Ska larmet sitta i bostaden eller sommarstugan? Hur många fönster behöver övervakas? Det är många frågor att ta ställning till när man skaffar ett nytt hemlarm. Stefan Tärnell, som grundat hemsidan larmkollen.se, tycker det är viktigt att larmet också varnar för brand och vattenläckor.

– Ur säkerhetssynpunkt är det bäst att ha en larmcentral som reagerar snabbt, men då blir det en högre kostnad, säger han.

Han påpekar att billigare lösningar ofta innebär att kunderna själva måste övervaka systemet eller ha larmet kopplat till en granne. Sensor Alarm, som har lägst startkostnad i vår jämförelse, innefattar grannsamverkan. Tanken är att en inbrottstjuv ska bli skrämd när någon i närheten tänder sina lampor. Vid ett utlöst alarm går det ett par minuter innan larmcentralen kopplas in.

Artikelbild

| Via en röstenhet kan man komma i direktkontakt med larmoperatören. Som regel har man cirka fem minuter på sig att avbryta ett falsklarm.

Svenska Alarm skickar däremot en väktare på en gång. Men det kan bli dyrt om man inte hinner meddela att det är falsklarm.

– Det är bra om det ingår fria utryckningar, säger Stefan Tärnell.

Sector Alarm, som hamnar på andra plats i vår jämförelse, erbjuder sig att åka ut för att titta till hemmet efter exempelvis strömavbrott. Där ingår också ett trygghetslarm. Men systemet är näst dyrast efter Verisures, som trots det höga priset får en topplacering tack vare ett omfattande skydd. Verisure kan exempelvis larma om möss har flyttat in och genom en röstenhet kan larmoperatören skrämma iväg inbrottstjuvar.

Kommunikationen med larmcentralen sker genom bredband och flera mobilnät, vilket ska garantera en ständig uppkoppling.

Artikelbild

| Kamera, vibrations- och rökdetektorer är några av beståndsdelarna som ingår i ett hemlarmspaket.

– Att bara ha det ena eller andra är lite begränsande och att endast ha GSM är den största begränsningen. Men hyfsat många tycker att det är en fördel om de till exempel inte har internet i sommarstugan, säger Stefan Tärnell.