I augusti i fjol toppade prisutvecklingen för bostäder. Det blev inget större ras, men återhämtningen går långsamt. Ändå verkar det inte vara någon fara på taket: sju av tio svenskar som äger sin bostad tror att priserna i deras område kommer fortsätta att öka eller ligga still under det kommande året, enligt en undersökning av YouGov på uppdrag av Danske Bank. I undersökningen fick ett urval på 5 040 svenskar svara på frågor om sin ekonomi.

– Förvånansvärt få oroar sig för att bostadspriserna ska fortsätta sjunka. Med tanke på hur låg omsättningen på bostadsmarknaden är och hur stort utbud av osåld nyproduktion det finns i storstadsområdena, är risken stor att priserna sjunker ytterligare i höst, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank Sverige i ett pressmeddelande.

Det är heller inte så många som oroar sig över ränteutvecklingen. Bara 9 procent bekymrar sig över kommande ränteuppgång. Av undersökningen framgår att Göteborgare är mest oroliga för räntan medan Stockholmare är de som nervöst kollar prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

– Många bolånetagare har vant sig vid låga räntor men det kan vara en farlig inställning, särskilt för högt belånade storstadsbor. Att passa på att amortera och spara till en räntebuffert är viktigt, säger Maria Landeborn.