När man gör ett besök är det svårt att föreställa sig. Victoria och Ola Andersson beskriver att deras lägenhet, innan de flyttade in och gav den en grundlig makeover, var en prunkande urladdning av orange och gult, med gröna element och ett svart badrum. Och det fanns en murrig salong, ett så kallat ett ”herrum”. Nu är nästan allt i funkislägenheten från 1936 renoverat och paret har omvandlat den till en ljus oas inredd med skandinaviska designklassiker i färger som samspelar genom hemmets fyra rum.

Sedan är det förstås utsikten. Att både stadsparken och slottet ständigt tittar in i hemmet var avgörande när paret flyttade in i lägenheten för drygt två år sedan.

Victoria har jobbat som inredare sedan 14 år tillbaka och driver nu Ett hem – inredning och styling, tillsammans med kollegan Caroline Jägerstig. Hon har strävat efter att henne eget hem ska andas enhetlighet och harmoni.

Artikelbild

| Köket är Victoria Anderssons favoritrum i hemmet.

– Jag har stått bland stenskivor och golvfärger, knoppar och kök. Jag är mycket för att allt ska hänga ihop. Och här kunde vi gå all in för att få allt att harmonisera från början. I mitt jobb stylar vi inför försäljning till väldigt många kunder och märker att det finns ett stort intresse för att presentera sitt hem på bästa sätt inför försäljning. Det som får folk att må bra är att det finns ett flyt i detaljerna, harmoni. Det har och blivit en del av min privata inredningsfilosofi och jag jobbat mycket med det härhemma. Men det är Ola har fixat stordragen!

Ola, som är sportchef på Sirius Fotboll, berättar att paret flyttade till lägenheten mitt i stan efter 19 år med villa och trädgård.

– Vi hade tröttnat på gräsmattan och att all tid och alla pengar gick till huset. Och vi kände väl lite att vi var klara med villa efter att ha bott där så länge. Vi är inga trädgårdsmänniskor heller. Vi satt mest på altanen.

– Vi vill gärna sitta ute, så balkongen var avgörande, berättar Victoria. Det är lugn trafik här utanför, det är bara ett cykelstråk. De har salsakurs på baren här nere ibland så förra sommaren dansades det på trottoaren här nedanför. Det kändes som om man var utomlands.

Artikelbild

| Efter 14 år som inredare har Victoria Andersson ett tränat öga för detaljer.

Det är inte svårt att förstå att balkongen var utslagsgivande. Den är 12 meter lång och sträcker sig över tre rum, parallellt med stora fönsterpartier med panoramakänsla. Och den skyms inte av några gardiner i fönstren.

Men känslan av ljus och rum kom inte gratis. Det har rivits garderober, byggts nytt kök, renoverats badrum, målats om, slipats golv och slagits ut väggar för att göra det mesta av ljus och utsikt.

Artikelbild

| Svenska och danska inredningsdetaljer dominerar inredningen.

– Vi rev ganska mycket garderober, det var mycket som var inbyggt liksom i en gång. Allt var väldigt smalt och trångt, berättar Victoria.

– Det var en u-båtskänsla i gångarna, instämmer Ola.

Artikelbild

| Katten Doris trivs i soffan.

– Det var som att bygga någonting från grunden, säger Victoria. Vi var ju tvungna att bygga om allting, men då fick vi också välja allt från början. Det var inte en renovering där vi satt och lappade utan det blev en nystart. Det blev kul, även om det såg ut som en krigszon till att börja med, de bara rev och rev och rev.

När det renoverats klart om satsade paret på stilsäker och klassisk inredning med många danska och svenska designers. Victorias filosofi, som hon har med sig i både jobb och det egna hemmet, är att med omsorg välja det som får ta plats i synfältet.

Artikelbild

| Enhetlighet och harmoni är nyckelorden i parets hem.

– Samtidigt som det ska finnas en röd tråd i material och färger så är det ändå viktig att välja ut personliga och vackra detaljer som kan sticka ut på olika sätt. Jag tror på att få bort plottret och det onödiga. Vi får så mycket intryck ändå idag, så vi måste få lite lugn någonstans.