En del hyresvärdar har inskrivet i hyreskontraktet att studsmattor är förbjudna. Bland annat på grund av rädsla för skadestånd vid eventuella olyckor. Men enligt ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen är det ändå inget giltigt skäl för uppsägning.

– Så länge det inte skadar fastigheten kan en fastighetsägare inte säga upp en hyresgäst även om förbudet finns i kontraktet, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Om man är hyresgäst med lägenhet i markplan är det man själv som är ansvarig för det som förvaras och ställs upp där. Värden kan ha önskemål kring det, men det är alltså knappast skäl till uppsägning.

– Många hyresvärdar är rädda för skadestånd om det skulle ske en olycka men det finns ingenting som säger att de blir det om exempelvis studsmattan eller poolen är uppställd på ens egen gräsplätt.

Frågan har lyfts efter en studsmatterelaterad händelse i Kalmar, som ledde till att de boende fick brev från värden Rikshem där det stod att exempelvis en studsmatta eller uppblåsbar pool inte får förläggas på vare sig gemensamma eller egna ytor.