1. Hur ser inredningstrenderna ut för hösten och vintern?

– Sammet kom redan i våras, men det fortsätter. Man vill ha mjuka, inbjudande och fluffiga material med jordfärger och varma kulörer. Vinrött är tillbaka, vi ser bränd orange, mörkgrönt och lite matt, bränd laxrosa och senapsgult – speciellt på accessoarer och lösa tillbehör som kuddar, gardiner och mattor. Att man blandar vinrött, senapsgult och laxrosa är helt nytt. Det har jag inte sett tidigare.

2. Vilka tapeter är det som gäller?

Artikelbild

| Madeleine Gesar är inredare och kreatör och ger tips om hösttrender.

– Det är väldigt mycket natur, organiskt som växter och blommor och otroligt mycket djurtryck av alla de slag, hundar, tigrar och papegojor. Det är lekfullt och man blir glad av dem.

3. Vilka material är på gång?

– Väldigt blandade material som sten, metall och skinn – allt som är naturligt. Marmorskivorna är fortsatt aktuella, men de har blivit mer åt det gröna hållet. Allt ska kännas naturligt och äkta och lutar åt det nordiska bleka hållet i träslagen. I textilier som gardiner använder man mer tunga material och mer mönster.

4. Något nytt om golv?

– Nu målar man in väggar, lister och tak i en harmonisk skala, en enhet inom samma kulörfamilj, färgstilen på golvet till exempel hoppar inte ut från helheten.

5. Och hur ser det ut i köket i höst?

– Generellt skulle jag vilja säga att köken inte är lika öppna som förut. Saker ska vara lite mer udda och man stänger inte in allt i skåp. Öppna hyllplan och gärna ett udda skåp vid sidan om för tallrikar. Lite mer personligt och mer patina än det varit på länge.