Nu fylls marknader och blomsteraffärer på med vackra julgrupper. Men det kan hända att det är något i arrangemanget som inte faller en i smaken, en favoritväxt man saknar eller en kruka i fel stil. Så varför inte göra din egen julgrupp i stället – och få den exakt så som du vill ha den. En julgrupp som du har gjort själv är också en trevlig gå bort-present så här i jultider. Och du behöver inte kasta bort den bara för att julen är över.

– Du kan behålla basen i julgruppen, men ta bort juldekorationerna och byta ut en del växter. Du kanske vill ha en vit kalanchoe till nyår i stället för den röda till exempel, och en gul eller orange till påsk, säger Julia Stenmark, florist på Blomsterlandet i Bromma i västra Stockholm.

Men att byta ut några av växterna kan bli aktuellt tidigare, eftersom komponenterna i arrangemanget kan ha olika hållbarhetslängd. Lökväxter, som hyacint och amaryllis, brukar man behöva byta ut eller ta bort tidigare än andra växter som står sig längre.

Artikelbild

| Häll ned lecakulor i botten på krukan, cirka 2–4 centimeter. Fyll på med blomjord.

Tänk annars på att försöka välja plantor som har liknande skötselråd när du planerar julgruppen. Hur mycket vatten de behöver, vilken temperatur de trivs i och om de tycker om att stå ljust eller mörkt. Till viss del får man också anpassa efter de växter som är känsligast.

– Lökväxterna vill ha det ljust, men inte stå direkt över ett element. De vill inte ha så mycket vatten heller, och man ska inte vattna direkt på löken utan runt om.

Det brukar räcka med att vattna en gång i veckan, men stick gärna ned fingret i jorden för att känna efter om det är torrt eller fuktigt.

– Annars är det din smak som avgör vad du placerar i krukan. Vill du ha något som doftar eller inte? Hyacinten har den klassiska, skarpa doften som många kopplar till julen, medan vissa amaryllissorter har en mildare doft och andra blommor inte doftar något alls.

Artikelbild

| Orkidén är högre än övriga växter och därför behövs ett extra lager jord runt den för att allt ska hamna i samma höjd.

Ska julgruppen stå i ett uterum passar det inte särskilt bra med en julstjärna, eftersom den är känslig för drag och kyla. Där lämpar det sig bättre med julros, ljung och cypress, till exempel. Anpassa också storleken på blommorna, och antalet, efter krukans storlek. Låt dem framhäva varandra genom färger som skapar kontraster samt olika höjder och storlekar som samspelar.

Testa dig fram till en bra placering av växterna innan du sätter ned dem i jorden. Ta hänsyn till att vissa kommer att bli större och tänk på hur det kommer att se ut då.

Artikelbild

| Låt den fina kuddmossan täcka all synlig jord.

– Tänk att blommorna ska ”titta” på dig, så om du ställer julgruppen med orkidén mot en vägg ska blommorna titta ut mot rummet.

Till den ena varianten Julia visar, en lite mer klassisk julgrupp, väljer hon hyacint, rumsen, brokbladig murgröna och kalanchoe, som kan bytas ut mot en julstjärna.

Artikelbild

| En batteridriven ljusslinga lyser upp och bidrar till en stämningsfull belysning hemma.

– Båda har den röda färgen, men kalanchoen är lite tåligare och håller längre. Den brokbladiga murgrönans ljusare nyans bryter av mot övriga färger.

När det gäller kärl kan du exempelvis välja material som metall, keramik, korg eller glas. Om du använder en korg bör den vara inplastad eller så lägger du själv i plast för att hålla fukten inne.

Artikelbild

| Testa dig fram till den placering du vill att växterna ska ha innan du lyfter ut dem ur innerkrukorna och sätter ned dem i jorden.

– Tänk på att skölja mossan om du plockar den ute i naturen, så att du inte får med dig småkryp in. Ta bort den nedersta bruna delen, och rensa lite så att det är de fina delarna som blir kvar. Mossan är inte bara dekorativ, utan hjälper också till att bevara fukten i jorden.

