Människans förkärlek för innovationer gör att begåvade personer fortsätter att utveckla tekniker och prova hur de kan förbättra vårt liv. Som dammsugarroboten, som tar bort kaksmulorna när du är på jobbet eller diskmaskinen, som tuggar på och spolar rent ett varv till.

Men för att en tekniskt avancerad produkt ska bli kommersiell och lyckas finansiellt behövs en bra idé som fyller ett behov hos människor, som inte upplevs som redan fyllt.

Innovatörerna bakom brittiska teknikföretaget Moley Robotics marknadsför ett par robotarmar som en assistent i köket. Av priset att döma riktar de sig mot världens lyxsegment.

I en reklamfilm introduceras de två skinande stålarmarna som (likt robotarmarna i Skalmans hus) glider fram över den inkluderade köksbänken. Ena armen formar ett okej med stålfingrarna, som en blinkning till kameran. Köksroboten härmar mästerkocken Tim Andersons rörelser och lagar fin restaurangmat direkt i hemmet. Det låter ju fantastiskt.

Själv lämnar jag gärna matlagningen till någon annan, men till en robot? Hemma hos oss är köket hemmets hjärta. Min man lagar kulinarisk mat och jag rycker in ibland och kan göra ett omtalat potatismos.

Det blir ett lugn i boet, tankarna skingras när någon av oss hackar, blandar och kryddar. Ibland jobbar vi ihop, andra gånger slänger någon ihop något snabbt. Sedan äter hela familjen tillsammans och analyserar smaker och texturer. “Vad kan göras bättre till nästa gång?” “Var det tillräckligt med salt?” Vi berättar också om vår dag i skolan och på jobbet och om det som var bra och dåligt.

Vad händer med denna stund av samvaro om vi utan ansträngning kan käka perfekt robotmat? När robotarmarna arbetar i köket kommer de påminna om sin existens. Robotkocken tar över hemmets kärna – och tar en syssla från familjen. Men vi behöver åtminstone lite vardagsslit i vårt hem. Det är det som gör det till vårt.

Varför inte ge innovationen en ny funktion? Som inte är beroende av smakpalett och dofter – och framför allt inte innebär att du utrustar en robot med dina vassaste köksknivar. Jag föreslår en annan typ av robotassistent: Låt robotarna städa toaletten i stället.