Prisskillnaderna varierar kraftigt mellan kommunerna i Uppsala län, det har flera prisjämförelser visat. Nu har Svensk Fastighetsförmedling listat i vilka kommuner som man får mest respektive minst boyta på fritidshuset för en miljon kronor. Kartläggningen av marknaden för fritidshus bygger på uppgifter från Svensk Mäklarstatistik och gäller försäljningar under perioden april 2018–mars 2019. Av de kommuner i länet där i snitt 25 försäljningar skett per år är Tierps kommun billigast på fritidshusmarknaden. För miljonen får man här 67 kvadratmeter fritidshus. Länets dyraste fritidshus finns i Östhammars kommun. Här räcker pengarna till 39 kvadratmeter.

– Tidigare har många svenskar haft utrymme att låna pengar på sina befintliga bostäder för att investera i fritidsboenden. De införda amorteringskraven gör det dock svårare, vilket har skapat en mer segregerad marknad för fritidshus, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Övriga kommuner i länet som finns med i kartläggningen: Enköping: 41 kvadratmeter, Heby: 57 kvadratmeter, Uppsala: 45 kvadratmeter.