– Det finns många oskrivna regler när det gäller mönster och färger, men jag tänker i stället, varför inte? Var lite lekfull, våga blanda och ge, säger Lotta Ahlvar, projektledare för Formex.

Nordens största branschmässa för inredningsdesign arrangeras varje höst och vinter och sätter de senaste trenderna under lupp. Höstens huvudtema, ”unexpected gatherings” hyllar slumpmässiga möten och oväntade kombinationer av fint och fult.

– Jag tycker att man kan utgå från det man har, det är det enklaste sättet att förnya på. Samla ett gäng ljusstakar i stället för att ha dem utspridda på olika bord, eller bygg ett stilleben av vaser, säger Lotta Ahlvar.

Artikelbild

| Trenden botanisk barock bjuder in stora blomsterarrangemang i våra hem och man får med fördel blanda äkta vara med evergreens, konstgjorda blommor.

Med årstidsväxlingen skiftar färgkartan och går i nyanser som tegel, terrakotta, sandbeige, konjak, ishavsblått och lejongult.

– Skalan är ganska dov men ändå intensiv. Det här väldigt ljusa idealet håller på att förändras, men har man sett något länge blir ögat bekvämt med det, så det tar lite tid.

Tygerna får gärna vara i tjock sammet och drapera både kuddar och hela soffor. Samtidigt gör gardinen ett storstilat återtåg i hemmet, liksom dukar och andra textilier.

– Gardinen har kommit tillbaka och de ska vara långa, nästan för långa så att de ligger på golvet. Jag tror att det beror på att det har varit avskalat så länge, nu ser vi en pendelreaktion. Det är också otroligt mycket sammet och ulltextilier i dova färger. Och tunga sammetsdraperier! Vi boar in oss och skapar en kokong, säger Lotta Ahlvar.

Artikelbild

| Trenden ”tinted love”, på svenska ”färgomani”, är lekfull på gränsen till banal. Starka färger som chockrosa och turkost ingår i paletten.

Formex hämtar bland annat inspiration från konstnärer, möbelmässor, de internationella modehusen och världens bästa kreatörer av skyltfönster. Mässans hedersgäst var den brittiska inredningsdesignern Abigail Ahern.

– Hon är inte så känd här, men en riktig stjärna i England. Hennes stil kan beskrivas som mysig och ombonad, maximalistisk snarare än minimalistisk. Den är lite dekadent och sensuell med dramatiska mörka toner. Brittiska inredare har ofta en ganska excentrisk stil.

Artikelbild

| Den brittiska inredningsdesignern Abigail Aherns hem.

Abigail Ahern arbetar mycket med evergreens – blommor som alltid blommor, en trend som är brännhet i höst.

– En gång i tiden var konstgjorda blommor det fulaste man kunde ha, men de kreationer jag ser nu orsakar habegär, de är helt fantastiska och efterliknar naturen. En tulpanbukett kan vara som snyggast precis när bladen har börjat falla ned på bordet.

Artikelbild

| Högklassigt hantverk fortsätter att vara intressant, både som bruksföremål och dekoration.

Trenden ”botanisk barock” flirtar med renässans, rokoko och det dekadenta 1970-talet.

– Man kanske inte kan göra om hela sitt hem i barockstil, men man kan roa sig med att göra fina blomsteruppsättningar. Nu är många blommor i säsong, passa på att ta i lite och placera dem i en champagnekylare eller fyll en hel hink.

Artikelbild

Nyanser av lila, fuchsia och skogsgrönt är några av ingredienserna i trenden ”botanisk barock”.

Vad gäller material är metaller fortfarande aktuella och hela färgskalan finns representerad: silver, krom roséguld och koppar.

– Det intressanta är att vi nu ser badkarsblandare i rödguld. För några år sedan tror jag att vi hade haft svårt att föreställa oss något annat än krom i badrummen.

Artikelbild

Trenden ”högklassigt hantverk” går i milda toner av bland annat grått, sandbeige och nötbrun.

Obearbetade material, som sten, är också i blickfånget och intresset för hållbarhet och hantverk växer.

– Förr användes inte trä med kvisthål, nu är man mer mån om resurserna, inget kastas utan allt återvinns i produktion. Vi fortsätter att röra oss mot det handgjorda och småskaliga, vi vill att det vi köper ska vara ärligt och äkta och tittar på varudeklarationerna. Det handlar om att spara på jordens tillgångar och minska spillet, säger Lotta Ahlvar.

Artikelbild

Färgkartan för trenden ”tinted love”, som gärna mixar starka färger i rebelliska kombinationer.

Hösten handlar också om en dos surrealism och kubism, med sneda vinklar och hemliga vrår.

– Med en fondvägg i en mörkare färg kan man leka med perspektiven och trycka ihop rummet, säger Lotta, som själv har testat gult och grönt hemma i matrummet.

Artikelbild

| Den brittiska inredningsdesignern Abigail Ahern är hedersgäst på Formex-mässan. Hon använder sig gärna av mörka färger och hennes stil beskrivs som ombonad och excentrisk.

För den som gärna brassar på finns det förstås alla möjligheter att göra stora förändringar.

– Vill man vara riktigt vågad kan man bygga om sina breda dörrar till ett valv och kanske måla dem i terrakotta. Dörrkarmar och lister kan målas i starka färger och i taket kan man måla en mörk färg som går ned en bit på väggen, det skapar djup och dimension och är långt från våra vita väggar och lister, säger Lotta Ahlvar.

Artikelbild

| Den brittiska inredningsdesignern Abigail Ahern använder sig gärna av mörka färger och hennes stil beskrivs som ombonad och excentrisk.

Fotnot: Höstens Formex äger rum 21–24 augusti. (TT)