krönika När kommunens tjänstemän kläckte idén gick det undan. I växtzon 4 är värmen flyktig, sommaren kort och odlingssäsongen därefter. Det gällde att agera kvickt om försöket skulle fungera.

Det började med ett lotteri. Du kanske minns från en tidigare krönika i UNT Bostadsguiden: Jag var en av de lyckliga vinnarna! Vinsten: 10 kvadratmeter mark i Hospitalsparken i Ulleråker.

Totalt 100 kolonilotter delades ut som en del av Stadsodlingsåret. I maj blev kolonilotten min. På test. På prov. Till låns. Som ett experiment.

Redan på 1800-talet hade hospitalets patienter odlingar där våra kolonilotter är. Och visst är det något med marken. Något som kanske inte är som det ska.

Strax före testet började kom Uppsala kommun på: Det kan finnas gamla gifter från bekämpningsmedel i marken. Kanske, kanske är det olämpligt att äta den svarta leran.

För att minska riskerna fick vi alla varsin pallkrage och en fiberduk att lägga i botten, ett skydd mellan den gamla jorden och den nya (friska) jord som vi fått (gratis!).

Hela sommaren har vi kolonilottsodlare därefter undrat: Är det gifter i jorden? Än har inte kommunen fått svar. Vi uppmanas om igen att odla i pallkragar.

Jag ser mig omkring i vårt nya kolonilottsparadis. För några månader sedan var här bara jord och pallkragar. Nu stoltserar höga solrosor i vinden, salladsknippen på grannlotten frestar och gigantiska rankor från pumpor sprider ut sig över hela området.

Det finns en hel del nya pallkragar här. Men de flesta odlar åtminstone något direkt i jorden: tomater, squash, potatis, vitlök eller vad det nu är.

Visst jag sköljer grödorna ordentligt, men nog äter även jag det som vi odlat direkt i marken. Det här med att vara stadsodlare har något rebelliskt över sig. Vi kan inte bara följa regler och riktlinjer. Om någon säger: “Odla bara i pallkragar”, så odlar vi bara delvis i pallkragar. Antagligen är det inte farligt. Jag har frågat kommunen massa gånger och svaret är: "Nej, men ät inte jord”. Så det verkar ofarligt att käka grönska som växer direkt i den gamla jorden.

Men vi vet ju inte. Experimentet har bara börjat.

Efterord: Fast egentligen handlar försöket om något annat. Vad ska bli av området och ska kolonilotterna bli kvar? Det ska kommunen utvärdera. Tills vi vet svaret odlar vi vidare. På marken eller upphöjt i kragar. Precis hur vi vill.