Mitt i mörkaste midvintern, när naturen vilar under snön – då kan hyacinten sträcka på sig, slå ut från knopp till full blom på fönsterbrädan och sprida sin söta blomdoft. Kanske är det därför den fått fäste som julblomma i Sverige.

– Jag gillar att se växter utvecklas, och hyacinten är så kraftfull när den slår ut, säger blomsterkreatören Gunnar Kaj.

Att arrangera hyacinter behöver inte vara svårt, det räcker med att plantera om den i en fin kruka. Men Gunnar Kaj tillför gärna någonting, som en kvist eller lite mossa.

Artikelbild

| Hyacinter i grupp.

– Kvistar är bra som stöd om hyacinten ranglar iväg och blir lång och instabil. Det händer lätt om den står för varmt och mörkt och får för mycket vatten, säger han.

Ett annat alternativ är att snitta av förväxta stänglar och använda som snittblommor. Eller att sätta hela löken i en vas.

– Hyacinter behöver inte så mycket, det mesta finns redan i själva löken. Så det går utmärkt att ta bort jorden och sätta löken i en hyacintvas eller en glasburk. Men det är bara rötterna som ska vara i kontakt med vattnet, inte själva löken, säger Gunnar Kaj.