Jordgubbar med grädde, jordgubbar med socker, till sylt och saft eller precis som de är hör den svenska sommaren till. Och vi sätter i oss mängder!

- Bara under midsommarhelgen äter vi sex till sju miljoner liter svenska jordgubbar. Totalt äter vi cirka 40 miljoner liter under en säsong, berättar Anna Benson, författare till "Jordgubbsboken".

Det inte Anna vet om jordgubbar är inte värt att veta, hennes pappa drev jordgubbsodling och hon jobbade varje sommar med att plocka. Hennes egen favoritsort heter Zephyr.

Artikelbild

| Totalt äter vi cirka 40 miljoner liter svenska jordgubbar under en säsong.

- Det är inte bara för att den är så söt, utan också för att den väcker nostalgi hos mig. Zephyr finns knappt längre eftersom den har låg hållbarhet. Även Rumba har en fantastisk lång eftersmak och passar väldigt bra som garnityr till bakverk eller tillsammans med ett glas bubbel.

Jordgubbssmaken gifter sig extra fint med champagne, tycker Anna. Andra klassiker är vanilj, rabarber, citron och – enligt vissa – choklad. Anna Benson är uppvuxen med jordgubbar och mjölk med socker på.

- Det är nog fortfarande det allra bästa, även om det inte blir så ofta längre. Numera har jag jordgubbar i smoothies i stort sett varje morgon.