Det är Svensk Fastighetsförmedling som med hjälp av statistik från Valueguard kartlagt flyttströmmarna de senaste tre åren och listar vilka bostadsområden där Uppsalaborna i genomsnitt bor längst och kortast tid. Kvarnbo/Starbo toppar listan med en genomsnittlig boendetid på över 40 år och där i genomsnitt bara 1 av 84 hushåll per år flyttat de senaste tre åren. Området är ett av flera i Uppsala där genomsnittstiden är över 40 år.

– Det är inte förvånande att de stadsdelarna där Uppsalaborna bor längst är villaområden. De som köper villor bor kvar i längre utsträckning och just stadsdelen Kvarnbo/Starbo är i detta fallet mycket populärt. Området ligger nära centrum, men också nära till naturen, säger Andreas Lindqvist på Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala i ett pressmeddelande.

Andra områden i Uppsala där boendetiden i genomsnitt är över 40 år är Husbyborg, Kungsgärdet, Håga, Polacksbacken, Vreta Ytternäs, Graneberg/Flottsund och Flogsta.

Artikelbild

| Inte oväntat är omsättningen på bostäder störst på Rackarberget i Uppsala, området domineras av studentbostäder.

Kortast tid i Uppsala bor man inte oväntat på Rackerberget, som nästan uteslutande består av studentbostäder. Boendetiden där är 8 år. Andra områden där Uppsalabor relativt kort tid är Rosendal, Ling, och Fålhagen.

– I de bostadsområdena där Uppsalaborna bor kortast är det många små lägenheter där unga och studenter bor. Detta bidrar till den korta boendeperioden, kommenterar Andreas Lindqvist.