Arrangemanget i den höga metallkrukan på fot är dekorerad med en ljusslinga som lyser upp blomgruppen och ger extra mysbelysning. Ljusslingans batterier är skyddade i ett plasthölje som kan gömmas i krukan. Det kan också placeras bakom krukan om den ska stå mot en vägg eller i ett hörn.

Artikelbild

| Lökväxter, som hyacinten, bidrar med härlig juldoft men den kan man behöva byta ut efter ungefär en månad, medan övriga växter i gruppen står sig längre.

– Jag valde en slinga med ett kallt, vitt ljus som passar bra ihop med den vita orkidén. Det varmare, gulare ljuset passar bättre ihop med guld och röda, mörkare färger.

Dekorationer till gruppen kan du införskaffa direkt från naturen – som kottar eller kvistar – köpa eller pyssla ihop själv.

Artikelbild

| Om renlaven har torkat kan du fukta den lite för att göra den mer formbar.

– Jag tycker absolut att man kan gå loss med kottar, tomtar, svampar och rosetter. Men vill du att blommorna ska komma fram mer kan det vara bra att skära ned lite på pyntet. (TT)

JULENS BLOMMOR – SÅ FIXAR DU DET SJÄLV

Artikelbild

| När det gäller pynt är det bara den personliga smaken som avgör. Ett prydnadsäpple på en pinne skapar en fin kontrast mot den vita renlaven och de gröna växterna.

Hyacint på en bädd av renlav

Du behöver:

Artikelbild

| En högre variant med orkidé i metallkruka på fot, smyckad med en ljusslinga, och en lägre i vitmålad keramikkruka med bland annat kalanchoe, rumsen och brokbladig murgröna.

Hyacint

Rumsen

Brokbladig murgröna

Kalanchoe, alternativt julstjärna

Blomjord

Lecakulor

Vit renlav, även kallad fönsterlav

Vitmålad keramikkruka

Prydnadsäpple på pinne

Gör så här:

1. Häll ned lecakulor i botten på krukan, cirka 2–4 centimeter. Fyll på med blomjord.

2. Testa dig fram till den placering du vill ha av växterna, innan du sätter ned dem i jorden. Vattna dem så släpper de lättare från innerkrukan.

3. Fyll på med mer jord när du har satt ned alla växter. Halva hyacintlöken ska vara ovan jord. Tryck lätt på jorden och vattna litegrann. Lökväxter vill inte ha så mycket vatten, så häll mer på andra sidan och tänk på att inte vattna direkt på löken utan runt om.

4. Placera ut den övre, fina delen av laven så att den täcker jorden. Är den torkad kan du fukta den lite för att lättare kunna forma den. Stick slutligen ned prydnadsäpplet där du tycker att det passar.

(Bild 11–18)

Orkidé med kuddmossa och ljusslinga

Du behöver:

Orkidé

Barrväxt

Echeveria, här med dekoration av glittrig konstsnö som går att tvätta bort

Amaryllis 'Alfresco', även kallad miniamaryllis

Kuddmossa

Lecakulor

Blomjord

Hög metallkruka på fot

Liten batteridriven ljusslinga

Gör så här:

1. Häll ned lecakulor i botten på krukan så att de täcker upp ungefär en femtedel av krukan. Fyll på med blomjord.

2. Testa dig fram till rätt placering av växterna innan du tar bort innerkrukorna och trycker ned dem i jorden.

3. Orkidén vill inte ha vanlig blomjord och får därför stå kvar i orkidékomposten i innerkrukan. Placera den där du vill ha den och fyll på med jord runt om, så att övriga växter kommer upp till samma höjd. Sätt sedan ned de resterande och fyll på med lite jord.

4. Lägg ut kuddmossan, den får gärna sticka upp lite ovanför krukan. Vattna mellan bitarna av mossa så att det rinner ned i jorden. Ringla slutligen ljusslingan över arrangemanget och tryck ned den lite i mossan.