Han är musikälskare, konstälskare och en stilsäker samlare, känd från Uppsalas kulturliv. Under tio år var Patric Kiraly producent på Uppsala konsert och kongress, numera är han både utvecklingsledare på Uppsala konstmuseum och konstnärlig ledare för Allt ljus på Uppsala. Patric Kiraly känner de flesta i stan och har trådar lite överallt.

Nyligen satt han i juryn på Grillska kortfilmsfestival och tittade på vad gymnasieelever gjort.

– Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men jag satt nästan och grät.

Artikelbild

| Färgskalan i vardagsrummet är dominerad av vitt, med inslag av svart och grått och stilsäkra möbelval.

Det är den formen av konst och musik som Patric Kiraly älskar, sådant som får en att känna, att uppleva något.

Vid första anblick skulle en del kanske säga att Patrics hem är kalt. Men det är långt från sanningen. I Industristaden har Patric och hans fru Cecilia skapat ett personligt hem, fullt med små överraskningar, som alla berättar en historia om familjens liv eller familjemedlemmarnas bakgrund.

I hallen möts du av en gyllengul färg, titta till vänster och där hänger två höga grafiska tavlor, lite daterade i Bob Marley-stil.

– Tavlorna betyder massor för mig. När min mamma var alldeles för ung var hon ihop med en konstnär som gav henne de här. Jag har växt upp med dem och en dag sa jag: “Kan jag få låna en?”

Artikelbild

| I vardagsrummet finns delar av hans stora samling cd-skivor. Flera av dem är signerade av artisterna själva.

Småningom fick Patric låna det andra verket också. De båda tavlorna av Lars Hejll är fortfarande bara på lån, men de är en del av familjens hem.

– Det är fint. Det är grejer som är personliga. Ens hem ska visa ens liv, säger Patric Kiraly.

Artikelbild

| Hemma hos en utvecklingsledare för Uppsala konstmuseum finns det förstås mycket konst. Här en vernissageinbjudan till en Andy Warhol-utställning på Moderna museet.

LÄS MER: Hemma hos-reportage, inrednings- och trädgårdstips

Han är familjens samlare och förutom vägghyllorna med över tusen cd-skivor finns här ett 20-tal par skor, ett 30-tal kylskåpsmagneter och en stor mängd konst och affischer som drar blickarna till sig. Det är en mix av stilar, som ändå går ton i ton.

Artikelbild

| Patrik Kiraly har hittat hem i sin moderna lägenhet i Industristaden.

En färgstark lampa, som ger mönster över vardagsrumsväggarna på kvällarna, är ett minne av hans morfar, konstnären Arne Björneborn. I hallen till sovrummen hänger Zlatan Ibrahimovic storformat, en reklamaffisch för Martin Schoellers tidigare utställning på Fotografiska.

– För jag älskar Zlatan!

Artikelbild

| Det tog ett och halvt år innan frun Cecilia tittade närmare på legofiguren, ansiktet kändes bekant. Titta närmare du med! Det är Patric Kiraly själv i Supermandräkten.

Dynamiken i hemmet tycks vara att Patric Kiraly tar hem saker, frun Cecilia Kiraly rensar bort. Patric betonar att deras stil är gemensam, familjen bygger sitt hem tillsammans. Bland cd-skivorna finns en liten legofigur som har Patric Kiralys eget ansikte och i ett fönster står små Mumin-liknande figurer av danska designgänget Studio Arhoj, som Patric köpt från Uppsala konstmuseum. Små överraskningar som kryddar hemmet med livshistorier.

En hörnlägenhet i Industristaden med utsikt mot pågående nybyggnationer kanske låter tråkig för en del. Området har ett oförtjänt dåligt rykte tycker Patric Kiraly.

Artikelbild

| Köksstolarna är nyproduktion av designklassiker från Ray och Charles Eames och köksbordet är från Hay i samarbete med Ikea.

– Jag kan bli provocerad av att man talar om Industristaden som det förlorade området. Man har ju världens chans, det här kan bli något helt amazing. Jag älskar ruffigheten kontra det moderna som finns här.

Samma känsla går igen i bostaden, så klart.

Artikelbild

| “Inred inte för ett Instaflöde”, säger Patric Kiraly. Ett hem är personligt och något man ska leva i, tycker han.

– Vi bor ju i Industristaden. Vi vill ha lite industrikänsla, säger Patric Kiraly.