grenar från barrträd.

– Jag kan ta in kvistar direkt från skogen. Har du trädgård kan du ta blommor därifrån. När växterna dör är det bara att slänga bort dem.

Artikelbild

| Fyra Lisa Larson-tomtar blir en finstämd adventsljusstake i köket.

Hennes hem är i ständig förnyelse. Barnen har bytt rum på övervåningen ett otal gånger och hon vet inte hur många gånger hon sprungit upp och ned i trappan med en soffa eller andra stora möbler.

– Jag gillar att blanda mönster och färg, men allt är föränderligt. Man kan ju flytta saker, då kan det hända något intressant, säger hon.

Artikelbild

Bostadsguiden bjuder på åtta sidor jultema och hälsar på hemma hos hållbara julpysslaren Sofie Stenbergs. Hemma i villan i Danmark skapar Uppsalakonstnären Sofie Stenberg julmys av second hand-fynd och nyponkvistar från naturen. Dessutom tipsar vi om konsten att stöpa egna ljus och ger praktiska skötselråd om julens blommor.

När något tillkommer tar hon undan något annat. Som de röda böckerna som står på en tavellist, där fanns tidigare annan konst.

– Det är ett bra tips: plocka bort saker innan du tar fram julpyntet.

Artikelbild

| Det behöver inte vara krångligt att göra julfint. Sofie Stenberg gör en adventskalender till barnen av en gammal prydnadshylla. Slingan med led-lampor ger julljus.

Mycket av möblemanget har Sofie Stenberg hittat på Blocket eller i second hand-affärer i Uppsala. Hon har ett stråk genom Boländerna som hon brukar köra någon gång i månaden. Först Åkerbruket, sedan längs Bolandsgatan till Myrorna, Röda Korset och Erikshjälpen.

Hittar hon något hon gillar slänger hon in det i bilen direkt.

Artikelbild

| I ett fönster står rengjorda äppelmosburkar med ljus i. De får nytt liv som ljushållare.

Bakom en inbyggd garderob innanför köksdelen har Sofie sin ateljé. Här finns flera pågående projekt. Hon brukar göra en julkalender till barnen varje år, men ingen är den andra lik. I år utgår den från en gammal prydnadshylla.

Hon råder föräldrar att (när det inte rör hemliga presenter) involvera barnen i julpyntet.

Artikelbild

I köksdelen hänger ett fredsmärke av barrkvistar. Böjda gamla galgar har klätts med grenar från skogen.

– Det är kul att pyssla med dem, de har så mycket fantasi.

Hon och hennes tre barn brukar göra julstjärnor av papper. Mönster och instruktionsvideos hittar barnen snabbt på Youtube.

Artikelbild

| Ett färgtema med rött och grönt kan skapa julstämning, utan att det blir kitschigt. Bruno Mathsson-fåtöljen med William Morris-tyg är ett Blocketfynd. En stor porslinsblomma ger grönska.

Ett annat enkelt jultips är att rita med vita whiteboard-pennor på fönstren. Det går att göra en julkrubba eller något, tycker Sofie Stenberg.

Hon vågar prova, och det har hon nog alltid gjort. För henne verkar det enkelt att göra julfint. Kanske kan det vara det för dig med?