Hur mycket renoveras det i våra hem egentligen? Jo, det finns så klart siffror på det.

Bara i augusti köptes det enligt det så kallade renoveringsindexet bygg- och vvs-varor, färg och elgrejer för 5,1 miljarder kronor och svenskarna gjorde under samma månad av med 2,4 miljarder på rotavdragstjänster.

2017 minskade visserligen renoveringen med nästan 9 procent i Uppsala län, en effekt av att rotavdraget sänktes 2016. Men i ett längre tidsperspektiv renoverar vi som aldrig förr. Det anses bero på det explosionsartade intresset för heminredning samtidigt som vi utan att blinka lånar pengar till våra projekt. På 1960-talet sparade man till exempel länge för att köpa sin första soffa, i dag lånar vi inte sällan till hela möblemang och nya kök.

Nu i oktober handlar bilagan Bostadsguiden lite extra om att bygga och renovera. I senaste numret träffar vi Manuel Kohout som bygger hållbara minihus på hjul, vi lär oss hur man bygger en gärdesgård och får goda råd om hur ett slitet kök från 1940-talet kan bevaras. Själv nöjer jag mig med att jag klarat av att tapetsera ett och annat rum genom åren, dock inte utan arbetsledning från sambon.

Men vad tycker du att vi ska skriva mer om i Bostadsguiden? Hör gärna av dig till redaktionen med tips och idéer på adress bostad@unt.se!