Hur ser din bostad ut? Jag förmodar att du har ett kök, ett sovrum och en toalett. Kanske har du också ett vardagsrum och ett hobbyrum.

Så såg det inte ut förr i tiden. Fattigbönderna åt, sov och levde i ett enda rum, i köket medan överklassens liv krävde fler och helt andra rum än vi är vana vid.

En middagsbjudning började ofta i salongen, där fördrinken intogs. När sedan middagen väl hade avslutats i matsalen behövde personalen en serveringsgång att bära ut silver och porslin i, damerna ett damrum att piffa till sig i och herrarna ett herrum att dra sig tillbaka till för att diskutera affärer, puffa på cigarrer och skåla i konjak.

Om herrskapet sedan började argumentera kring någon faktauppgift kunde värden styra stegen mot biblioteket som innehöll en stor mängd referenslitteratur. I det rummet släcktes kunskapstörsten, långt innan någon hade hört ordet ”googla”.

På kvällen, när diskandet och undanplockandet äntligen var klart, kunde pigan pusta ut i jungfrukammaren, praktiskt nog belägen alldeles intill arbetsplatsen: köket.

I forna tiders välbemedlade hem hade varje rum en given funktion. I dag kan vi äta i tv-rummet, arbeta i sovrummet och byta kläder i badrummet. För att hitta moderna bostäder med ovanliga rum blir man i stället tvungen att rikta blickarna mot Kalifornien.

Där finns till exempel Minecraft-miljardären Markus Perssons fantastiska 700-miljonersvilla. Den rymmer bland annat en fullt utrustad bar med åtta barstolar, en hiss för bilar och inte minst: ett godisrum!

Andra typiska Hollywoodhem har cigarrum, vinrum, akvarierum, biografrum och så kallade panikrum där väggarna kan stå emot såväl jordbävningar som ett anfall från en mindre armé.

Det är då jag inser att skillnaden faktiskt inte är så stor nu jämfört med för 100 år sedan. De allra rikaste har fortfarande ett rum för varje aktivitet. Vi andra tillbringar vår mesta tid i köket, precis som förr.