JULSTJÄRNA– Julstjärnan gillar inte drag, inte för svalt och tål inte minusgrader på vägen hem. Se till att packa in den ordentligt och var försiktigt med att vädra fönstren när julstjärnan står nära. Den vattnas med ljummet vatten men vill torka upp lite mellan vattningarna. Vill man att den ska leva länge placerar man den vid fönstret. Ser man den som en slit-och-släng-växt så spelar det ingen roll var den står, säger Ann-Catrin Thor.

AZALEA– Azalean är en växt som inte gillar varma bostadsrum – den nästan föredrar kyla. Har man möjlighet mår azalean bra av att stå svalt över natten. Rotsystemet ska hållas fuktigt men den får inte stå i vatten. Ska man bevara den ska den stå i ett fönster men man ska vara försiktig med värmen från element som dumt nog är placerade just vid fönster.

AMARYLLIS– Amaryllisen vattnar man regelbundet och man får gärna använda näring i vattnet för att bevara den längre. Men det är viktigt att man inte låter den stå i vatten för då ruttnar löken. Ju mer blad som växer desto mer vatten behöver den.

Artikelbild

Ann-Catrin Thor, trädgårdsexpert.

LÄS MER: Koll på krukväxterna

HYACINT– Hyacinten är liksom amaryllisen en lökväxt och vattnas på liknande sätt. Båda växterna mår även bra av att stå svalt över natten.

Efter jul behandlar Ann-Catrin Thor både hyacinten och amaryllisen som vanliga krukväxter.

– Sen planterar jag ut löken under våren eller försommaren. Hyacinten klarar av det svenska klimatet, men amaryllisen måste man ta upp innan det blir för kallt, säger hon.